×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
По същото време там е бил и зетят на Тръмп и то в качеството на президентски съветник
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Виена ще направи това по време на председателството си на Съвета на ЕС
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,997,468
Активни 1,133
Страници 49,509
За един ден 1,302,066

"Вездесъщият" е пикантна драма

Доброволната ни експозиция в интернет е толкова масова, че малцина се замислят за рисковете, разсъждава режисьорът Илиян Джевелеков
снимка: БГНЕС
Илиян Джевелеков
Илиян Джевелеков е роден на 10 май 1966 г. в Пловдив. Учи психология в СУ "Св. Климент Охридски", а след това завършва кино и телевизионна режисура в класа на акад. Людмил Стайков в НАТФИЗ. В периода на следването си е режисьор в студентската програма "Ку-ку". През 1993 г. с "Искам да съм свободен" печели награда за най-добър късометражен филм на фестивала "Златна роза". Продуцентският му дебют (заедно с Матей Константинов и Георги Димитров) е във филма на Явор Гърдев "Дзифт", а през 2011 г. дебютира и с пълнометражен филм като режисьор - Love.net, една от най-касовите съвременни български продукции. "Вездъсъщият" е вторият му игрален филм, съсценаристи са с Матей Константинов, а третият от "Мирамар филм" - Георги Димитров, е художник на филма.

------------------

- Както в Love.net, така и във "Вездесъщият" сте избрали актуална, дори злободневна тематика. Колко реален проблем е следенето с камери и подслушването за всеки от нас?

- Реалният проблем, върху който се фокусира филмът ни, е по-скоро лесната възможност на всеки от нас да се сдобие със скрити камери и средства за подслушване и проследяване, които доскоро бяха достъпни единствено за тайните служби. Проблемът е реален, защото вече почти не минава ден без новини, разпространявани в национален ефир, вестници и онлайн медии, свързани с тайно заснемане или подслушване на съпрузи, колеги, известни и неизвестни хора. Без срам и задръжки все повече хора много често нахлуват непозволено в личния параметър на другите и злоупотребяват с тайно придобитото знание. Като прибавим и масовия ексхибиционизъм във "Фейсбук", картината на повсеместното следене става още по-пълнокръвна.

- Във вашия сценарий "биг брадър" не е някаква могъща сила, държавност, институция, която дебне обикновения човек; а самият обикновен човек, чиято мания тръгва от частен проблем.

- Манията на героя ни да следи околните наистина тръгва от частен проблем - някой краде ценни вещи от дома на неговия баща, прикован на легло. Емоцията и силата, които му дава тайното знание, обаче постепенно го превръщат в зависим човек, който прекрачва все по-опасни граници, за да си набави още по-силна тръпка.

- Даваме ли си сметка за рисковете, на които ни излага доброволната експозиция в публичното пространство - чрез "Фейсбук", "Инстаграм", "Форскуеър"? Повече ползи или повече вреди ни носят технологиите?

- Доброволната експозиция в публичното пространство е толкова масова, че все по-малко хора се замислят за рисковете, които тя носи. Подобно човешко унифициране е смущаващо. Но пък - няма обективни везни, които да претеглят дали ползите или вредите от технологиите са повече.

- Между двете ви големи игрални продукции мина доста време. Какво ви занимаваше в "Мирамар филм" през тези 6-7 години?

- Снимахме реклами, организирахме десетки събития; участвахме в две копродукции с миноритарно българско участие - "Братя" на Мурад Ибрахимбеков (участвал в конкурсната програма на фестивала в Карлови вари) и "Кербала" на Кшищоф Лукашевич (направил боксофис рекорд за годината в Полша); продуцирахме късометражни и анимационни филми на млади автори.

- "Вездесъщият" е завършен в рекордно кратки срокове за български филм: едва година мина от първата клапа през август 2016 г. Как успяхте? Филмът съчетава държавно и частно финансиране.

- За съжаление, кинопроизводството е обективно бавен процес. В най-добрия случай работата по сценария, подготовката, снимането, постпродукцията и рекламната кампания на филма отнема две-три години. За наша радост, успяхме да се справим в по-кратки срокове. Причината? - съчетание от външен натиск на обстоятелства, поемане на риск, крайна мобилизация, честно вдъхновение и късмет. "Вездесъщият" е подкрепен от Националния филмов център, а ние го дофинансирахме.

- Изминалите години не бяха непременно възходящи за българското кино: след успехите на "Мисия Лондон", Love.net, "Тилт" и още 1-2 филма последва значителен спад. Какви са надеждите ви за "Вездесъщият"? Ще успеете ли да върнете публиката в киносалоните?

- Надяваме се, че филмът ни ще предизвика голям интерес и много хора отново ще ни се доверят, като отидат да го гледат. Вярвам, че ще останат доволни.

- Колко важна е рекламната кампания за успеха по един филм? По мои наблюдения и Love.net, и "Мисия Лондон" (а и предишният филм на "Мирамар" "Дзифт") до голяма степен привлякоха вниманието заради масираната и грамотно проведена кампания.

- Да, логично е. За разлика от много други наши колеги ние полагаме сериозни усилия и влагаме значителни средства в това да рекламираме и популяризираме филма си. За наша радост, както и в Love.net, Нова тв отново са копродуцент на филма ни. Хубаво е, когато до себе си имаш партньор, който не просто ти осигурява национален ефир на рекламната кампания, а ти дава и много от потенциала на своя екип.

- И в двата си филма работите по оригинален сценарий. В същото време този месец ще сте жури на "Синелибри" - фестивала за киноадаптации по книги. Обмисляли ли сте филм по литературно произведение?

- Вчера ми зададоха обратния въпрос - обмисляме ли литературно произведение по "Вездесъщият". До този момент по-скоро не сме мислили за екранизация на литературно произведение, не защото имаме някаква определена концепция за това, а защото не сме намирали "своя" разказ, новела, роман. Но може би това предстои.

- От актьорска гледна точка филмите ви са ансамблови, с многоброен екип, който събира дебютанти и опитни играчи. Как избрахте дебютантите за "Вездесъщият" и как се представиха те?

- Бяхме притиснати от кратки срокове и някак интуитивно, докато работихме по сценария, започнахме да мислим за конкретни актьори, които си представяме за различните роли; следяхме изявите им, опознавахме ги и в един момент просто се срещахме с тях и разигравахме дадена сцена, колкото за да потвърдим избора си.

В една от главните роли на филма ни е Весела Бабинова, която във "Вездесъщият" прави своя кинодебют. За нейната роля не сме викали на кастинг други актриси. Справи се великолепно и вярвам, че представянето й във филма заслужено ще й донесе обичта на зрителите и много бъдещи роли в киното.

14-годишният през 2016 г. Валери Рангелов пък толкова ни очарова, че прекроихме първоначалната сценарна разработка на персонажа му, който в представите ни беше по-голямо момче. За ролята на неговата приятелка във филма избрахме Лияна Динкова, внучка на големия актьор Никола Рударов, която срещнах в асансьора. Времето, за което асансьорът в блока ни изминава пътя от първия до осмия етаж бе достатъчно, за да разбера, че тя е правилното за ролята момиче, и да се разберем. И двете деца се справиха отлично.

- Драматично-комедиен ли е филмът? Жанрово го определяте като драма, но "скритата камера" предполага много комични, дори абсурдни ситуации.

- Във филма има много комични, абсурдни, скандални и неочаквани ситуации, които правят вкуса на драмата по-пикантен.

- Българската премиера бе преди дни на "Златна роза", а на 10-и предстои софийската. Влизат ли в плановете ви участия на международни фестивали?

- Съвсем скоро ще обявим официална информация за международната премиера на филма.

1
1624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Октомври 2017 09:11
Гледайте "Вездесъщият", новия филм на Илиян. Премиерата е утре в НДК.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД