×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,069,592
Активни 648
Страници 5,949
За един ден 1,302,066

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали

Страната ни се нарежда на 93-то място в световна класация на 137 държави
Непрекъснатите хвалби на управляващите, че подобряват пътищата в България, харчейки милиарди, засега не водят до реален резултат. Това става видно от поредната класация в ежегодния доклад на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата. В проучването за 2017 г. страната ни е поставена на 93-то място по качество на пътищата сред 137 изследвани държави. Непосредствено преди нас са страни като Танзания, Алжир, Черна Гора, Мали, Армения. С еднаква оценка като България са Виетнам и Уганда, а непосредствено след нас, с незначителна разлика, се нареждат Лаос, Уругвай, Аржентина, Етиопия.

Първо място в класацията за най-качествени пътища заемат Обединените арабски емирства. В челото са още Сингапур, Швейцария, Холандия, Португалия. САЩ завършват първата десятка, а Германия е едва 15-а.

Показателно е, че позицията на страната ни е в дъното на класацията по лоши шосета за поредна година, макар да има минимален напредък. През 2015 година например Световният икономически форум ни постави на 99-о място, но от 140 страни. Малка утеха сега е, че изпреварваме Сърбия (на 100-тна позиция), Босна и Херцеговина (109-а) или Румъния (120-а). Далеч пред нас са Гърция, класирана на 44-то място, и Турция - 30-а. Македония не е включена в изследването.

Отчайващото състояние на пътищата у нас бе критикувано през миналата година и от Еврокомисията. Както в. "Сега" писа тогава, България влезе в Топ 5 на страните в Европейския съюз с най-лоши пътища. Страната ни бе класирана на четвърто място в класацията по лошо качество на автомобилните шосета. Преди нас по калпави пътища бе Румъния, следвана от Малта и Латвия, а на пето място бе Полша.

В общата оценка за състоянието на инфраструктурата на Световния икономически форум България също заема място във втората половина на класацията - 76-о място. Изнeнaдвaщo добре ce пpeдcтaвямe пo кaчecтвo нa жeлeзoпътнaтa инфpacтpyктypa - 58-а позиция мeждy Typция и Bиeтнaм, мaлкo пpeди Бaнглaдeш (60-a пoзиция) и Eтиoпия (61-вa пoзиция). В оценката на пристанищната инфраструктура сме 68-и в cвeтa, а на въздушната - 73-ти.

Доста негативна е и оценката за енергийната инфраструктура - също непрекъснато обявявана за приоритет от управляващите. По този показател България е на 78-о място - тoчнo пpeди Koлyмбия, Индия и Aлбaния.

48
6581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
06 Октомври 2017 19:22
30 години вече не можем да преодолеем остатъците от руското владичество и строежа на комунизма.
06 Октомври 2017 19:26
пътищата на суджуците
06 Октомври 2017 19:29
30 години вече не можем да преодолеем остатъците от руското владичество и строежа на комунизма.

Ми как да ги преодолеем, г-н Натюрмортрел, като заради тези кофти пътища машините за преодоляване не могат да стигнат до остатъците от руското владичество и строежа на комунизма?
06 Октомври 2017 19:35
****************************************************************************8
Разбира се, че една страна, която има две шосета накръст, ще ги поддържа добре.
В Бг до почти всички забутани селца и махали в Балкана има път, не перфектенq но път, ше ми сравнявате с Етиопия, с козите и кравите, тъпанари!
06 Октомври 2017 19:40
Ф България също има известен брой кози и некоя и друга крава, които ще бъдат преодолени, надявам се.
06 Октомври 2017 19:58
Малка утеха сега е, че изпреварваме Сърбия (на 100-тна позиция)


Утехата умира когато минем с кола през Сърбия.
06 Октомври 2017 20:13
И в Сицилия управлява мафия, но пътищата там са по добри от нашите.
06 Октомври 2017 20:33
Ало, Правителствена ли е!
Тук Един се шпицира с 300/250! А едни други търчат около Него по джедето и гонят камунизама!
06 Октомври 2017 21:16
Ееее, обидихте Го, сега ще е намръщен и несговорчив с журналистките и кой ще Му пипа мускула ?
06 Октомври 2017 21:17
30 години вече не можем да преодолеем остатъците от руското владичество и строежа на комунизма.

Вече 30 години още не можем да разрушим напълно строеното по комунистическо време. Но времето е наше и ще довършим България в съкратени срокове. Армията уйде у киреча. С ВПК има малко трудности, но те са временни...
06 Октомври 2017 21:30
България е сред страните с най голямо количество цикли замръзване-разтопяване на повърхностните води за година.Това действа разрушително на пътната асфалтова настилка. Несериозно е да бъде сравнявана със южни,засушливи,пустинни страни като Етиопия и Емиратите,нито с държави където практически няма заледяване на пътищата,като Холандия,Англия заради Гълфстрийм. Германия ,Швейцария ,Щатите,Франция пък строят пътищата си по технологии които изискват огромни средства и не всеки може да си позволи това.
06 Октомври 2017 21:46
България е сред страните с най голямо количество цикли замръзване-разтопяване на повърхностните води за година


Мхм.....вчера,ама наистина вчера "нарисуваха" една пешеходна пътека....и О,ЧУДО....днес има само две бели петна в краищата на платното.

И това,защото снощи замръзна....а по обед се разтопи.

Не е много умно да търсиш извинения за очевидно скапана работа.....
06 Октомври 2017 21:52
Данил06 Октомври 2017 21:30
06 Октомври 2017 21:56
Данил
06 Окт 2017 21:30
Когато си прав, прав си. Но, кво искаш да кажеш, че Баце не ги знае тези работи?
06 Октомври 2017 21:57
последно, е ли националният ни климат повод за законна гордост и предмет на завист по цял свят или е оправдание за скапаните ни пътища?
06 Октомври 2017 21:59
Да не сбъркаме в оценките ! По- малко пътища в добро състояние, или повече пътища в не дотам добро ? В големите градове ще изберат първото, но в малките населени места второто.
06 Октомври 2017 22:07
Че са ни калпави пътищата - калпави са. Но в Мали да са по-добри... айде бе. Между другото, в Малта лоши пътища не видях. Кръпки - да, но дупки - не.
06 Октомври 2017 22:07
Само ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ще ни оправи пътищата!

Климатът си е климат....ама няма да оправи краденето.Давам пример с пътя Враца-Монтана,който беше ремонтиран преди доста време и още си е добър.Или там е друг климат?Има доста примери за добре направени отсечки,но не се сещам за такава направена по Негово време.
06 Октомври 2017 22:09
С тия данъци върху имотите - толкоз. Даже стоим и чакаме ЕС да ни ги оправя пътищата.. канализацията.. водната инфраструктура.

Селата се разпадат.. а имат десетки хиляди декари земя...
Селските пътища са под всякаква критика.
06 Октомври 2017 22:11
С тия данъци върху имотите - толкоз.

06 Октомври 2017 22:15
последно, е ли националният ни климат повод за законна гордост и предмет на завист по цял свят или е оправдание за скапаните ни пътища?
Ако трябва да ти се отговори сериозно - и едното и другото.
Данил е абсолютно прав. Асфалтът по Средиземноморието и особено по Северна Африка не знае що е лед
06 Октомври 2017 22:35
30 години да проверяваш всяка вечер преди лягане дали няма скрит руснак под леглото си е НАТУРАЛНА параноя...
06 Октомври 2017 22:44
Ако се имат предвид ВСИЧКИ ПЪТИЩА, а не само някои хайуейове (агиттаблото, по старите вицове), те са проектирани и строени от трако-елино-римско-бизантско, та през турско, княжеско-царско-дружбашко-блокарско-сговористко-звенарско-монархофашистко-комунизко време и съвсем малко във времето Му (глвната буква е само за традицията). Тоест, пътищата у нас и навсякъде са продукт на необходимост и възможност. Дори и канара да е, при осъзната необходимост "нов път ше се прокра, друже, тука - нов път в тия канари". И става "Пресечената канара", докато не я заобиколиха. И колко опит, въображение, труд, пари, ангария, бригади, награди и ХОРА стоят зад пътната ни мрежа. Доколкото се разбира, оценява се състоянието, а не гъстотата, вариантите и прочее на пътната мрежа. За циклите замръзване: технологията е била позната от древността и е спазвана, ама до време. Не се сипва объл речен чакъл, а едър ломен камък за дренаж, после все по-намаляваща трошена фракция, после гравий, пясък и отгоре як паваж на дъги или шахматно (едрите павета на изхода от София за Орханието). Така бяха част от шосетата у нас и по света и не мърдаха с години. Старото Пловдивско шосе имаше и бетонирани части около Костенец и другаде - там на 4 м инаше фуги за оттичане на водата.Прри асфалтирането също има чалъми (начини) за отвеждане на водата, хората от бранша ги знаят. Когато обаче се икономисва (по онова време) или се краде ( в това време) - става кофти. Справка: Цариградско и десетки други "обекти" на някои субекти. Друго: не се използва жепето, дори се съсипва, и се поошрява шосейния превоз на тежки товари с тежки камиони (20-30-40 и повече бруто тона), които искат съвсем друга основа на пътищата, които трябва на позволяват и на огромните гондоли, и на малките коли да вървят със 100-200 км/ч - кой с колкото може. Сега пътищата са на парче, на миризливи "проекти", лотове и тендери, после идат разните категории пътища чак до полските, горските и алеите (еко, вело и т.п.). Сaмо в Родопите има вероятно над 1000 км необозначени или обозначени на картата пътища с каменна основа, мантинели (само да ги боядисат колко търгове ще се проведат) и табели. Това се вижда от всеки, който тръгне да пътува по-бавно и по-обиколно. Положението е вицово. В Сингапур не съм бил, но колегата Ратнам ми е разказвл как до всяка точка на малката държава трябва да има път, още от колониално време. Там ако хвърлиш на пътя празен пакет от цигари - 100 долара (по данни от 1974), а в Малайзия затварят пияните шофьори в затвора с жените им (данни от 1987) - да им чукат сол на главата. А в Холандия и вело алеите (фийтспад-овете) са осветени нощем. Щото не са луди да ходят на кафе, на работа и до тоалетната с колите си. Да сте видели у нас мутра, министър (имаше една на екологията, по Костово време) или полицай на колело у нас ( по равното, разбира се, да не го увежда шкембето)? От жената на Камен Куката до Бойко Борисов всеки кара кубче, джипче като танкче или поне АТВ и вади пищовче. На колко автомобили има багажници за велосипеди? И още десетки неша са навързни в тази класация, която може и да не е вярна, поне за Южна Англия. Е, нагоре при шотл. бойци е по рядко "опътняването", но да имахме пътищата и поддръжката им на ОК-то, минавам на ляво движение с риск за живота. И всичко това е без никаква идеология или носталгия, само пътувайте и остарявайте бавно и ще видитв (който има очи, natuerlich). Тоест, правдата бива малка и голяма. Въпрос на мащаб и гледна точка (Ахмед и Минарето). Всеки си избира пътя към Голготата, като си го мисли за Път към Щастието ( я затананикайте тая мелодия и Вперёd, k pobede kommmunizma!).
07 Октомври 2017 00:00
в Щатите преди години забелязаха един парадокс.
Ако непрекъснато разширяваш съществуващата мрежа от пътища то хората виждат това и все повече пътуват и на по-дълги разстояни живеят от там където работят.
И вместо да се облекчава трафика той става по- натоварен
Та алтернативите са:
- разширяване на съществуващите
- по-добре подържанни пътища
- много много много велоалеи
- по-добър общ. транспорт
- безшофьорни мепесета ( почна се !!)
07 Октомври 2017 00:21
всеки кара кубче, джипче като танкче или поне АТВ и вади пищовче. 
07 Октомври 2017 00:25
в Щатите преди години забелязаха един парадокс.

Law of diminishing returns не е парадокс.
07 Октомври 2017 00:41
Освен от България, сред споменатите страни имам впечатление от пътищата в САЩ (десетина щата), Ниските земи (целите/всичките), Етиопия (столицата и на по стотина километра околовръст) и Уганда (само Ентебе, Кампала и свързващата ги магистрала). Според мен данните са верни - пътищата в Етиопия са по-лоши от българските, а познатите ми пътища в Уганда - сравнени с подобни по значение в България - са като българските.
07 Октомври 2017 01:02
а познатите ми пътища в Уганда - сравнени с подобни по значение в България - са като българските


Нямаш право да ги сравняваш,щото там няма сняг....тъй че нашите са си по-добри.

Бием ги по /климатични/точки.

Примерно.....на китайските волейболисти трябва да им дават по 7т в началото на всеки гейм....
А Баце ако играе на шах....да му се дават Царици вместо Пешки.....щото иначе не е честно.


Да открехна климатолозите,че сравнението е за състоянието на пътната настилка, не кой при какви условия трябва да я поддържа.
07 Октомври 2017 02:28
Благодаря рекидж. Ще попрочета за този закон
07 Октомври 2017 02:38
Нямаш право да ги сравняваш, щото 
"Нямаш право" са твърде силни думи в моите среди. Но тъй като аз съм Странник, а ти си BG_BG - проявявам разбиране.
07 Октомври 2017 07:20
Медиите да си опичат акъла какво го питат, че за някои въпроси уволняват. Бойко като е казал, че сам си проектира, финансира и строи магистралите не е герберокоректно да му се напомня.
07 Октомври 2017 07:25
А как е в Канада, Финландия, Норвегия, Швеция и Дания?
07 Октомври 2017 09:33
Малко смешно, доста кофти и съвсем престъпно, но кой ти гледа!
07 Октомври 2017 11:30
Да си спомним класиците...

Животът на страната се променял с всяко столетие. Променяло се облеклото, усъвършенствувало се оръжието, усмирени били картофените бунтове. Хората се научили да бръснат брадите си. Излетял първият балон. Били изобретени железните близнаци — параходът и локомотивът. Забръмчали моторните коли.

А пътят си останал същият, какъвто бил при Соловей-разбойник. Изгърбен, покрит с вулканична кал или засипан с прах, отровен като праха против дървеници, пътят на татковината ни се е проточил покрай села, градчета, фабрики и колхози, проточил се е като хилядакилометров капан. От двете му страни сред жълтеещи се осквернени треви се валят скелетите на талиги и измъчени, издъхващи автомобили.

Може би емигрантът, обезумял от продаването на вестници сред асфалтовите полета на Париж, си спомня руския междуселски път с очарователната подробност на родния пейзаж: в локвичка се оглежда месецът, гръмко се молят щурците и подрънква празната кофа, закачена за селската талига.
07 Октомври 2017 11:37
Обстоятелството, че по състояние на пътища сме на 93 място, а по състояние на ЖП инфраструктура - на 58мо, говори доста за обективността и пълнотата на изследване, които са обосновали тия класации.
07 Октомври 2017 12:01
Обстоятелството, че по състояние на пътища сме на 93 място, а по състояние на ЖП инфраструктура - на 58мо, говори доста за обективността и пълнотата на изследване, които са обосновали тия класации.

Това с обективността го обясни на амортесьорите на колата ми та белкем спрат да се чупят на 2-3 години
07 Октомври 2017 18:52
Факт - с подобно идиотско управление, нормално е и пътищата да са идиотски.
07 Октомври 2017 21:15
G_Hawk
07 Октомври 2017 18:52
Недей така! Какво ще си помисли за теб форумът като се взема пред вид, че Русия е след нас в това класиране.
08 Октомври 2017 03:51
Те си нямат ленторез, който лично гълта милЯрди,та са в далечината ни
.

08 Октомври 2017 09:03
Пак глупости, Сингапур и пътища

Ми то от единия до другия му край, по дължина е по-късо отколко от София до Пловдив.
Колите им струват поне два пъти по-скъпо отколкото където и да е другаде.
Голема цигания, само дето благодарение на полицейшината (нещо добро) е доста чисто.
08 Октомври 2017 10:05
ТОВА, което СЕГА цитира НЕ Е ОЦЕНКА само за КАЧЕСТВОТО, а и за КОЛИЧЕСТВОТО на пътищата. СЛЕД 40г социализъм в България НЯМАШЕ магистрали (под 200км - колкото в Германия преди 100г)
Последния месец се наложи да измина 7-8000км из Европа, вкл и източна - на изток от Желязната завеса - почти навсякъде магистралите, особено в планинските части, са рядкост.
ТАКА БЕШЕ ПРИ СОЦИАЛИЗЪМА.
Така и в нереформираните държави, като България.
08 Октомври 2017 10:11
И още - магистралата за Виена, през Сърбия е много по-добра от пътя през Румъния, но заради корупцията в Сърбия, вече дори и от западна България пътуват през Румъния. Впрочем, магистралата през Карпатите напредва и, заедно (дай Боже) с подобрените пътища около Русе ще промени значително времето за пътуване до белия свят.
08 Октомври 2017 10:48
Преди 3 години в няколко северни американски щата, след зимата, имаше такива кошмарни дупки, каквито у нас не бях виждал. Казват, че била виновна мафията на асфалтаджиите, които там не позволявали да се правят бетонни пътища, щото щели да останат без хляб. Иначе в средните и южни щати пътищата са им хубави. Което значи, че и климатът има важно значение.

Бъдете здрави!
08 Октомври 2017 11:07
Така ли стана бе юнаци?!!. Да ми изтриете поста!!!! Какво толкоз написах, нямаше обидни думи, нито грубости, само линк към оригиналния доклад на икономическия форум, в който освен пътища се споменават неща от нашата икономика по които сме на челните редици. .
Бройте ме, като един читател по-малко, който ще разказва на приятели и познати!

08 Октомври 2017 13:43
The Voice,
Две неща: преди 100 години в Германия е имало точно 0 км аутобан. Дефиницията какво точно е аутобан е от 1931.
Второ: не знам каква е корупцията в Сърбия, но минавам по споменатия от теб път 8-10 пъти годишно и ако караш като хората не се случва нищо, а хората минават през Румъния защото е евтино.
08 Октомври 2017 13:47
За съжаление точно през Карпатите частта е наникъде. Плана за тия 141 км дето остават е разхвърлян на парчета до 2032, но си прав че напредват от двете страни здраво. До края на годината ще пуснат още около 40 км в експлоатация, а сърбите ще пуснат Драгоман-Ниш.
08 Октомври 2017 14:17
Ако се имат предвид ВСИЧКИ ПЪТИЩА, а не само някои хайуейове (агиттаблото, по старите вицове), те са проектирани и строени от трако-елино-римско-бизантско, та през турско, княжеско-царско-дружбашко-блокарско-сговористко-звенарско-монархофашистко-комунизко време и съвсем малко във времето Му (глвната буква е само за традицията).
аз помня пътищата остамнали от царско време. Междуселскиъе бяха калища. Междуградските - чакъл с пясък набити в калта. Не знам кога е строен пътя София-Варна, преди 1944г. или след това, аз го помня с паваж. Май - София-Пловдив беше с паваж. По-нататък до Бургас, не знам. В София също преобладаваше паважът. Някъде към средата на 50-те започнаха да поставят асфалта. През 80-те всички основни пътища бяха асфалтирани, даже междуселските. След това някъде 15-18 години икой не поддърржаше пътищата и те са такива каквито са сега (без магистралите).
В общата оценка за състоянието на инфраструктурата на Световния икономически форум България също заема място във втората половина на класацията - 76-о място.
Боже, боже, ние преди тая пуста демокрация винаги сме били между 20 и 30-то място. Сега вечее някои Африкански държави ни изпреварват.
08 Октомври 2017 14:23
Преди 3 години в няколко северни американски щата, след зимата, имаше такива кошмарни дупки, каквито у нас не бях виждал.
То когато бях в САЩ и в Манхатън бяха много дупки. Най-интересното беше, че малката най-богата в света уличка Wallstreet беше в дупки. Дестина години по-късно ми казаха същото. Сега не знам как е там.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД