:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 369,207,490
Активни 466
Страници 5,538
За един ден 1,302,066

Ангела Меркел победи, но загуби 1 млн. избиратели

Социалдемократите отиват в опозиция
 
Официалните предварителни резултати на изборите в Германия показват победа на блока ХДС/ХСС с 33% от гласовете, Социалдемократическата партия отива много назад с 20,5%, а крайнодясната Алтернатива за Германия заема трето място с 12,6% и влиза за първи път в Бундестага.Свободната демократична партия на германските либерали е четвърта с 10,7%, влиятелната в бившата ГДР партия Левите е пета с 9,2%, а Зелените вземат 8,9%. Данните съобщи председателят на Федералната избирателна комисия Дитер Зарайтер.
Парламентът ще има 709 депутати – небивало много. От тях 246 ще бъдат на ХДС/ХСС, ГСДП получава 153 мандата (с 40 по-малко, отколкото през 2013 г.), Алтернатива за Германия ще заеме 94 места, СвДП – 80 места, Левите – 69,Зелените – 67. Избирателната активност е била 76,2% - с 4,7% повече от предишните парламентарни избори.
Унизена от представянето си, ГСДП обяви намерението си да отиде в опозиция, с което слага край на Голямата коалиция. Въпреки това канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще се обърне за консултации при съставянето на правителството и към социалдемократите. Аритметично е възможен само един вариант за управляваща коалиция. Той е тип „Ямайка“ – блокът ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. Според коментарите в Германия такова правителство би било нестабилно поради разногласията по ключови въпроси между партиите в него.
Алтернатива за Германия определи резултата от изборите като „политическо земетресение“. Един от нейните лидери Александър Гауланд каза, че „започва лов“ срещу партията на Ангела Меркел. Тя пък обеща да анализира внимателно защо част от нейните избиратели са преминали в крайно дясното пространство. Според оценки на социолози консерваторите са загубили около един милион привърженици.
88
3883
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
25 Септември 2017 06:51
Унизена от представянето си, ГСДП
[/code]
.

Да не им е за сефте .....цоциалисти Сър
25 Септември 2017 07:23
Началото на края на гедерийската ле...ъъъ...ля. И начало на нестабилен вътрешнополитически период в Германия, какъвто не е имало може би от 70-те.
Интересен речник на Меркел в първото изказване след обявяване на прогнозните резултати: Und gegen uns kann keiner regieren.
Ето какво става с поредната мимолетна запетайка преяла с власт, въобразила си, че без нея, едва ли не, земята ще спре да се върти. Не, няма да спре.
Аз прогнозирам предсрочни избори до максимум две години.

"Wir werden sie jagen" не е задължително да се превежда буквално. Смислово би звучало: Ще я гоним до дупка!
25 Септември 2017 08:46
Иначе режимът на Путен е несменяем.
25 Септември 2017 08:48
И режимът на Асад е несменяем.
25 Септември 2017 08:52
"Тя пък обеща да анализира внимателно защо част от нейните избиратели са преминали в крайно дясното пространство." Лично аз знам над един милион причини.... Баси и тъп@то парче...!
25 Септември 2017 09:01
Доволна съм от "представянето" на ГСДП. Най-лошото от 45-та насам. Даже е чудно, че са взели 20%. И те са им много. Крепят Меркел години наред, а за миграционната политика да не говорим. Прекаления светец и Богу не е драг.
25 Септември 2017 09:03
Мисля, че всеки трети мандат е началото на диктатура. Четвъртият вече е показател за установила се диктатура. Затова е разумно законодателството да не позволява повече от два последователни мандата. Колкото и предсказуеми да бяха тези избори, все пак разпределението на силите в Бундестага е изненадващо, а големият победител се оказа АзГ, която стана трета парламентарна сила. Тази победа трябва да се анализира много внимателно, защото тя показва доста притеснителни тенденции и Меркел с нейната упорита ислямизация ще бере доста ядове. И доколкото това се случва на избори не къде да е, а в Германия, то и ЕС трябва да се чувства предупреден, защото бъдещето му ще е подложено на сериозно изпитание ако не промени съществено политиката си по отношение на бежанците. Като цяло намирам, че Меркел я чакат трудни времена, а победата й на тези избори е пирова.
25 Септември 2017 09:03
Ангела Меркел: Тя пък обеща да анализира внимателно защо част от нейните избиратели са преминали в крайно дясното пространство.
Mного сложно, нали, биномът на Нютон. Голямо анализиране трябва да падне, че да се разбере причината...
25 Септември 2017 09:04
Кофти положение за зеленяците !

Коалиция с Меркел ще ги унищожи, като партия.

Голямата звезда на тея избори разбира се е "Алтернативата". Бъдещето е пред тях. Те ще атакуват Меркел отдясно и все повече ще я ерозират....

25 Септември 2017 09:16
а големият победител се оказа АзГ,

"Съобщаваме резултатите от двустранната среща по бокс между САЩ и СССР:
Съветските състезатели заеха почетното второ място, американците са предпоследни. "
25 Септември 2017 09:18
Deutsche Welle: "Алтернатива за Германия" е получила най-много гласове в Източна Германия.
Deutsche Welle: "Алтернатива за Германия" заплаши, че ще организира комисия в Бундестага за разследване на Ангела Меркел.
25 Септември 2017 09:22
Minderbinder
25 Сеп 2017 09:16

Иронията е неуместна. Партия, основана преди четири години, да стане трета политическа сила в Германия е равносилно на чудо. Между другото в "Гласове" има хубав анализ на случващото се Натисни тук
25 Септември 2017 09:45
Мисля, че всеки трети мандат е началото на диктатура. Четвъртият вече е показател за установила се диктатура.


Самата танте изтърва нещо като "който не е с нас е против нас" ("няма да позволим управление срещу нашата програма", което изразява дълбоко демократичната й нагласа и плурализма във възгледите. От което, разбира се, печели всеки с по-кафяв цвят на кожата и желание за немски социал. По-белите да бачкат и да не се обаждат.
Хайл танте. Демек, "да живей".
25 Септември 2017 09:50
Аритметично е възможен само един вариант за управляваща коалиция. Той е тип „Ямайка“ – блокът ХДС/ХСС, СвДП и Зелените.


Всъщност, ако гледаме строго аритметично, са възможни и повече варианти.
А ако добавим и прагматично, е възможен и вариант за управление на ГСДП, Либералите, Зелените и Левите. Имат повече от половината места.
Друг въпрос е, колко ще е стабилна такава коалиция. Ама ще дръпне столчето на Меркел.
25 Септември 2017 09:51
ЖАНА д АРК,
/:/
Иронията е неуместна. Партия, основана преди четири години, да стане трета политическа сила в Германия е равносилно на чудо.

.....................................................................................
БЕЗ грам ирония казвам:
И Германия се АТАКАизира и СИДЕРОВизира! И там/ и НЕ само там!/ с няколко години закъснение- БЕЗвъзвратно изгубено време и трудно поправими щети за Германия/ и НЕ само за Германия/! УВИ!
П.П. Апропо, "Атака" стана четвърта политическа сила в българския Парламент НЕ четири години след основоването ѝ, а 3-4 месеца след основаването ѝ:април 2005-юни 2005 г.!!! И от основаването ѝ през 2005 г. НЕизменно и постоянно е в Парламента- за разлика от разните му СДС, ДСБ, НДСВ, ВМРО, НФСБ, РБ, Яне, Кунева и сие!
П.П.П. Вчера, в София, Деница Гаджева и Волен Сидеров сключиха/Капка най-после се реши да им разреши/ официално граждански и църковен брак/в църквата "Св.Св. Кирил и Методий"/! ЧЕСТИТО на младоженците! " И аз бях там- ядох, пих, тропнах хорце и се веселих!"...
25 Септември 2017 09:58
.И Германия се АТАКАизира и СИДЕРОВизира


Даже не ги и сравнявай с АЗГ. Защото ако са такива като Сидеров и Атака, ще излъжат всичките си избиратели.
25 Септември 2017 10:01
Какво има да анализира? Икономиката им цъфти, но хората не искат нашествениците, които докара и сега не може да върне. Да връща обратно нелегалните. Ако трябва да приемат истински бежанци, да става срещу декларация и условие, когато конфликта свърши да се връщат обратно.
25 Септември 2017 10:02
Затова е разумно законодателството да не позволява повече от два последователни мандата

Не би било лошо, преди да пишем да помислим. Например по какъв начин би се осъществила забраната за два последователни мандата в една парламентарна република. Чрез забрана на партията ли? Все пак канцлера се избира и сваля от Бундестага. От група(и) депутатити, които подкрепят/не подкрепят правителството, и това може да се случи по всяко време, а не както при президентските републики, където парламентът въобще няма такива функции, или те са силно ограничени.
25 Септември 2017 10:03
И Германия се АТАКАизира и СИДЕРОВизира!

Дано АзГ не се окаже също толкова патриотична, колкото Атака, защото аз предпочитам да гледам делата, а не толкова да се вслушвам в думите. Атака беше създадена, за да привлече крайно десните избиратели, а после да прави с гласовете им каквото реши. Атака е проект на задкулисието и това вече не е тайна дори за най-ревностните й привърженици /ти си от малкото, които продължават да отричат това въпреки фактите/.
25 Септември 2017 10:11
paragraph39
25 Септември 2017 09:51
ЖАНА д АРК,
/:/
Иронията е неуместна. Партия, основана преди четири години, да стане трета политическа сила в Германия е равносилно на чудо.

.....................................................................................
БЕЗ грам ирония казвам:
И Германия се АТАКАизира и СИДЕРОВизира! И там/ и НЕ само там!/ с няколко години закъснение- БЕЗвъзвратно изгубено време и трудно поправими щети за Германия/ и НЕ само за Германия/! УВИ!
П.П. Апропо, "Атака" стана четвърта политическа сила в българския Парламент НЕ четири години след основоването ѝ, а 3-4 месеца след основаването ѝ:април 2005-юни 2005 г.!!!

А пък ГЕРБ (основан 2006 ) на третата година (2009) стана първа политически сила!
25 Септември 2017 10:13
"Ангела Меркел победи, но загуби" е по-точното заглавие.
Защото следват нови избори .
25 Септември 2017 10:13
жана д`арк
25 Септември 2017 09:03
Мисля, че всеки трети мандат е началото на диктатура. Четвъртият вече е показател за установила се диктатура.

Айде ся! Искаш да кажеш, че Путин (вече 5-ти мандат) и готвещ се за 6-ти си е завършен диктатор?
25 Септември 2017 10:15
SvSophia
25 Септември 2017 08:48
И режимът на Асад е несменяем.

На Ким-четата тоже.
Демек, според жана д`арк, всичките изброени са диктатори!
25 Септември 2017 10:18
ЖАНА д АРК,
/:/
Дано АзГ не се окаже също толкова патриотична, колкото Атака, защото аз предпочитам да гледам делата, а не толкова да се вслушвам в думите.

....................................................................................
Ти, като юрист, би трябвало да си наясно, че делата/действията на политиците/ се гледат, когато са ги извършвали и извършили в качество на управляващи/ участващи в Изпълнителната власт или с Мнозинство в Парламента/!?
"Атака" и Сидеров досега, от 2005 г. насам, НЕ са били в Изпълнителната власт- "Атака" даже чистачка в министерство НЕ е имала през това време! "Атака" НЕ е имала никога досега и повече от 10-11% депутатски места в Парламента!
Но ти, май, вместо да гледаш делата/ в случая с "Атака" и Сидеров/, гледаш и слушаш, май, сърцето си и думите- на "правилните" медии, политолози и социолози?! Я посочи конкретни дела на "Атака" и Сидеров, като управляващи, които НЕ са съответствали на думите им?! Ама БЕЗ тинтири-минтири и ала-бала, ако може/ш/!?
Казано е: "Емоциите са лош Съветник!"
25 Септември 2017 10:20
"Ангела Меркел победи, но загуби" е по-точното заглавие.
Защото следват нови избори .

Дааа ... И тя - куту Бочко - дор десет пъти ще "губи" - на всеки следващ избор... Хи...хи...хи...
25 Септември 2017 10:20
1.5 млн мигранти - кълнове на арабката пролет, пращат Танте на кино.
До 2-3 години ще им извънредни избори.
Случилото се наистина земетресение , политическата система , установила се от 1949 г е пробита и Германия я чака политическа нестабилност .
AfG ще имат места в различните комисии в парламента , в т.ч. и председателски, а това означава проблеми за естаблишмента . Зелени и либерали традиционно имат търкане .
Самата пък AfG е разнородна , тя привлече и много от гласовете на левите в Източните провинции .
Направо си е за кола и пуканки и последен ред .
25 Септември 2017 10:20
Официалните предварителни резултати на изборите в Германия показват победа на блока ХДС/ХСС с 33% от гласовете

Както се казва: "Който разбира, тук се спира!"
Знаещите, можещите, мислещите и работоспособните, които знаят как да подредят живота си по-добре и да осигурят на себе си и на близките си по-добър живот, гласуват за Рюте, Макрон, Меркел и .... бате Бойко!
Маргиналите, неспособните един пирон да забият, чакащите на готово батюската Царь да им осигури мизерното съществование, гласуват за Путин, Асад, Ким
25 Септември 2017 10:21
Partei und Parteivorsitzende(r) Sitze

CDU/CSU
Angela Merkel, Horst Seehofer
246
34,7 %

SPD
Martin Schulz
153
21,6 %

AfD
Jörg Meuthen, Frauke Petry
94
13,3 %

FDP
Christian Lindner
80
11,3 %

Die Linke
Katja Kipping, Bernd Riexinger
69
9,7 %

Grüne
Cem Özdemir, Simone Peter
67
9,4%
25 Септември 2017 10:23
Айде ся! Искаш да кажеш, че Путин (вече 5-ти мандат) и готвещ се за 6-ти си е завършен диктатор?

Айде ся, провери колко мандата е изкарал Путин, като имаш предвид, че Конституцията на РФ не позволява повече от два последователни мандата.
25 Септември 2017 10:23
Но ти, май, вместо да гледаш делата/ в случая с "Атака" и Сидеров/,

Бе гледа ги тя, гледа ги . И ние ги гледаме ( на Воленчо сиерите).
25 Септември 2017 10:25
жана д`арк
25 Септември 2017 10:23
Айде ся! Искаш да кажеш, че Путин (вече 5-ти мандат) и готвещ се за 6-ти си е завършен диктатор?

Айде ся, провери колко мандата е изкарал Путин, като имаш предвид, че Конституцията на РФ не позволява повече от два последователни мандата.

Ми колко да са? Както казва президентът Радев, де юре -4 и се готви за 5-ти, де факто 5 и се готви за 6-ти. В.и.д Президент за сега няма да го броим.
25 Септември 2017 10:26
Толкова много и пространни коментари, а един не се сети да поздрави Вовата за назначението Му?!
Или той се "грижи" само сащисаните?
25 Септември 2017 10:26
zdran
25 Сеп 2017 10:02
Не би било лошо, преди да пишем да помислим. Например по какъв начин би се осъществила забраната за два последователни мандата в една парламентарна република. Чрез забрана на партията ли?

Няма какво да мислиш. Решили са германците - избират Меркел. Решили са американците - избират Бушови. Колко пъти? Ами тяхна си работа.


От партнерите се иска само по-малко лицемерие, когато се пише за "несменяемост" и "династии" в Русия.
Нищо повече.
25 Септември 2017 10:28
Ти, като юрист, би трябвало да си наясно, че делата/действията на политиците/ се гледат, когато са ги извършвали и извършили в качество на управляващи/ участващи в Изпълнителната власт или с Мнозинство в Парламента/!?

Като юрист аз не следя само поведението на управляващата партия, но и на всички парламентарно представени партии, защото всяка от тях може в следващия момент да се окаже управляваща /самостоятелно или в коалиция/. И точно защото наблюдавам внимателно поведението на Атака още от самото начало, твърдя, че това еднолично управлявано партийно образувание е създадено с цел обиране на негативния вот и поднасянето му на тепсия на когото трябва. А изкукалият младоженец е просто един слаб актьор и доказан ренегат.
25 Септември 2017 10:29
Нищо ново-протеже на Путин и руските хакери ще управляват Германия
Меркел говори перфектен руски.....шъ съ ръзберат с Императора /по ЗИП/
25 Септември 2017 10:30
Победата на Меркал е следствие на т.н. Обединена Европа, разбирай за сметка на държави като нас. Досегашната им патерица най-вероятно ще последва съдбата на френските социалисти (въпреки не малкото проценти на този етап). А това, което идва отдолу (АзГ и левите) показва, че Германия е разделена. Тепърва ще има интересни събития.
25 Септември 2017 10:32
ЖАНА д АРК,
/:/
...Мисля, че всеки трети мандат е началото на диктатура. Четвъртият вече е показател за установила се диктатура.

....................................................................................
НЕ, ти просто "мислиш" и си убедена, че на Избирателите НЕ трябва да им се позволява/трябва да им се забранява, с Конституцията или със закон!/ да си избират, по своя воля и желание, КОЙ и КОЛКО години да ги представлява и да управлява Държавата на Избирателите!? Даже забравяш или пропускаш умишлено, че става въпрос за МАНДАТ! Че това си е абсолютен Диктат/диктатура!/ на някои-си над волята на Избирателите?! Как така ще се забранява на Избирателите да си изберат те, според вижданията, нуждите и желанието им, кой да ги представлява и да управлява Държавата на Избирателите- и да изберат друг, който НЕ е по желанието и волята им?! Това е все едно да искаш да те лекува доктор Иванов, но да ти кажат: "Ааа, НЕ, избери си доктор Петров- той да е!"?? Или да искаш майстор Манол да поправи покрива на къщата ти, но да ти кажат "Аааа, НЕ, избери си майстор Кольо- щото Демокрация е/бе/!"??
25 Септември 2017 10:32
.шъ съ ръзберат с Императора /по ЗИП/

Няма да се разберат. Меркел неистово се страхува от кучета, а Путин нарочно си ходи с лабрадора на срещи с нея Натисни тук
25 Септември 2017 10:33
Досегашната им патерица най-вероятно ще последва съдбата на френските социалисти (въпреки не малкото проценти на този етап).


Размина им се на косъм съдбата на френските им дружки и явно това ги уплаши и спешно запрати в опозиция. Иначе, сбогом Гиригино

А това, което идва отдолу (АзГ и левите) показва, че Германия е разделена.


Най-натрапващият се извод

Но, с политическия комфорт на танте е свършено
25 Септември 2017 10:35
Обшото между партии като "Атака" в България, FN във Франция и AfG в Германия, е че се появиха като реакция на малоумието/лакейството на казионните власти. Плашилото за неонацизъм е идиотско - не AfG, а меркеловата CDU подкрепи нацисткия преврат в Киев. Не "Атака", а българските БСП и ГЕРБ сториха същото.
25 Септември 2017 10:38
Атакистите да не се правят на ощипана госпожица. В първия мандат на Бай Хой, две години го подкрепяха. А в момента са в управляващата коалиция и с кадри - т.е. всички решения на правителството стават с тяхна подкрепа.
25 Септември 2017 10:38
НЕ, ти просто "мислиш" и си убедена, че на Избирателите НЕ трябва да им се позволява/трябва да им се забранява, с Конституцията или със закон!/ да си избират, по своя воля и желание, КОЙ и КОЛКО години да ги представлява и да управлява Държавата на Избирателите!?

Позволява им се, що да не им се позволява? Не се позволява на президента, който е изкарал два последователни мандата, да се кандидатира. Да се оттегли един мандат за заслужена почивка и после пак да се яви на избори. Продължителната власт неизменно води до диктатура, защото упражняващият я започва да се чувства незаменим и започва неусетно да овладява всички структури в държавата, а това е опасно. Властта не е лъжица за всяка уста, българският опит го доказва
25 Септември 2017 10:41
ЖАНА д АРК,
25 Сеп 2017 10:28

....................................................................................
Все пак, бях помолил за отговор, но БЕЗ тинтири-минтири и ала-бала, а конкретно, ако /го/ може/ш/?!
Но, явно, или НЕ можеш, или НЕ искаш/ти си знаеш защо/?!
Впрочем, НЕ "Атака" е била/?!/ създадена за обиране на негативния вот, а ГЕРБ бе създаден, за да отнеме от вота за "Атака"! Справка: грамите на посланик "Бай Ърли" от 2006 г. и следващите, и думите на Б.Б. след срещите си с него, че "Ако НЕ беше ГЕРБ, сега/2009 г./ България щеше да бъде управлявана от "Атака""/край на цитата/!
25 Септември 2017 10:45
Все пак, бях помолил за отговор, но БЕЗ тинтири-минтири и ала-бала, а конкретно, ако /го/ може/ш/?!

Би ли повторил въпроса?
25 Септември 2017 10:45
доста притеснителни тенденции и Меркел с нейната упорита ислямизация ще бере доста ядове.


Притесненията за какво са? Че може да пострада ислямизацията на Германия ли?
25 Септември 2017 10:50
Атака бе създадена на база антициганския вот и концесионните договори, като във времето се присламчиха и към русофилите. Оказа се, че Волен е лъгал избирателите си. В момента са в управляващата коалиция и какво виждаме - спряха с говоренето против циганите и концесионните договори, а междувременно ще се покрият като се гласува декларацията против Русия.
25 Септември 2017 10:52
Притесненията за какво са?

Притесненията са свързани с възможното възраждане на нацизма като логичен отговор на ислямизацията и ислямския тероризъм. А това е точно толкова опасно, колкото и самата ислямизация.
25 Септември 2017 10:56
Над 40 партии + пропорционална система = вечен канцлер/премиер. Няма да се учудя ако част от тия 40 партии са специално създадени за да са патерици на сегашното управление.
25 Септември 2017 11:06
ЖАНА д АРК,
/:/
Не се позволява на президента, който е изкарал два последователни мандата, да се кандидатира

....................................................................................
Аз винаги съм бил ПРОТИВ тази антидемократична "постановка" в Конституцията!
И досега винаги съм гласувал "За!"/както и мнозинството от съгражданите ми!/ за Димитър Николов/от ГЕРБ!/ за кмет на община Бургас, вече повече от последователни мандата- щото, правилно и разумно, и демократично, НЯМА конституционно и законово ограничения за брой последователни мандата при избор на кмет!!! Щом си върши добре работата, хората го искат и го избират/!/, нека да е той! Ама щял бил/?!/ да се корумпира след втория му мандат!?? Ама има си Прокуратура, Съд, адвокати за тази работа-те ще си я свършат, нали! Или?!
Апропо, как като юрист, сърцето и душата ти допускат и искат Презумпция за вина?!
Щото, нали, казваш и твърдиш, че при повече от два последователни мандата на един и същ човек, той щял бил да се корумпира?! Туй е досущ като безумната и абсолютно НЕдемократична презумпция за ВИНА, оправдаваща задължителността на застраховката "Гражданска отговорност"- щото, видите ли, водачът ЩЯЛ бил/?!/ някога вбъдеще непременно да извърши ВИНОВНО някакво/неизвестно точно какво!/ пътно-транспортно произшествие, с причинени от това щети за другиго, при това?! ПФУ!/ туй "пфу" е за Презумпцията за задължителността на застраховката "ГО"!/
25 Септември 2017 11:08
ЖАНА д АРК,
Повтарям:
"...Я посочи конкретни дела на "Атака" и Сидеров, като управляващи, които НЕ са съответствали на думите им?! Ама БЕЗ тинтири-минтири и ала-бала, ако може/ш/!?"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД