×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само през 2017 г. в Мексико са убити 25 339 души
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа, но Саудитска Арабия би с 2:1
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,181,295
Активни 1,631
Страници 117,652
За един ден 1,302,066

ЕК ще прави учения за реагиране при хранителни кризи

След аферата "Фипронил" се обмислят промени в системите за предупреждение за опасни стоки
 
Европейският съюз ще започне да прави учения за реакция при хранителни кризи след скандала със заразените с фипронил кокоши яйца. Това обяви еврокомисар Витянис Андрукайтис, който отговаря за здравеопазването. На среща със земеделските министри на държавите от ЕС той обясни, че целта на обученията ще е да се подобри комуникацията между страните, за да не се премълчава и прикрива информация по въпроси, засягащи здравето на гражданите.

ЕС обмисля и да изпрати по един еврочиновник в съответните национални органи, отговарящи за безопасноста на храните, така че информация за опасни храни да не се прикрива и бави.


Скандалът със замърсените с фипронил яйца гръмна в началото на август, въпреки че белгийските власти са започнали разследване и са потърсили съедйствие от Холандия още през пролетта.

Според наличната информация белгийски производител на фипронил - препарат за обезпаразитяване на домашни кучета и котки, е продавал препарата на холандска компания за почистване на птицеферми, която го е използвала широко, въпреки че той е забранен за употреба на места, където се отглеждат селскостопански животни.

Разследващите проблема отправили запитване до холандските власти чрез европейската система за обмен на данни за измами, а след като не получили отговор, подали сигнал до друга европейска платформа - за предупреждение за рискови храни. Именно така аферата "Фипронил" получила гласност.

Въпреки че Европейската комисия поддържа и администрира и двете системи, нейните служители не са обърнали внимание на сериозните съмнения на белгийците. През цялото време белгийските и холандски супермаркети са имали данни и сами са отстранявали замърсените партиди с яйца, докато останалите европейски потребители са били в неведение за рисковете.

България беше предупредена от Германия за 50 т яйчен прах, използван за сладолед и майонеза, почти месец след избухването на скандала, а още толкова време беше нужно на нашите власти да идентифицират и български производители, използвали фипронил в полозите на фермите си.


Днес министрите и ЕК са коментирали евентуално сливане на двете интернет платформи за обмен на информация и ранно предупреждение. Министрите са препоръчали на Еврокомисията да реагира на по-ранен етап, когато в нейните системи се получи информация за опасни продукти, и да разпространява бързо чрез медиите такива данни, така че те незабавно да стигнат до потребителите. Производителите пък са призовани на браншово ниво да разработят системи за наблюдение, така че да хващат евентуални нарушения преди контролните органи.

Източник : Dnes.bg


1
538
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Септември 2017 23:11
фипронил - препарат за обезпаразитяване на домашни кучета и котки, ... забранен за употреба на места, където се отглеждат селскостопански животни.

Кучета и котки може...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД