×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
По същото време там е бил и зетят на Тръмп и то в качеството на президентски съветник
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Виена ще направи това по време на председателството си на Съвета на ЕС
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,996,337
Активни 1,222
Страници 48,378
За един ден 1,302,066

ЕС ще има единна прокуратура

С българска подкрепа Брюксел едва не пробута в Европа опасни химикали
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент прие вчера предложението за създаване на европейска прокуратура. Очаква се новата структура да започне работа след 2020 г.
Евродепутатите дадоха вчера зелена светлина за създаване на единна европейска прокуратура. Тя ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС, като е възможно занапред да разследва и тероризъм. Сега само националните власти могат да разследват и повдигат обвинения за измами, свързани с европейски средства като умишлени злоупотреби със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Тяхната юрисдикция обаче се разпростира само в рамките на националните граници.

Европейската прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време. Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Очаква се тя да започне работа през 2020 или 2021 г., след като съветът приеме регламент.

България бе сред страните, подкрепили идеята за създаване на единна европейска прокуратура. Българските евродепутати, присъствали на заседанието на ЕП в Страсбург вчера, гласуваха за създаване на прокуратурата.

Малко по-рано единствено Момчил Неков от българските евродепутати гласува против при вота по предложението на Еврокомисията относно критериите за определянето на свойствата, нарушаващи функциите на ендокринната система. Брюксел настояваше някои химикали в пестидиците да не бъдат определяни като ендокринни дисруптори и по този начин да продължат да замърсяват околната среда и да вредят на растения, животни и хора.

Възражението бе прието с 389 гласа срещу 235 при 70 въздържали се, което представлява необходимото абсолютно мнозинство за блокиране на предложението. Емил Радев от ГЕРБ се въздържа. Всички други начело с бившата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова (ДПС) застанаха на страната на ЕК и гласуваха против резолюцията на Европарламента. Ето имената им: Неджми Али, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук от ДПС; консерваторът Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО; Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ; Петър Курумбашев и Сергей Станишев от БСП. Георги Пирински отсъства при гласуването на резолюцията, но не и на някои поправки към нея, а Ева Майдел липсваше от вота "по уважителни причини".

Сега Европейската комисия ще трябва да изготви нов проект за законодателство, в който да вземе предвид коментарите на Европарламента.------------

ПРАВА

Европейската прокуратура ще позволи бърз обмен на информация, координирани полицейски разследвания, бързо замразяване и конфискуване на активи, както и арести на заподозрени зад граница. Тя ще сътрудничи тясно с агенцията за криминално правосъдие на ЕС Евроджъст и службата за борба с измамите ОЛАФ.758
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД