×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,830,589
Активни 1,284
Страници 126,058
За един ден 1,302,066

Започва ударно харчене на излишъка в бюджета

Финансовият министър предвиди растеж от 4% вместо планираните 2.9% и предупреди, че икономиката върви към прегряване
Правителството започва ударно да харчи натрупания бюджетен излишък. От 2.151 млрд. лв. в края на август през септември той вече се е стопил със 100 млн. лв. Намалението ще продължи и през следващите месеци до края на годината до доближаване на фискалната цел - хазната да излезе на червено с 1.4% от БВП. Това стана ясно от отчета на финансовия министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в парламента вчера.

Намалението на излишъка Горанов обясни с обществените поръчки и усвояването на европейските фондове, които в края на годината "влизат в ритъм". Голяма част от излишъка до момента се дължи на изоставане в планираните разходи. Общите бюджетни разходи до края на август са за 21.1 млрд. лв., което е 57% от планираното въпреки по-големите социални и осигурителни плащания през тази година. Приходите в бюджета за първите осем месеца са 23.3 млрд. лв., или 62.7% от разчетените, а в сравнение с миналата година ръстът е 7.2%.

"Бюджетът върви добре и няма рискове за изпълнението му", каза финансовият министър. Подобрение в събираемостта има на всички видове данъчни и осигурителни приходи. Единствено по-малко са постъпленията от безвъзмездните помощи от европрограмите и това се обяснява с миналогодишните големи суми за възстановяване на евросредства при приключването на стария програмен период. Тогава постъпленията по линия на еврофондовете бяха причина за рекордния излишък от над 3 млрд. лв. до началото на септември, които също бяха изхарчени до края на годината.

Горанов увери депутатите от бюджетната комисия, че тази година дефицитът ще е доста под разчетените 1.4%, но не посочи с колко. "Със сигурност няма да има необходимост от актуализация", каза финансовият министър.

По оценка на финансовото министерство ръстът на икономиката през тази година ще бъде по-висок от заложените 2.9%. "Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Вече спокойно може да коментираме реален растеж от 3.9 - 4% за 2017 г. и близки числа за следващите две години", заяви Горанов. Според него икономиката ни се намира на етап, в който е заплашена от прегряване, и затова трябва бдюжетът да премине от залагане на дефицити към излишъци. Все пак Горанов се застрахова, че още няма нужда от такива превантивни действия и правителството ще следва начертания си график, без да променя нещо във фискалния баланс. Според тригодишната фискална прогноза правителството планира бюджетът през 2018 г. да е с 1% дефицит, който да намалее до 0% едва през 2020 г.

До средата на октомври проектобюджетът за 2018 г. ще бъде представен в Народното събрание, обеща министърът. В данъчната система единственото увеличение ще е на акциза на цигарите, при което се следва графикът на доближаване до минималния за ЕС налог. Очаква се това да оскъпи цигарите средно с 10 стотинки на кутия. В разходната част ще бъде планирано обещаното увеличение на учителските заплати, по всяка вероятност и на заплатите в армията и полицията. В бюджета ще бъдат включени и разходите за модернизация на въоръжените сили, одобрени от парламента. По план ще стане и увеличението на минималната заплата до 510 лв. Според министър Горанов "има мегдан" за увеличаване на доходите в реалния и бюджетния сектор. Затова правителството обмисляло стратегия как да подходи към работодателските организации, които втора поредна година отказват да договорят минимални осигурителни доходи по икономически сектори и категории персонал. Според финансовия министър делът на сивия сектор в страната все още е висок, така че тези прагове били необходими.

17
6890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
21 Септември 2017 20:07
Цяла година се хвалят с излишъци....а накрая отново ще сме на дефицит.
21 Септември 2017 20:11
който ще покрием с нов заем. Горанов стайл.
21 Септември 2017 21:12
икономиката върви към прегряване

Ми то в това горещо лято...
21 Септември 2017 21:31
Първо, ако излишъкът е реален, т.е. има преизпълнение на приходната част, а не конюнктурен, т.е. само временно да има повече приходи, да има отложени разходи и т.н., то защо задължително трябва да се излиза на червено, както е планирано, в края на годината. Не би ли следвало с излишъка да се доведе бюджета на нулев дефицит?
Второ, ако при 4% ръст на икономиката се говори за прегряване, какво да мислим за десетилетията растеж по 12-15%, които имаха в миналото Сингапур, Тайван, Ю.Корея, Хонконг, преди това Япония, после Китай. А още по-преди, през 50те, Германия е имала растеж и от 18%. Това са смешни приказки, свидетелстващи за пореден път за безкрайния фискализъм на българската власт, която се грижи само изпълнението на бюджета и за вече втръсналата ни финансова стабилност (от 1997, т.е. от 20 години само само тая мантра ни се повтаря) , а пък за икономическият растеж се явява само страничен зрител.
21 Септември 2017 21:48
Прегорял е само финансовият министрър - в летните жеги се е изпарило и малкото сиво вещество, дето все още витаеше в главата му...
21 Септември 2017 21:49
Тоя за какво прегряване говори?Прегряване на корупцията,лапачката и далаверата?

"Cпopeд cъщecтвyвaщa в cпeциaлизиpaнaтa литepaтypa дeфиниция, зa пpeгpявaнe нa иĸoнoмиĸaтa мoжe дa ce гoвopи тoгaвa, ĸoгaтo "... пpoдължитeлeн пepиoд нa дoбpa иĸoнoмичecĸa aĸтивнocт и дoбъp иĸoнoмичecĸи pacтeж пpoвoĸиpa виcoĸo paвнищe нa инфлaция (пopaди пoвишeнo ĸoнcyмaтopcĸo блaгoпoлyчиe) и нeeфeĸтивнo пpoизвoдcтвeнo paзпpeдeлeниe". Cтpyĸтypaтa нa пpoизвoдcтвoтo ce oтĸъcвa oт cтpyĸтypaтa нa тъpceнeтo, ĸaтo ce cъздaвa пpoизвoдcтвeн ĸaпaцитeт в oпит нa пpoизвoдитeлитe дa ĸaпитaлизиpaт и дa нaтpyпaт бoгaтcтвo пpи cъздaлaтa ce ĸoнюнĸтypa. Cпopeд дpyгa aнaлoгичнa дeфиниция пpeгpявaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa ce xapaĸтepизиpa cъc cитyaция, в ĸoятo фaĸтopитe нa пpoизвoдcтвoтo ca нeĸoнтpoлиpyeми. Фиĸcиpa ce пpecилeн пpиpacт нa бaнĸoвитe ĸpeдити, възxoдящ нaтиcĸ въpxy цeнитe и зaплaтитe, внocът зaпoчвa дa pacтe, a изнocът изocтaвa."

Тоя или не е министър на България....или се оказва че аз не живея тук.
21 Септември 2017 22:02
предупреди, че икономиката върви към прегряване

Е, поне сме предупредени. Да не кажете после нещо...
22 Септември 2017 00:05
Е, браво! Значи ще има пари за панирането на санелките!
22 Септември 2017 05:26
Значи, казва другарят Горанов, изкарали сме много пари и сега трябва да си ги похарчим, за да не ни ги вземат мутрите. Аз искам да ми купят салам и фафли.
22 Септември 2017 16:53
Горанов очевидно се справя много добре със задачите си. Коментиралите по-горе, видно, че освен че си нямат представа от макроикономика, не знаят и значението на термините. Прегряването на икономиката означава, че дори и да има пари, то няма капацитет да бъдат усвоени, т.е. превърнати в реални продукти. Означава, че няма работна ръка и квалифицирани предприемачи. Лошото е, че само при 4% ръст вече има прегряване, а ни е нужно над 10% за да започнем да догонваме останалите страни от ЕС. При това положение разумната политика е в две направления - значително увеличаване на работните заплати за завръщане на работната ръка, както и инвестиции в образование, включително и някакви бонуси за връщане и задържане на образованите специалисти.
22 Септември 2017 17:40
Горанов очевидно се справя много добре със задачите си.


Е, как не. Осигурява необходимия ресурс за безконтролно харчене по кефа Му и по начин, улесняващ краденето. Същевременно, остават недофинансирани жизнено важни системи и дейности. Включително и такива, свързани със защита на населението от бедствия и аварии, обществения ред, сигурността и даже ... отбраната на страната. Ама ти ликуй, народе. И адмирирай ваклото Му Влади.
22 Септември 2017 19:04
Имали излишък в бюджета!
Дайте по една тринадесета пенсия, бе!
Харчели! Поделяне.
23 Септември 2017 17:16
като знам как в края на годината се харчат по едни 20-30 милиона не ден, не е за коментиране направо.
23 Септември 2017 20:08
Толкова им е акълът ! На времето, които не можаха да завърши Техническите университени, заради тъпотия и мързел, презаписаха в икономичиските. Там станаха отличници и сега ни управляват.
Те не знаят в джоба си какво имат, пък управляват държава.
На когото не му харесва, да емигрира!
23 Септември 2017 20:14
Започва ударно харчене на излишъка в бюджета

Най добре ше е да накупуват социални жилища за "изостаналите" борци против фашизма и капитализма.
24 Септември 2017 00:36
Същевременно, остават недофинансирани жизнено важни системи и дейности. Включително и такива, свързани със защита на населението от бедствия и аварии, обществения ред, сигурността и даже ... отбраната на страната.

Ся, не знам тая опорна точка на БСП кой я измисли, но покупката на няколко самолета или танка, които ще стимулират американската икономика със сумата на годишните пенсии на всички пенсионери, като същевременно не вършат никаква работа, защото ще изчезнат в първите минути на едни реални бойни действия, е повече от глупост. Глупост на много, много, висока цена. Няма как нормален човек да подкрепя мизерията на пенсионерите заради напълно безсмислено въоръжаване.
24 Септември 2017 11:21
Започва ударно Герберско Крадене на излишъка в бюджета, пардон от бедността на Народа !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД