×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,831,757
Активни 1,221
Страници 127,226
За един ден 1,302,066

Божидар Димитров се отказа да мести църквата в Беренде

 
Църквата "Свети Петър и Павел" в село Беренде ще бъде реставрирана на място. Това заяви тази сутрин пред бТВ директорът на Националния историчеки музей Божидар Димитров. Наскоро той лансира нестандартната идея храмът да бъде придобит от музея и да бъде преместен на подходящо място. Местните хора се възпротивиха, а идеята бе оспорена и от експерти. Основен аргумент на професора бе, че храмът е почти недостъпен дори и пеша.
„Снощи ми се обади кметицата по културата и каза, че ще направят всичко необходимо да направят път. Там е истинският проблем. Не е проблем реставрацията на стенописите. Аз вече имам опит, реставрацията на стенописи не струва много. Няма хубав път, за да може да отиде автобус с туристи, иначе черен път има, допълни проф. Димитров.
„Тя е на равнището на Боянската църква като качество на стенописите и те дори са по-ценни с това, че са 50 години по-стари и че там е единственото изображение на българския цар Иван Асен II”, обясни той.

8
1437
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
14 Септември 2017 10:17
Ех, ако беше я пренесъл срещу Александър Невски...
14 Септември 2017 10:24
Жалко. Пич Божий със сигурност щеше да намери на разчистения терен останки от...

Беренде́й:

Представитель племени берендеев.
Мифический царь в русской литературе.

В сказке А. Н. Островского «Снегурочка» царь Берендей мудро правит берендеями.

В «Сказке о царе Берендее» В. А. Жуковского Берендей — отец Ивана-царевича. В этой сказке находят отражение многие сказочные герои и мотивы русских народных сказок: Иван-царевич, Кощей, Марья-царевна и другие.


И щяхме да изнудваме Путин за колосален откуп!
14 Септември 2017 12:13
цар Иван Асен II

Докога ще си измисляме царе ? Няма такъв цар ! Има Иоанн II Асен.
14 Септември 2017 13:46
всичко необходимо да направят път. Там е истинският проблем. Не е проблем реставрацията на стенописите. Аз вече имам опит, реставрацията на стенописи не струва много.

Значи, доколкото разбирам БД желае да се прокара път. Ама не какъв да е евтин и набързо претупан път. А най-малкото, магистрала. В такъв случай той е прав, че реставрацията на самата църква ще е нищо работа. Пък и ББ ще реже лентички отново.
14 Септември 2017 14:05
Кметицата по културата му се обадила? И по какво му е звъннала? По ЕГНто?
14 Септември 2017 14:24
Божо Вампира пак е пил нещо съмнително...
14 Септември 2017 14:54
През 1084 г. около 80 хиляди печенеги, познати и като черни българи, преминават Дунава и навлизат във Византийската империя, опитвайки се да откъснат българските земи под тяхна власт. Византийските войски разбиват печенегите и племето им берендеи е заселено около днешна София, те са покръстени в правослаието и се присъединяват към местните българи
14 Септември 2017 16:00
През 1084 г. около 80 хиляди печенеги, познати и като черни българи, преминават Дунава и навлизат във Византийската империя, опитвайки се да откъснат българските земи под тяхна власт. Византийските войски разбиват печенегите и племето им берендеи е заселено около днешна София, те са покръстени в правослаието и се присъединяват към местните българи


Ммм даа,
Тия като са пристигнали агенцията за бежанците ги е регистрирала точно и са получили образование в църквата.
Какви интегратори сме били само преди 1000 години.
Сега не можем да интегрираме едни цигани.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД