×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,708,735
Активни 656
Страници 4,204
За един ден 1,302,066

Догодина фокусът ни ще бъде да завършим ринговете на София

Обсъждаме да разширим пешеходната зона в центъра с ул. "Съборна", казва зам.-кметът по транспорта на столицата Евгени Крусев
Снимка Юлиян Савчев
Евгени Крусев заема поста на зам.-кмет в направление "Транспорт и транспортни комуникации" на Столичната община през юли 2016 г. В периода януари - юли 2016 г. Крусев е експерт "Транспортна политика" в общината. От август 2012 г. до декември 2015 г. е експерт "Развитие" в "Център за градска мобилност" ЕАД. В рамките на 7 месеца преди това е редактор в "Пъблик сървисис".
- Г-н Крусев, в неделя хора протестираха срещу разширяването на платените зони за паркиране. Защо не се изграждат паркинги?

- Където се въвежда зелена зона, броят на паркоместата като общ брой намалява, тъй като преди нея автомобилите паркират върху тротоари, зелени площи, паркират и от двете страни на улицата - въобще кой където намери. А със зелена зона се въвежда един ясен регламент, по който тротоарите са само за пешеходците. Има и построени паркинги, които предстои да се довършват и те са част от инвестиционната програма на Центъра за градска мобилност - паркингът на стадион "Васил Левски", на Централна гара, при метростанция "Сливница". Има идея да се изгражда паркинг в "Надежда". Сега, като се строи новата метролиния, се дават възможности за изграждане на други буферни паркинги. Основната идея е паркингите да бъдат извън центъра на града, на основните линии на градския транспорт, така че всеки човек, който кара кола, да си я остави там и да се придвижи до центъра на града с градския транспорт. Паркингите все повече започват да работят правилно и се запълват на много добър процент.

- На последното си заседание Столичният общински съвет одобри обособяването на две пешеходни зони в центъра на града. Къде другаде се предвиждат такива пространства?

- След като бъдат въведени те, има различни идеи как да бъде продължена пешеходната зона в центъра на града. Има варианти тя да бъде продължена по ул. "Съборна", така че да достигне до Градската градина и Народния театър.

- Говорите и за увеличаване на велоалеите. И сега обаче голяма част от тях са неизползваеми по различни причини. Често очертанията им са превзети от паркирали автомобили или пък се борят за място с пешеходците. Как могат да се подобрят условията и за двете страни?

- Факт е, че има проблем с паркирането върху велосипедни алеи. Споделяме тези наблюдения. Именно затова всички велоалеи, които се изграждат в момента и в скорошното минало, се ограждат с линеатори. Факт е и че велоалея по тротоара не е от най-добрите решения, и правим всичко възможно новите велоалеи да не са на тротоара, тъй като се получава конфликт с пешеходците. Мястото на велосипедистите е на пътното платно, отделено от автомобилния трафик, но всеки казус е сам за себе си. В София инфраструктурата е даденост, не се изгражда нова, така че да можем да предвидим място за абсолютно всички групи движещи се, и се стараем да намерим баланс съобразно ограниченията, които ни поставя градската среда.

- Известни са вече плановете за велоалея през Ларгото, къде другаде ще има такива трасета?

- Велоалеята през Ларгото трябва да се свърже с велоалеята на бул. "Тодор Александров". По устройствен план имаме предвидена велоалея по бул. "Мария Луиза", която в северна посока да се свързва с изградената вече велоалея, идваща от надлез "Надежда" до Лъвов мост. Идеята е "пъзела" да го наредим така, че най-накрая да се получи една мрежа от велоалеи, така че да може от едната велоалея да се стига до другата и на практика да се използва този вид транспорт все по-активно.

- Покрай ремонтите това лято доста се говори и "за" и "против" паветата.

- Паветата са една изключително добра и качествена настилка за улиците на София. Но тук следва да се направи според мен разграничение между типа улици, по които има павета. Те са много ценна настилка и навсякъде, където могат да се редят павета по ненатоварени улици, това следва да се случва, то се и случва. Не може да сравняваме по клас улица примерно бул. "Прага" с ул. "Княз Борис I", да кажем, тъй като по бул. "Прага" минават 4 тролейбусни линии, минава изключително тежко движение, свързва на практика цели квартали, докато ул. "Княз Борис I" носи само локален трафик, с малки изключения минават основно живеещите или имащите работа в района хора. Точно в това е разликата каква настилка да бъде избирана.

- Защо, когато се правят ремонти в София, се чака да се стигне дотам, че изпълнителите им да приключат, за да се каже, че не са извършени качествено?

- Всяка една подработа, която върши фирмата - примерно тротоари, бордюри, различните пластове настилка, се приема отделно от строителния надзор. Той, за да приеме или не дадена работа, извиква една лаборатория, която чисто научно мери настилката колко е плътна и равна. Няма как да бъде измерена настилката дали е равна, преди да бъде положена. В случая фирмата изпълнител на ремонта на бул. 'Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" не беше направила равна настилка и затова беше върната да преасфалтира целите участъци. Освен това й беше наложена глоба за това и заради закъснението, което се генерира вследствие на тяхната допълнителна работа. Общата стойност на дейностите, които те извършиха повторно, е над 500 хил. лв., а глобата е 130 хил. лв.

- Какво се случва с обществената поръчка за ремонт на множество квартални улици, която се протака над половин година?

- В момента се четат техническите оферти на участниците. Там обемът работа е изключително голям, тъй като улиците са много, в абсолютно всички райони на София. Всяка улица сама по себе си носи съответните особености - някъде има да се прокарва осветление, някъде има да се правят канализация, водопровод, това също сме гледали да го включим в тази процедура. Силно се надявам догодина да започнат.

- Изостави ли Столичната община идеята за изграждане на кръстовища на две нива?

- Единствено на бул. "България" и бул. "Иван Гешов" имаше изготвен проект за кръстовище на две нива, който не е изпълнен. Той имаше своите предимства и недостатъци. Предвид факта, че в момента там се изгражда метростанция, конструкцията се очертаваше много сложна - досега не е изпълнявана такава в България. Затова се взе решение строителството на това кръстовище да се отложи, като как да изглежда то, думата ще има главният архитект.

- При изграждането на пътища кой е основният фокус на общината?

- Основният фокус, който имаме като транспортно обезпечаване на града, това е да се довършат ринговете на София. Много са важни пробивите при бул. "Пенчо Славейков". Там би се свързал основният градски ринг, така че транзитният трафик, който е в центъра на града, изобщо да не влиза в центъра, а да се изнесе по възможно най-отдалечения от центъра ринг - това е Околовръстният път, всички рингови булеварди, които са изградени. Разбира се, там където е необходимо да се доизградят, това ще бъде фокус следващата година.

- Имате ли данни какъв е ефектът от внедряването на т.нар. умни светофари?

- "Умните светофари" са 180 на брой към момента в града. Има светофари, които са с пешеходни бутони, и такива, които са изцяло за автомобилния трафик и са с датчици, вградени в асфалтовата настилка, която да помага светофарът да преценява по-добре транспортните потоци и където е необходимо, да удължи зелената фаза за сметка на евентуално някоя странична улица, където няма чак толкова голямо движение. В това се изразява на практика подобрението, което не се вижда от хората на светофарите. Другото са самите тела и конструкции, които са мярка, която е постоянна и е с цел безопасност и сигурност на всички придвижващи се. Основните ефекти от тези светофари са - до 20% намалено времепътуване, по-малко вредни газове поради факта, че колите стоят по-малко в задръстване, и съответно с тези бутони, колкото и трудно да се приемат от хората, те са направени с цел тяхната безопасност, така че, когато започне пресичането на даден пешеходец, той да има достатъчно време да стигне до отсрещния тротоар, без да го спира "червеното" на средата на платното.

- Понякога обаче гражданите се оплакват, че зеленият сигнал за пешеходците не е достатъчно дълъг, например за хора със затруднения.

- Навсякъде, където получим подобен сигнал, се прави комисия съвместно с "Пътна полиция". Те отиват на място, наблюдават известно време светофарната уредба. Включително може да се наблюдава дистанционно с видеонаблюдение и където се констатира, че зелената фаза е къса, тя се удължава. Извършват се перманентни проверки, промени на фази на светофари спрямо движението, но разбира се, разчитаме и на гражданите, ако те забележат нещо, което според тях е нередно.
------
Бел. на редакцията: Поради неточност в първия вариант на интервюто, текстът е редактиран в частта за ринговете на София. Правилният цитат на Евгени Крусев е: "Разбира се, там където е необходимо да се доизградят, това ще бъде фокус следващата година".
6
3707
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Октомври 2017 20:13
Крусев дали знае какво е "рингаджия" ?! Ако знае, бих му казал, че е точно за такова работно място !
02 Октомври 2017 21:07
обръчите нямат сметка да свършат ринговете, освен да усвояват нов.
02 Октомври 2017 22:20
коя е тази умна глава, която направи бул тодор александров да се забие директно в дондуков и там да започне едно кретане до цариградско шосе - така и така копаха, да бяха направили поне тунели като в брюксел. ама де толкова акъл
03 Октомври 2017 09:18
Ела да видиш какво причинихте на горен Лозенец с новата зелена зона, г*й смотан!!! По тротоарите няма къде врабче да кацне от паркирани автомобили!
03 Октомври 2017 13:03
преди нея автомобилите паркират върху тротоари, зелени площи, паркират и от двете страни на улицата - въобще кой където намери. А със зелена зона се въвежда един ясен регламент, по който тротоарите са само за пешеходците.
Къде точно е логиката? Какво пък общо има зелена зона с правилно паркиране? Защо просто не се забрани паркирането по тротоари и зелени площи в цяла София - и да се налагат глоби за нарушение?
03 Октомври 2017 14:21
Има и построени паркинги, които предстои да се довършват

Нормалните мениджъри първо биха завършили строителството, а след това отнели някакви права. Ама това е за нормалните, а от гербаджия какво да очакваш.

П.П. В изключително лошо организираната английска държава, която не е запозната с герберската програма за развъждане на калинки, има едно много старо правило за алеите в парковете - първата година се прави парк без алеи и цяла година хората само определят къде трябва да са алеите. На втората година се правят алеите и започва да се глобавя, ако трябва. Така е било и в Германия до 1 СВ, но с настъпването на националсоциализмът това се променя - някой си определя пътеките, а хората са задължавани да го следват. В по-ново време най-ярко това се проявява при Чеушеско, който нарочно правел алеите "неудобни". Вярно, това се учи като интересни аспекти от история на градоустройството, ама ми се струва малко вероятно тоз младец да има изобщо някакво образование в областта на архитектурата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД