×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,081,018
Активни 599
Страници 17,375
За един ден 1,302,066

Хю Хефнър, плейбоят по пижама

Културното му влияние далеч надхвърляше границите на списанието и вакханалиите в имението му
снимка: ЕПА/БГНЕС
Старият плейбой с неизменните зайчета.
Документалният филм "Хю Хефнър: Имало едно време", излязъл през 1992 г., бе подходящо озаглавен. В представите на няколко поколения мъже Хефнър, който почина на 91-годишна възраст, живя като в приказка. През 2009 г. заснеха друг биографичен филм за издателя-плейбой, в който фронтменът на "Кис" Джийн Симънс поставя въпроса ребром: "Покажете ми мъж на произволна възраст, където и да е по света... който не би дал лявата си топка, за да бъде Хю Хефнър. На 20, на 50 или на 80".

Самият Хефнър едва ли си е представял, че списанието, което създава в апартамента си в Чикаго през 1953 г. и в което инвестира 8000 долара, и логото зайче ще се превърнат в "жалон на културния пейзаж, универсален като "Дисни" или "Кока-Кола" (както самият той пише в юбилейното издание на списанието през 1989-а по случай 35-годишнината на "Плейбой"). Историческият първи брой, на чиято корица грее голата Мерилин Монро - все още неизвестна, бъдеща икона на киното - излиза без дата и номер. Защото Хефнър не е сигурен дали ще има втори. Списанието струва 50 цента и се разграбва в 54 000 бр. тираж. Концепцията е за мъжко списание, което предизвиква пуританските норми. През 1975 г. тиражът вече е 5.6 милиона.

"Наслаждаваме се на коктейли, ордьовър-два, хубава музика от грамофона, и компанията на жена за тиха дискусия върху Пикасо, Ницше, джаза, секса", пише създателят в първия брой. Пак добре, че се е отказал от първоначално предложеното заглавие "Stag Party" (в превод нещо като "коч парти").

Авторската му визия предвижда "Плейбой" да е списание за стремежа към определен стил на живот. "Какви мъже четат "Плейбой"?" е маркетинговият слоган на списанието. Самият Хю се превръща в публично лице на своя бранд. Той става водещ на две нощни тв шоута през 50-те и 60-те - Playboys Penthouse, 44 епизода в периода 1959-1960, и Playboy After Dark с 52 излъчвания в края на следващото десетилетие. Зрителите са "гости" на суинг парти в покоите на Хеф редом със знаменитости на епохата като Сами Дейвис-младши, Лени Брус и "Грейтфул Дед".

Хю поддържаше аурата на елегантен, ерудиран мъж, често фотографиран в своето "Имение Плейбой", захапал лула и облечен в копринена пижама - независимо дали работи, или се забавлява. Публичният му образ бе живото въплъщение на неговата "плейбой-философия", която проповядваше лична свобода, но и социални каузи като гражданските права и правата на хомосексуалните.

В личните си схващания обаче Хефнър остава противоречива фигура. Той смяташе себе си за феминист, но мнозина обвиняваха него и списанието му в обективизиране на жената. И понякога той се съгласяваше с това. "Те са сексуални обекти!", потвърди самият издател пред "Венити феър" през 2010 г.

Приживе Хефнър смята себе си и за романтик. Но в свое есе прочутият филмов критик Роджър Еберт пише за него: "Той вероятно е изпитал повече оргазми с повече различни жени от всеки друг мъж, който е живял на планетата." Не му беше чужда и носталгията, филмите и джазът от неговата младост останаха негова слабост до края на живота му.

Чрез страниците на "Плейбой" той даде път на провокативни автори като Норман Мейлър, Джак Керуак, Рей Бредбъри и Кърт Вонегът. За герои на интервютата в списанието бяха избирани най-иконичните и иконоборчески гласове на неговото време. Онези, които са чели, а не само разглеждали картинките в списанието, си спомнят подлистниците, които се превърнаха в запазена марка на "Плейбой".

Хефнър е роден на 9 април 1926 година в Чикаго в семейство на методисти. "Израснах в дом, в който никога не ме прегръщаха", пише той в биографията си "Хю Хефнър: Плейбой, активист, бунтар". Но майка му е един от първите инвеститори в прохождащото му списание. В интервюта той споделя: "Тя вярваше в мен".

Въпреки че медийните публикации му отреждат коефициент на интелигентност 152 точки, Хю е среден ученик. В гимназията се отличава като създател на училищен вестник и художник на комикси. Служи две години в армията и посещава лекции по изкуство в Чикаго, преди да се запише в Университета на Илинойс. Там става редактор на хумористично списание и създава една от рубриките, запазени в "Плейбой" и до днес - "Момиче на месеца" (Coed of the Month, буквално - "Студентка на месеца"). Дипломира се в Северозападния университет с разработка върху сексуалните закони в Съединените щати. В университета среща и Милдред Уилямс. Те са женени 10 години, имат две деца - Кристи, която днес ръководи компанията Playboy Enterprises, и Дейвид. Бракът им е обречен, но не от работата на Хю, признава той в интервюта, а от признанието на Уилямс, че е кръшкала с друг мъж, докато той е отбивал военната си служба.

По времето, когато създава "Плейбой", Хефнър работи като копирайтър за сп. "Ескуайър". Редакцията на списанието се мести в Ню Йорк, служителят иска да му вдигнат заплата с 5 долара, за да посрещне повишените си разходи. След като получава отказ, Хю решава да остане в Чикаго и да създаде свое собствено издание.

В последващите десетилетия "Плейбой" го превърна в попкултурна икона. Културното му влияние далеч надхвърляше границите на списанието и вакханалиите в имението, където всевъзможни знаменитости отхвърляха задръжките си. В знак на съпротива срещу расовата сегрегация Хефнър наема чернокожи изпълнители за шоуто си Playboy's Penthouse (в крайна сметка това е причината то да бъде забранено в южните щати и спряно по-бързо от предвиденото). През 50-те и 60-те години финансира съдебни дела срещу щатите, които забраняват контрацепцията и абортите. Продуцира първия филм на британската комедийна трупа "Монти Пайтън" "И сега нещо съвсем различно". Създава верига от "Плейбой"-клубове, затворени само за членове, които в продължение на две десетилетия са най-големият работодател в развлекателната сфера в САЩ.

В последните десетилетия от живота му здравето на Хефнър се влоши. През 1985 г. той получава удар, според някои - поради стреса, причинен от суровата критика в книга на Питър Богданович. В нея режисьорът обвинява "плейбой"-лайфстайла и лично Хефнър за смъртта на модела Дороти Стратън, напуснала съпруга си и после убита от него.

Но болежките не могат да спрат един стар плейбой. Дори и след навършването на 80 Хефнър остава под светлината на прожекторите с риалити шоуто "Съседски момичета" по тв канала "Е!". То стартира през 2005-а и остава на екран шест сезона. Поредицата се фокусира върху живота в прословутото "Имение Плейбой" и момичетата, пърхащи около застаряващия магнат. (През 1989 г. той сключва брак с плейметката на годината Кимбърли Конрад, с която остава до 2010-а; през 2012 г. я заменя с Кристал Харис, 60 години по-млада от него, и остава в компанията й до смъртта си). Самото имение е продадено през август 2016 г. Едно от условията на сделката е, че Хю може да остане в своя легендарен дом до края на живота си.

Хефнър често споделя колко щастлив и чуден живот е водил, и старателно води своя ненадминат архив; той държи и рекорда на "Гинес" за най-голяма колекция лични албуми, възлизаща на 2643. "За мен беше чудо да се превърна от момче, повлияно от попкултурата в собственото си детство, в законодател на социалните ценности и популярната култура", споделя Хю пред репортер на "Венити феър" през 1993 г. "Моят живот и "Плейбой" са отражение на сексуалните конфликти, които съществуват в Америка."

Веднага след това интервюиращият го пита коя е любимата му година. "Може би лятото на 1942-ра", отговаря той в типичния си стил. "Бях на 16 и току-що бях започнал да осъзнавам възможностите на това да си жив. Беше период на огромно творчество: рисувах карикатури, пишех текстове, пиеси, радиопредавания, песни, какво ли не. Беше нещо като микрокосмос, репетиция за последващия ми живот. В това лято се влюбих в едно момиче. Беше много романтично и много сладко."

С Барби Бентън през 1975 г. Тиражът на "Плейбой" по онова време надхвърля 5 милиона.

 С Барби Бентън през 1975 г. Тиражът на "Плейбой" по онова време надхвърля 5 милиона.


 Веселата вдовица: 60 години по-младата Кристал Харис е последната съпруга на Хю Хефнър, с която той бе до края на живота си.
10
2158
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
29 Септември 2017 02:50
Беше страхотен пич.
29 Септември 2017 03:37
Самият Хефнър едва ли си е представял, че списанието, което създава в апартамента си в Чикаго през 1953 г. и в което инвестира 8000 долара

За да разберете колко са били $8000 в 1953, ето едно сравнение.
Къщата на хазяйте в Bay Area e била построена 1955г и е струвала $16000 тогава. Public record. В 2005 същата наследниците я продадоха за $450 000, вече като стара дървена барака.
Единият от квартирантите умря от старост преди доста години и под леглото му намериха голяма купчина свежи списания "Playboy". Та така за списанието. За тийнеджъри и изперкали дъртаци.
29 Септември 2017 06:07
Къщата на хазяйте в Bay Area e била построена 1955г и е струвала $16000 тогава. Public record. В 2005 същата наследниците я продадоха за $450 000, вече като стара дървена барака.


А днес? Днес "бараката" е $1.6М+. По аналогия излиза, че Хефнър е започнал бизнеса с $800 000.

Хефхър е готин. Не е лесно да стартираш определен бизнес, но още по трудно е да го задържиш. А това което той е постигнал е изключителен успех.
29 Септември 2017 07:02
Върнах се на материалчето пак.
Това:
Джийн Симънс поставя въпроса ребром: "Покажете ми мъж на произволна възраст, където и да е по света... който не би дал лявата си топка, за да бъде Хю Хефнър. На 20, на 50 или на 80".

е върховна тъпотия. Не всеки ден четеш глупост от такъв калибър. Не бих дал и косъм от оредяващата ми коса да съм на някой на мястото. Някой създават капани за ограничени умове и сами падат в тях понякога.
Я какво е казал поетът?


Отвънка беше шум
и светеха реклами.
В афиша
пишеше:
"Една човешка драма."
Отвънка беше шум
и конника на Крум
се потеше
от стискане
в дланта ми.

И стана тъмно.
В белия квадрат
лъва на "Метро"
сънно се прозина.
И изведнъж – шосе,
след туй гора
и в дъното небе –
просторно, синьо.

И на шосето,
точно на завой,
се срещат две луксозни лимузини.
Това е нашия герой
и нашта героиня.

След удара
излиза джентълмен
и взема във ръцете си чилични
като перце примрялото момиче.

Отваря си очите –
те горят,
премрежват се
и гледат небосвода,
Да видиш ти какво момиче, брат –
като жребица от разплодник!...
В дърветата –
разбира се, славей.
Ръми над тях спокойно синината.
Примамлива и мека зеленей
оттатък шанците
тревата.

Един размазан Джон
целува страстно Грета.
По устните му –
сладостна лига...

Не знам защо се сетих за "Кино" на Вапцаров.
BTW "конника на Крум" е петолевка.
29 Септември 2017 07:54
По аналогия излиза, че Хефнър е започнал бизнеса с $800 000.

Да бъдем точни във всичко!
В сегашната равностойност на $800 000!
29 Септември 2017 08:02
>>><<<
Съгласен съм с Буч, че е тъпотия тази хипербола, но пък ако го няма изискването за топките и има човек свободата да опита -
го он мистър Горски!
29 Септември 2017 10:01
Имотите са поскъпнали несъразмерно много спрямо други стоки и услуги, така че сметкатя ви е мялко крива.
29 Септември 2017 10:07
Имотите са поскъпнали несъразмерно много спрямо други стоки и услуги, така че сметкатя ви е мялко крива.

Крива, крива... Колко да е крива? Златото в 1972 е $70 най-висока стойност $44 най-ниска, към днешна дата е $1286 тройунция.
http://onlygold.com/Info/Gold-Price-History-Since-1972.asp
Да давам ли справка с пилешките бутчета?
Строителите на Hoover Dam са вземали дневна надница от $1.25 до $4. Това в 1935 година. Това се е смятало за много добро заплащане.
Само не почвайте да ме убеждавате като Чичо Фичо, че няма инфлация. Той беше по тези приказки.
29 Септември 2017 17:09
Отдавна съм забелязала, че на запад порнографията и перверзията минават за култура. Лошото е, че и ние вървим натам, щом ни занимават толкова сериозно с г-н Х.
29 Септември 2017 23:51
Хю Хефнер се развел щото ....жена му кръшкала? Требало да я наеме като модел
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД