:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да, по ДНК проба може да се определи лицето на човек

Хедър Дюи-Хагборг до собствения си 3D образ, взет от ДНК.
През 2012 г. се проведе интересна изложба - на човешки 3D лица, които са били оформени благодарение на ДНК проби, взети от предмети, намерени на улицата. Миналата седмица фирма за биотехнологии потвърди теорията, че съществува технология, която може да разпознае лице по ДНК.

Изглежда, че художничката Хедър Дюи-Хагборг е успяла да предскаже бъдещето преди 5 години с изложбата си "Странни визии". В нея тя изложи фиктивни лица от непознати за нея хора, които бяха използвали дъвки, пушели са цигари, паднал им е косъм от косата и т.н. Художничката събрала тези неща от улицата, извадила ДНК проби, които по-късно използвала, за да се проектира човешки индивиди въз основа на пробите. Разбира се, всъщност образите бяха фиктивни. Но дори и тогава се смяташе, че свръхбързото развитие на технологията би могло да допринесе за по-лесното разпознаване на външния вид и местоположението на определено лице. Така че изложбата беше пророческа.

След дълги проучвания и разработване на първоначалната идея компанията за биотехнологии Human Longevity публикува научно есе, което твърди точно това - че с помощта на ДНК може да се определи вида на произволен човек.

Програмата "Човешкото дълголетие", ръководена от известния експерт Джон Крейг Вентър, твърди, че като вземем ДНК проба, можем да определим лицето на собственика на пробата. Компанията е направила това проучване на повече от 1000 души и техните окончателни резултати са показали, че тази технология работи с прецизност от 70%, когато става въпрос за разпознаване на индивид в редица от 20 или повече различни хора.

Използвайки генетични данни, учените успели да предскажат формата на лицето, цвета на очите и косата и дори гласа на човек.

Разбира се, това откритие отваря серия от правни и етични въпроси, които ще определят развитието на технологията. Ако някой може да открие как изглеждате, само като вземе ДНК проба, това означава, че вече ДНК теста не е личен.

Подобни технологии вече се използват в света, особено в правната система. Parabon Nano-Labs, например, работи с полицията в продължение на няколко години в справянето със случаи, при които е необходимо да се определи физическият вид и предците на неизвестно лице.



 Вие оставяте следи. Значи лицето ви е ясно за всеки, който се докопа до тях.
1
918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Септември 2017 21:01
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД