×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,708,125
Активни 675
Страници 3,594
За един ден 1,302,066

Мачкай, Бойко!

В програмата си правителството обещава да поддържа добра бизнес среда. В реалността - използва всеки удобен случай да смачка неудобни частни фирми
Снимка: Министерски съвет
В типичния си стил Бойко Борисов премина през няколко роли, преди да разсече "гордиевия възел" с "Емко", който държавните институции сами заплетоха.
На 4 май Бойко Борисов се закле за трети път като премиер. В началото на август правителството "Борисов 3" публикува програмата си за управление, в която пише следното: "Вярваме, че държавата създава правилата и формира бизнес средата. Тя е длъжна да създава добри правила и да следи за спазването им, да поддържа добра бизнес среда, за да може предприемачите да се чувстват сигурни и мотивирани, да развиват бизнеса си и да правят нови инвестиции". Чудесни намерения, точни думи. Само дето управляващите ден след ден ги зачеркват с делата си. Има много примери - като враждебността на вицепремиера Валери Симеонов към фрагменти от туристическия бранш и нападките му срещу компанията на братя Домусчиеви БМФ, като отколешната неприязън на самия Борисов към частния газов бизнес и лошия му навик да дели фирмите на "български" и "чужди", на държавни и частни. Като лобистките закони и съмнителните обществени поръчки, зад които надничат верни съпартийци, ортаци и роднини на хора от властта. Но събитията около "Емко" и "Дунарит" са особено красноречива изловеща илюстрация за разминаването между декларации и делаВ продължение на месеци държавата на Бойко Борисов, която уж щеше "да поддържа добра бизнес среда, за да се чувстват предприемачите сигурни и мотивирани", направи всичко възможно да смаже частната оръжейна фирма на Емилиян Гебрев "Емко", която, впрочем, е едно от петте най-големи и успешни предприятия в българската отбранителната индустрия. "Грижовната" държава спря експортния лиценз на "Емко", отне му договори за износ в Индия, провали му участие в голям международен търг, подпука го с проверки от данъчни, полиция, пожарникари. И прокуратурата даде своя принос, като обяви Емилиян Гебрев за участник в организирана престъпна група - по неясни и до днес обвинения. А министърът на икономиката Емил Караниколов намекна, че финансовото разузнаване към ДАНС трябва да провери откъде са парите на собственика на "Емко".

Покрай тези събития цяла България разбра, че големият "грях" на Гебрев е, че миналата година поиска да купи друга голяма фирма от бранша - "Дунарит", силно желана обаче и от други бизнес сили (според мълвата свързани с бизнесмена депутат Делян Пеевски, макар той да се закле, че не се занимава с оръжеен бизнес, а премиерът Борисов се зарече, че няма да даде русенския завод на Пеевски). След като Гебрев успя да преодолее серия съдебни и други препятствия, показвайки, че е решен да се бори докрай за придобивката си,"добрата" държава тръгна да "спасява" процъфтяващата "Дунарит",като я прибере под крилото си. Предприятието е в отлична форма, пълно е с поръчки, може да си обслужва задълженията и няма никаква нужда да бъде спасявано, опита се да обясни Гебрев. Но напразно. В рамките на т.нар. спасителната операция държавата в лицето на прокуратурата обвини директорите на "Дунарит", че са част от престъпна шайка заедно с Емилиян Гебрев, а в лицето на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия започна процедура за отнемане на търговския лиценз на "Дунарит". Държавната консолидационна компания под командването на министъра на икономиката Караниколов тръгна да изкупува дългове на предприятието, за да може да осъществи схема за одържавяването му. Всичко това с "благородната" цел "Дунарит" да бъде измъкнат от лапите на "Емко". После се разбра, че с отнемането на лиценза за експорт държавата е блокирала износ на "Емко" за Индия, а стоката стои "арестувана" на порт Бургас и се трупат неустойки. И държавата отново "помогна" - нареди на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", посредник по сделката, да прехвърли индийската поръчка на държавното предприятие ВМЗ-Сопот. С други думи, взе хляба на частното "Емко".

Покрай тези случки премиерът Борисов се впусна в умопомрачителни разсъждения. "Ангажимент на държавната "Кинтекс" е да работи за държавните заводи и ако остане капацитет, да помага на частните", рече той. А по повод на упреците, че държавата взима страна в битката за подялба на остатъците от бизнес империята около КТБ, и на въпроса чия собственост е "Дунарит", Борисов отговори така: "Нито Пеевски, нито Цветан Василев ме интересуват. Мен ме интересува "Кинтекс" да докарва договори". Освен това Борисов се закани, че ще махне всички частни посредници, които били заприщили входа и излаза на държавните оръжейни предприятия. Не стана ясно кои са тези митични посредници и наистина ли "източват" държавните заводи, или си заслужават комисионите, като им осигуряват работа. Но по документите са над 200, а държавата обяви война само на един от тяхА пък Емилиян Гебрев се оказа чепат, заведе дело в съда заради отнетия лиценз на "Емко" и не спря да обяснява пред медиите, че държавата го рекетира и мачка.

Чепати се оказаха и хората, работещи в "Емко" и "Дунарит". Ден след ден те излизаха на митинги и шествия с едно-единствено искане - държавата да престане да тормози частни предприятия и да застрашава бъдещето им. В последната седмица техните плакати и освирквания се съсредоточиха под прозорците на министър-председателя. А той, както ни е известно и от предните му мандати, не понася да е мишена на гневно дюдюкане.

Учудващо и медиите, чийто интерес към повтарящи се и проточващи се сюжети по принцип бързо угасва, този път останаха фокусирани в безпрецедентната атака на държавната машина срещу един частен бизнес.

Появиха се и дръзки коментатори като бившия военен министър Бойко Ноев, койтоопредели поведението на държавата като престъплениеТой обясни, че наблюдаваме жестока битка за "Дунарит" между "Емко" - "бяла българска фирма, една от най-големите", и офшорката "Виафот", зад която стоят неизвестни лица и бизнес интереси. Според Ноев наистина има нужда от намеса на ДАНС - за да изясни какви сили стоят зад анонимната "Виафот".

Като капак в медиите плъзна слух, че от посолството на Индия в София са изразили недоумение за проблемите с оръжейната продукция, произведена от "Емко" по поръчка на индийското Министерство на отбраната. А от частната фирма казаха, че си искат обратно и лиценза, и договорите, прехвърлени на ВМЗ. След като изчерпа арсенала от проверки и увъртания, преди дни Междуведомственият съвет върна разрешителното. Но министър Караниколов отсече, че за договорите заден ход няма. В отговор от "Емко" заплашиха с протести до дупка и започнаха да притесняват премиера със скандиране под прозорците му в Министерския съвет.

Всичките тези събития принудихаБорисов рязко да смени тона и тактикатаи да влезе в ролята на помирител. След два дни разговори и преговори с участието на министъра на икономиката и представители на "Емко" и "Кинтекс" се стигна до неочакван обрат. Претенциите на "Емко" са уважени, а "Кинтекс" печели 6 млн. лева, обяви Борисов, без да каже откъде и защо ще бъдат преведени тези пари. И понеже обяснение няма, излиза, че "Емко" се връща в играта на цената на тези 6 млн. лева. Чист рекет в очите на непредубедения наблюдател. Нищо подобно, според премиера. За да е циркът пълен, Гебрев благодари на премиера миротворец.Но дали това е хепиенд? Какво ще стане с "Дунарит"?Предстои да видим. Засега видяхме как се мачка частен бизнес и колко богат инструментариум и въображение може да вложи държавата в това. И настоящата ситуация изглежда просто като таймаут преди следващия сблъсък.

На фона на патилата на "Емко" програмните декларации на кабинета "Борисов 3", че "усилията на държавата ще бъдат насочени към поддържането на съществуващата икономика и привличане на нови инвестиции" и че "преди да започне да помага на бизнеса, държавата трябва да направи всичко възможно да не му пречи той да се развива" звучат като подигравка.

Показателно е, че в сряда АОБР - асоциацията на всички големи работодателски организации в България, разпространи безпрецедентна позиция по повод на "все по-честите негативни обществени кампании, насочени към уронване на престижа и подкопаване на доверието към българските предприемачи, и на зачестилите случаи на кампанийно рекламно-популистко законотворчество". АОБР призовава държавата и обществото за "подкрепа на българския предприемач и за прекратяване на негативните имиджови кампании и законотворчески инициативи, развалящи бизнес климата и рушащи инвеститорското доверие". Това всъщност е оценката на бизнеса за средата, в която работи.

Снимка: Юлиян Савчев
"Мафия" и "Оставка", скандираха работниците от "Емко" на поредния си протест миналата седмица пред Министеркия съвет с настояване лицензът на оръжейното предприятие незабавно да бъде възстановен.
12
3694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
11 Октомври 2017 20:55
Че много лебав тоя Бойко, някакъв Гебрев да не може да смачка.
11 Октомври 2017 20:57
Баце си е мъдър - разбрал е, че не е като през 90-те "...елате да се застраховата, да не дойдем ние !". Доста по-сложно е вече, но пак става - поне едно 30-40% ...по-страхливите може и да шеърнат до 50
11 Октомври 2017 21:19
Да припомним едно интервю на Ц.Василев Публикувано във факти.бг: "Двамата (Борисов и Пеевски, бел. ред.) бяха решили, че "Дунарит" им се полага. Той винаги е бил една от хапките. Бяха решили и, че им се полагат всички активи на КТБ" Натисни тук
Продължението- по закона Магнитски.
11 Октомври 2017 21:20
В програмата си правителството обещава да...
Едно е да обещаеш, друго е да се ангажираш, и то публично и писмено, че в еди-какъв си срок обещаното ще бъде изпълнено, и междинните резултати ще се отчитат на 6 месеца, или на 12... И още - да се ангажираш, че ако след първите 6 или 12 месеца не отчетеш (докладваш), пак публично и писмено, първия междинен резултат (според индикатора, заложен в Програмата с обещанията), то САМ ще поискаш от Народното събрание да ти гласува ВОТ на доверие! Ако ти гласува доверие, продължаваш да си премиер, ако ти гласува НЕдоверие, си тръгваш от изпълнителната власт, а Президентът насрочва ПРЕДсрочни избори!

Е за такава, като гореописаната, промяна в Конституцията (в глава пета "Министерски съвет" си струва човек да се бори! Разбира се и за промени в глава шеста "Съдебна власт", ама подобни на горната, а не като досегашните й МНОГОбройни промени, след които промени в т.нар. съдебна система НИЩО не се променя, всичко си остава НЕПОКЪТНАТО!
11 Октомври 2017 21:34
Единственото неясно е какво е жертвал Гебрев за да спаси ЕМКО. Предстои да видим. Най-вероятното е да се е отказал от Дунарит... ама кой знае.
11 Октомври 2017 23:56
Интересни люде има на кадрото в кабинета Му. Все стари кучета, а Той решил акъл да им дава... Ама таз пуста лакомия...
12 Октомври 2017 07:59
ЮЛИАНА БОНЧЕВА

Борисов е гъвкав, като танцьорка на кол!

Помня и капитан Скоди. Той винаги когато пожелаехме, довеждаше в казиното момичета — три сестри — и правеше демонстрации. Беше ги обучил като кученца. Качваше ги на масата и те под такт започваха да се разголват пред нас. Имаше си една малка палка и, моите почитания, беше отличен диригент. Ами на кушетката, какво само не правеше той с тях на кушетката!
12 Октомври 2017 10:17
После се разбра, че с отнемането на лиценза за експорт държавата е блокирала износ на "Емко" за Индия, а стоката стои "арестувана" на порт Бургас и се трупат неустойки. И държавата отново "помогна" - нареди на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", посредник по сделката, да прехвърли индийската поръчка на държавното предприятие ВМЗ-Сопот. С други думи, взе хляба на частното "Емко".

Пропуска се една изключително "забавна" подробност - като част от бойните действия срещу Емко, ВМЗ обяви, че сключва договор със сръбска (!) фирма за доставка на барут на уж много изгодни цени. С тези доставки на такива цени ВМЗ щял да подбие цената на Емко, за да го замести успешно в изпълнението на поръчките на Кинтекс.

12 Октомври 2017 11:44
Аз разбрах само, че :1)Осигуряване добри условия за бизнес се отнасят само за бизнеса под крилото на ГРБ;2)Всеки бизнес вече е под нечие крило;3) Хаките за лапване намаляха и битката между крилата стана ожесточена, а ББ вече не знае чия страна да вземе
12 Октомври 2017 13:42
Ако всичко разказано в статията е вярно, историята е зловеща! В каква страна живеем!?!?!
12 Октомври 2017 15:13
Ако всичко разказано в статията е вярно, историята е зловеща! В каква страна живеем!?!?!

Всичко, описано в статията, се разви пред очите и ушите ни...
12 Октомври 2017 16:07
tatyana1

...Хаките за лапване намаляха и битката между крилата стана ожесточена, а ББ вече не знае чия страна да вземе

Е как чия - неговата си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД