×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,708,053
Активни 680
Страници 3,522
За един ден 1,302,066

Как се създават "по-специални" магистрати

Ако търсеха качество в спецсъда, депутатите щяха да направят влизането в него трудно, вместо да превръщат работещите там в добре платена клика
СНИМКА: Архив "Сега"
Докато Софийският градски съд гледаше делата за висша корупция, наред с всичките си останали дела, никой не се засили да плаща допълнително на магистратите.
След като прехвърлиха делата срещу корупцията по високите етажи на властта в специализирания съд и прокуратура, без за това да има логично обяснение, управляващите измислиха и бонус за работещите в спецправосъдието - те ще получават не 12, а 18 заплати годишно, независимо каква работа са свършили и как са я свършили. Канят се и да го закрепят със закон. Целта на законодателното предложение на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" била да бъдат привлечени качествени хора за тежката и неблагодарна работа в спецорганите.

Интересен е фактът, че депутатите се сетиха 3 седмици преди корупционните дела да се прехвърлят в спецсъда, че няма достатъчно кадри. И по-лошо - че няма наплив на магистрати. Ако законодателят търсеше качество, би предложил нови правила за назначението в тези структури, а не повече пари. Бонусите не гарантират качествено правосъдие. Напливът към тези съд и прокуратура обаче липсва не заради парите, а защото още със създаването им се наложи трайното мнение, чеот тях се очакват правилните присъдисрещу организираната престъпност. И магистратите, на които не им се рискува да бъдат наставлявани и мачкани, не помислят да отидат там. Точно заради липсата на кандидати преди няколко години, при създаването на тези структури, те се напълниха с "тройкаджии" - магистрати, които не успяваха да спечелят конкурсите другаде, или прокурори, които получиха лесния шанс да станат съдии. И сега тези хора ще бъдат поощрени, макар че спецсъдът в никаква степен не оправдава очакванията, с които бе натоварен.

Интересен е още един факт от последните дни. Възползвайки се от кариерния бонус - правото на избор къде да продължат работата си след края на мандата си като членове на Висшия съдебен съвет, две съдийки и една прокурорка от стария му състав си избраха специализираните съдилища - Галя Георгиева и Магдалена Лазарова, на апелативно ниво, а Даниела Костова - на първа инстанция. И трите бяха от мнозинството във ВСС, което стана на крака пред премиера Бойко Борисов и което твърдо подкрепяше всички идеи на главния прокурор Сотир Цацаров. Може би е просто съвпадение. Може би желанието им да са спецсъдии е заради новите и интересни дела срещу хората от властта, които ще разглеждат. Може да е заради слабата натовареност в тези институции в момента. Може да е друго. Мотиви не бяха съобщени, бонусът им се полага по право.

Всички доклади в момента показват колко слабо са натоварени специализираните съдилища. Аколко ще са новите им дела, изобщо не е ясноВ крайна сметка Софийският градски съд години наред гледаше тези "специални" дела наред с всичките си останали процеси, а наказателната му колегия е най-слабо натовареното му звено. Никой от управляващите обаче никога не инициира подобен финансов бонус за този съд. Измисляха други акции, с имена на съдии... Никой не обръща и внимание на свръхнатоварения Софийски районен съд, нито на районните съдилища във Варна и Пловдив, които също са затрупани с дела. И които от време на време получават нови по материя дела за разглеждане. Но нали на районно ниво не се гледат "апетитни" процеси. Единственият бонус за столичните съдии дойде преди време - по един ранг отгоре.

Истината е, че магистратската професия е добре платена. Заплатите в системата са сигурни, актуализациите - редовни, а бонусите - гарантирани. Осигуровките и застраховките им са за сметка на държавата. Полагат се и пари за дрехи... Но в крайна сметка никой не обича изкуствено създадените привилегии, които не зависят от качеството на работата.

А закачеството на спецправосъдиетокрасноречиво говори един пример, станал известен в петък. "Правен свят" разказа как подсъдимият за магистрални грабежи, отвличания, опит за убийство на полицай и дългогодишен беглец от правосъдието Емил Милев-Крокодила 30 пъти е поискал от спецсъда, който гледа делото му, да го пусне от ареста. И макар че в съдебната зала Милев заплашва със саморазправа прокурори, съдебни заседатели и свидетели по делото, получава свободата си на първа инстанция. Според съда, ако излезел от ареста, агресията му, предизвикана от задържането му, щяла да намалее... В друг случай първата инстанция мотивира пускането на Милев с това, че "не е наложително участието на подсъдимия в наказателния процес, тъй като в българския НПК е предвидена възможност за разглеждане на делото в негово отсъствие". Добрата новина е, че досега апелативният спецсъд всеки път е отменял пускането на Милев.

Ето как изглеждат нещата отстрани. Такава бонификация превръща магистратите в спецсъдилищата и прокуратурата в магистратска клика. Те ще разследват и произнасят присъди по политическите знакови дела (по правило срещу опозицията), ще искат и разрешават подслушване и следене. Затова им се отпускат по още 15 000-20 000 лв. годишно, за да не вземат да объркат нещо. Политическа корупция в чист вид.
СНИМКА: Архив на "СЕГА"
Стимулирането на работещите в специализирания съд и прокуратура с допълнителни заплати изглежда като политическа корупция.
2974
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД