×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само през 2017 г. в Мексико са убити 25 339 души
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа, но Саудитска Арабия би с 2:1
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,180,216
Активни 1,611
Страници 116,573
За един ден 1,302,066

Парламентът отхвърли ветото върху Закона за опазване на околната среда

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за околната среда. Спорните промени предвиждат отпадане на втората инстанция при обжалването на оценките на въздействия на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти с национално значение. Измененията бяха мотивирани от вносителите от ГЕРБ с това, че така няма да се бавят големи национални инфраструктурни обекти. Партии, сред които БСП, "Зелените" и НПО-та, поискаха обжалването на две инстанции да остане, предаде Бгнес.
Отпадането на втората инстанция при обжалване развързва ръцете на управляващите да прокарват избрани от тях проекти, независимо от евентуални възражения. Смята се, че поправките са насочени най-вече към очаквано обжалване на проекта за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, но и към бъдещи проекти от типа на АЕЦ "Белене".
Ветото бе преодоляно със 138 гласа "за", 78 "против", двама депутати се въздържаха. Президентът трябва да подпише указ за обнародване на закона в 7-дневен срок, след което той влиза в сила.
По време на дебатите Филип Попов от БСП изтъкна, че промените в Закона за опазване на околната среда са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт. "Искате да реформирате системата на съдебната власт, но това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развитието на ефективността й, защото руши принципа в правото", обърна се Филип Попов към вносителите на законопроекта от ГЕРБ. "Това са принципите за достъп до правосъдие, защита на обществения интерес чрез съдебен контрол. Алогично е да има такъв контрол по други видове дела, но да липсва такъв, когато се касае за важни държавни проекти и за опазване на околната среда. Бързината в тези производства не е висша ценност. Такава е законността", заяви Попов.
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков каза, че управляващите са заложили облекчаване на процедурата за улесняване на инфраструктурни проекти от национално значение. "Срещу това скочиха НПО и екозащитници. Е, не може да няма втори лифт на Банско. Протестърите по Конституция нямат право на политическа дейност. Но ако искат - да направят партии, да влязат в парламента и не две или три, а 300 инстанции да направят и да спират лифтовете. В България сме правителствена, а не неправителствена демокрация", категоричен бе Марков.
Председателят на правна комисия Данаил Кирилов посочи, че от ГЕРБ уважават ветото на президента и са го анализирали подробно. Председателят на комисията по околна среда и води Ивелина Василева изтъкна, че позицията на ГЕРБ остава непроменена. "Това не е позиция на инат, а е ясно осъзната, аргументирана, обоснована и балансирана позиция. Да, природата е висше благо, тя е ценност за всеки един български гражданин. Опазването на природата е не само право, а и задължение на всеки един от нас. Но, българските граждани имат право да живеят в модерна и развита държава и сме се ангажирали като народни избраници да работим за това", каза Василева.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в болнични за две седмици след катастрофа, но дойде специално за обсъждането. Тя посочи, че ако се приеме втори път Законът за околната среда, БСП ще го внесат го в Конституционния съд. "Не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност. Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия", посочи Нинова.
През миналата седмица стана ясно, че няколко екологични сдружения вече са сезирали Европейската комисия за промените в закона.
16
951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
14 Септември 2017 13:24
В България сме правителствена, а не неправителствена демокрация", категоричен бе Марков.


Закрийте и парламента, и съдилищата тогава. Какво ги държите само за парлама?
14 Септември 2017 13:24
Парламентът отхвърли ветото
Парламентът (като институция) или депутатите (гласувайки) отхвърлиха ветото?
Дали е възможно малко по-прецизно формулиране на заглавията на новините, а?
14 Септември 2017 13:28
Идеята да се спре рекета на "еколозите" и да се ускорят проекти е добра. Но осъществяването й можеше да е по по-елегантен начин. Можеха да се въведат срокове за произнасяне на съда по жалби - примерно месечен, а защо не и седмичен, след което, ако това не стане в този срок да се приема, че жалбата е отхвърлена от съда.
14 Септември 2017 13:30
Парламентът (като институция) или депутатите

Парламентът, като институция, защото е проведено гласуване и 138 (от 240) са отхвърлили ветото.
14 Септември 2017 13:37
Парламентът (като институция) или депутатите (гласувайки) отхвърлиха ветото?
Дали е възможно малко по-прецизно формулиране на заглавията на новините, а?


Професоре, приличате ми на придирчива дама с указ към шивачката си: Тази баста не тук, а там!

Или на юридически труженик, законотворец.

Помиряващо:

Ты все бы хотел нас видеть прибранными, да выбритыми, да во фраках. Нет, ты полюби нас чёрненькими, а беленькими нас всякий полюбит.
14 Септември 2017 14:18
Ако не пазим природата няма да има такива менюта в ресторантите:

http://www.librev.com/index.php/mixed-things-stuff-publisher/2797-2015-09-12-10-09-34
14 Септември 2017 14:18
Конституционните съдии какво мислят по темата?

14 Септември 2017 14:23
Фразата
рекета на "еколозите"
в случая е безсмислена.
Защото те няма какво да печелят от принципа на двойното обжалване.
14 Септември 2017 14:44
Дорис 14 Септември 2017 13:37
...и аз не знам вече. За мен туй "парламентът" включва и гласувалите "против" и "въздържалите се", ама нейсе.
14 Септември 2017 15:30
Нема лабаво, да е на хайрлия. следващия закон да закрие втората инстанция та не се губи ценното време на управляващите.
ПП. Само да не си помислите, че ако случайно БСП дойде на власт ще отмени закона. А иначе продължавайте да мачкате Сидеров, само след окончателното му ликвидиране като политик ще настъпи мечтания рай в България.
14 Септември 2017 16:46
Той Сидеров отдавна се е смачкал сам.
Трайка си и си папка.
14 Септември 2017 17:30
Ми след като парламента приема законите с 10 минути между първо и второ четене...
защо наистина не направят и в съда да е така - сутрин първа инстанция, след обяд - втора.
14 Септември 2017 19:20
Лицето Георги Марков винаги е мноого активен:

По време на соца беше активен доносник на ДС.
По време на СДС раздаваше СДС-арски шутове.
Сега по времето на ГЕРБ вече е главен законодател.

Дялан камък няма що и винаги с властта, още от как се роди в дантелите.
Трудно ми е да си представя по-ниЗко морално падение, впрочем лицето Антон Тодоров по право заслужава жълтата фланелка.
14 Септември 2017 22:19
Трайка си и си папка.


При това тотално оплюване пак изкара много. Да се радваме, че и ние дадохме своя дан да го направим като другите, и ако някой друг като него се появи да не забравим и него да отпратим пак при папкащите. Никаква подкрепа за различните!
14 Септември 2017 23:12
"България сме правителствена, а не неправителствена демокрация", категоричен бе Марков."


Този виден конституционалист да разтълкува като бивш конституционен съдия какво означава правителствена демокрация(невъзможно е да се е объркАл с представителната такава) и като как се вързва с парламентарната република каквато е България... май,(поне по Конституция) или от десетина години по-скоро не.
Ноо хитър и духовит
15 Септември 2017 08:21
Професор Дуранкев:
https://trud.bg/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%86/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД