×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
ГЕРБ прехвърли на фирми охраната на народа, а там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс, твърди тя
Левицата губи депутати в навечерието на вота на недоверие
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,017,205
Активни 1,310
Страници 69,246
За един ден 1,302,066

Руското МВнР публикува архивни документи за Мюнхенското съглашение в интернет

 
Министерството на външните работи на Русия публикува на своята официална страница в социалната мрежа Фейсбук документи, свързани с т.нар. Мюнхенски сговор (или Мюнхенско съглашение), пише руското издание „Правда“, цитирана от Фокус.
Договорът е сключен на 29-30 септември 1938 година, с участието на Германия, Великобритания, Франция и Италия. Страните се договарят за предаването на Судетската област, от Чехословакия на Хитлеристка Германия, като за обсъжданията не е извикан представител на СССР.
„Това е безпрецедентен пример от историята на дипломацията, за открито нарушаване на международното право и общопризнатите етически норми“, пише в съобщението на руското външно ведомство.
Мюнхенското съглашение, определяно от историците като апогей на „политиката на умиротворяване“, е охарактеризирано от руското МВнР, като договор, основан „на стремежи за отслабване и унищожение на съветската държава, на стратегическа недооценка на заплахата за Западните демокрации, от страна на фашизма“.
От руското министерство подчертават, че участниците в сговора са си поставили цел, „чрез отстъпки да намалят натиска на Германия на Запад и да насочат експанзията ? на Изток“.
Историците не дават еднозначни оценки на Мюнхенския сговор. Едни го смятат за опит на европейските лидери да реформират изпадналата в криза Версайска система по дипломатически път и на всяка цена да запазят мира. Други са склонни да виждат в съглашението стремеж за унищожение на СССР (в полза на тази теория свидетелстват много исторически документи, включително записки в дневници на западни политици). Например, посланикът на Франция в Москва, Робер Кулондр, е написал, че Мюнхенското съглашение „е много заплашителен за Съветския съюз“ и „след като Германия неутрализира Чехословакия, пътят й на югоизток ще бъде открит“
95
3293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
95
 Видими 
14 Септември 2017 08:50
14 Септември 2017 08:51
Европа и в частност Запада е исторически доказано, че са най-големия враг на Русия и руската нация !

Затова днешната Руска Империя не трябва да има никакви съмнения, къде трябва да насочи своята военна машина а именно на Запад !

В този контекст днес започват грандиозни военни учения "Запад 2017". В Беларус започнаха да пристигат хиляди руски войници, самолети и танкове !

Според мен след свършване на ученията е правилно част от тях да останат в Беларус дислоцирани по протежение на беларуско-полската граница !

14 Септември 2017 08:53
Давай, Сгуги!
14 Септември 2017 08:55
Договорът е сключен на 29-30 септември 1938 година, с участието на Германия, Великобритания, Франция и Италия. Страните се договарят за предаването на Судетската област, от Чехословакия на Хитлеристка Германия...

Мда-а, значи и тогава "великите сили" са правили каквото си решат и не знам до ден днешен да са се извинили на Чехословакия...
Всъщност, в наши дни налагат безочливо санкции за Крим...
14 Септември 2017 08:59
Судетите са сроавнително малка част от тогавашна Чехословакия-все едно кърджали и хасковска към сегашната ни територия, Анексирането и води до колапс и окупиранрто и заличаването на Чехия, както и създаването на марионетна Словакия- странен хибрид от клерикална диктатура и фашизъм, плюс грабежа на територии от съседите на доскоро процъфтяваща, демократична за евростандартите в тази епоха и икономически развита централноевропейска страна,Всичко под погледа на големите демокрации,
14 Септември 2017 09:00
П.П.
Същите "велики" са "орязали" границите ни на Берлинския конгрес, след това в Букурещ, после в Ньой...
14 Септември 2017 09:03
Зипе, според мен няма да е лошо учението да продължи и в Украйна.
14 Септември 2017 09:03
Партньори, сър
14 Септември 2017 09:05
Според мен след свършване на ученията е правилно част от тях да останат в Беларус дислоцирани по протежение на беларуско-полската граница !
Според мен е:
1. неправилно
2. невъзможно
14 Септември 2017 09:05
Заглавието е леко подвеждащо - нищо ново май не са турили на сайта, просто са направили нов прочит на събитията от онова време, от тяхна гледна точка. Която всъщност си е била такава винаги.
14 Септември 2017 09:07
Нещата може да са доста по интересни. Чета основанията за този договор на агличаните.
From 1918 to 1938, after the breakup of the Austro-Hungarian Empire, more than 3 million ethnic Germans were living in the Czech part of the newly created state of Czechoslovakia.

И европейците твърдат, че било правилно. Но по това врема Чехия е международно призната. Има се граници. Но за демократичните правителства на Англия и Франция правата на немците били нарушени, и това е станало основание териториите, населени с немци да станат част от Германия. Тържество на демокрацията.
Ако погледнем, след разпадането на СССР, околол 20 милиона руснаци останаха да живеят на територията на Украйна и са подложени на насилие и дискриминация.
Един нов "мюнхенски договор" съвсем демократично трябва да върне териториите, заемани от руснаците под управлението на Русия.
Супер демократично и напълно в духа на цивилизована Еврапа
Ами сега
14 Септември 2017 09:11
Но днешната Руска Империя няма нищо общо с предишните си реинкарнации...

Точно днес руския министър Александр Ткачев е показван във всички официозни СМИ как заявява :

Беларус и Казахстан водят неприятелска на Русия политика !Александр Ткачев: мы обеспокоены недружественной политикой Белоруссии и Казахстана


https://www.youtube.com/watch?v=rES3aQheTXs


p.s: Дори съюзниците понякога биват "братски" пошляпвани.....
14 Септември 2017 09:13
или Меркел и Макрон да решат да умиротворяват Ердоган както и Тръмп да си укрепва южният фланг на НАТО
14 Септември 2017 09:15
Зипе, според мен няма да е лошо учението да продължи и в Украйна.
Първо в Украйна, после в Шабла и Поморие!
14 Септември 2017 09:16
"Страшно" ексклузивно видео за Полша, Швеция и Прибалтийските държавици.

Руската бойна авиация навлезе в Беларус !https://www.youtube.com/watch?v=LszHgoYm5E414 Септември 2017 09:18
Давай, Щурчо!
Разкажи ни истинската истина!
14 Септември 2017 09:20
Сбъркали са! Трябвало е да подкрепят геноцида на грузинския сатрап и скапаната му "идеология",която фалира чак през 1989.
14 Септември 2017 09:21
Става страшно ?

Руската имперска авиация прелита над Солигорск, Беларус. Включват се аларми, децата пищят....


https://www.youtube.com/watch?v=OS-Qa9fS-2k


14 Септември 2017 09:25
Но днешната Руска Империя няма нищо общо с предишните си реинкарнации...

От друга страна, огромна част от идеологията на днешната империя е неразривно свързана с "борбата с фашизма" и разбира се, с Великата отечествена война.
14 Септември 2017 09:27
Това разбира се променя.

Сергей Иванов прави "интересен социален инженеринг" особено с "влудяващата идея" да постави почетна дъска в Петербург на маршал Манерхейм.


https://www.youtube.com/watch?v=TIzj9f7LeVU
p.s: След широкия нееднозначен отзвук дъската бе преместена в музея "Царско село", но целия шум около нея показва интересни насоки на това каква ще бъде Русия след около 15 години, когато поколението родено след 1991 поеме властта....
14 Септември 2017 09:28
Вярно- общото славното минало не само у нас се използва като компенсация за липсата на общо настояще
14 Септември 2017 09:28
пищят децата

жените плачат, вихрове гонят овчари в полето, и студ, и мраз, и плач без надежда. навява щурчо на мужика ...
14 Септември 2017 09:30
Един нов "мюнхенски договор" съвсем демократично трябва да върне териториите, заемани от руснаците под управлението на Русия.
Супер демократично и напълно в духа на цивилизована Еврапа
Ами сега

Ами за сега нов "Мюнхенски договор" няма.
Та те така.
14 Септември 2017 09:33
Те да вземат да публикуват в пълен текст Московският договор от 23 август 1939г и Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, подписан на 28 септември 1939 г.
Това ще бъде по-интересно.
14 Септември 2017 09:36
Първо в Украйна, после в Шабла и Поморие!
Това за Шабла и Поморие само в главата на някое вкиснато пиво може да се появи.
14 Септември 2017 09:36
като изключим процеса тръгнал от Косово насам?

на 22 юни се оказва че СССР воюва срещу Обединена Европа (като изключим Швейцария и Португалия на Салазар), а съюзници са Великобритания и САЩ,

Парадокса е че в Русия са все германофили, а накрая все се оказват срещу Германия.
14 Септември 2017 09:36
Направо си е било план срещу СССР, на Хитлер му е трябвала военно промишлената индустрия на Чехословакия, тогава по-голяма от тази на Германия. Предаването на Судетите е само покана Хитлер да си вземе и останалата Чехословакия, което и прави.
14 Септември 2017 09:38
Eee, ама вие СЕГА какво? Искате да кажете, че сътрудничеството с Хитлер е лошо нещо ли? Та Запада го изпозлва също както ИДИЛ. Понеже Раша е враг намбъ уан. Пък и там са природните богатства, ако ги заграбим ние елиттът ще забогатеем с още няколко трилиона, какво от това, че ще убуем няколко милиона руснаци.

Междувременно, тав ЗИП, ко стана, пресякохме ли Ефрат, ама не на камили? Другия месец по тва време га пресъхне, можи, а?
14 Септември 2017 09:39
Като казах Хитлер, приликата между нацистка Германия, като инструмент за обединена Европа и сегашния ЕС под командването на Меркел, се набива на очи.

Дали е случайна?
14 Септември 2017 09:43
огромна част от идеологията на днешната империя е неразривно свързана с "борбата с фашизма" и разбира се, с Великата отечествена война.
Точно пък идеологията на съвременна Русия по никакъв начин не е свързана с борбата срещу фашизма /кавичките оставям на гузната ти съвест!/ нито даже с Великата отечествена война.
Това, че руснаците толкова често се връщат към близката си история и черпят вдъхновение и самочувствие от победите си може да се обясни и с антируската истерия обхванала Запада през подледните 20 години. И с опитите му да фалшифицира истината за войната. И с безкрайните му мераци да ревизира резултатите от нея.
Ако НАТОвските ястреби не бяха решили, че Русия от 1994 г. е изключително лесна плячка, ако САЩ не си въобразиха , че с поредица от цветни революции ще организират антируски кордон, ако ЕС бе направил крачки към взаимоизгодно политическо, икономическо и културно сътрудничество факторът "Велика отечествена война" нямаше да играе толкова важна роля в руската /пред всичко/ вътрешна политика.
14 Септември 2017 09:43
Те да вземат да публикуват в пълен текст Московският договор от 23 август 1939г и Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, подписан на 28 септември 1939 г.
Това ще бъде по-интересно.
бе Федя, този договор е следствие на Мюнхенския договор. СССР се опитват да обединят европейските държави срещу Хитлер, обаче те отказват (у нас е така наречената Соболева акция). Явно техните цели са били насочени Германия да нападне СССР. Тогава Сталин сключва договора с Германия, поне да отложи започването на войната . От друга страна той включва земите заграбени от Полша по време на Полската експанзи през 1920г. И трето, да въвлече Великобритания и Фрнция във войната срещу Хитлер, което успява. Това е сложна дипломация не е за твоята глава.
14 Септември 2017 09:47
Рубриката "Горещи новини" все повече заприличва на прочутите опити с Кучето на Павлов. Какво е нужно? Не много: в новината задължително трябва да има ключова дума "Русия" или "Путин", не е задулжително условия да е нещо ново и горещо - в случая "новината" не е какво се е случило в Мюнхен през 1938, нито дори специфичният руски прочит на събитието; новината е, че руското МВнР публикува (избирателно) архиви...Нейсе, забрави я. Щом са налице ключовите думи и щом новината е от ТАСС, Правда..и е цитирана от ФОКУС, значи е "гореща", това е достатъчно да сработи условния рефлекс и да започне обилно слюноотделяне
14 Септември 2017 09:50
Газохол найдет распространение по всему Китаю к 2020 году

Пекин, 13 сентября /Синьхуа/ -- Газохол будет использоваться в Китае в общенациональном масштабе. Новое автомобильное топливо должно найти повсеместное распространение по всей стране к 2020 году. Об этом говорится в программе, совместно подготовленной Государственным комитетом КНР по делам развития и реформ, Государственным управлением по делам энергетики и еще рядом ведомств.

Данная программа посвящена вопросам расширения производства этанола из биомассы и распространения газохола, представляющего собой смесь бензина с этанолом.

Биоэтанол -- возобновляемый и экологически чистый источник энергии, технология его получения уже достаточно зрелая, также он удобен в использовании и благодаря этим преимуществам является идеальным компонентом для топливной смеси в качестве заменителя ископаемого топлива, заявили в Госуправлении по делам энергетики. Согласно его данным, газохол используется уже не менее чем в 40 странах и регионах, годовой объем его потребления в мире составляет примерно 600 млн тонн -- около 60 проц. от общемирового объема потребления бензина.


http://russian.people.com.cn/n3/2017/0914/c31518-9268657.html

е ти новина- преходен етап от отказа от бензинови автомобили, При условие че Европа живее в миналото си то и новините у нас са коментар на миналото,
14 Септември 2017 09:51
Това, че руснаците толкова често се връщат към близката си история и черпят вдъхновение и самочувствие от победите си може да се обясни и с антируската истерия обхванала Запада през подледните 20 години. И с опитите му да фалшифицира истината за войната. И с безкрайните му мераци да ревизира резултатите от нея.
Абе бач Кольо с какво руснаците са фалшифицирали истината за войната. Какви са тези наивни обяснения.Западняците не се влияят от такива работи. В главите им заседнала мечтата да правят нов либерален ред в света, подчинен на САЩ (виж там Ротшийлд, Шорош, покойния Рокъфелър и др. такива). А мечтата им е да подчинят Русия и нейните богатства на този ред и грабят какво могат. Той и Хитлер мечтаеше за нов ред в Европ и света и виж какво му се случи.
14 Септември 2017 09:53
виждат в съглашението стремеж за унищожение на СССР

Я, верно ли
По онова време французите са живеели със самочувствието, че имат най-силната и непобедима армия и едва ли са се напъвали да променят Версайската система...
Относно присъединяването на Крим към Русия - въпреки острата реторика и символичните санкции, все си мисля, че има договорка и за този акт.
14 Септември 2017 09:55
Абе бач Кольо с какво руснаците са фалшифицирали истината за войната
Не бързай да пишеш. Прочети още веднъж.
14 Септември 2017 10:02
Битката между Русия и Европа е "вечна" !

Още от поне 1236г !

Още веднъж изключителния общ шедьовър на Прокофиев и Айзенщайн. Гениално съчетание на музика , режисура, операторско майсторство и костюми, които след това са били използвани за модел за други западни блокбастъри !

Съвършенно представяне на "битката между мрака и светлината" в лицето на западните рицари и войските на Невский !


https://www.youtube.com/watch?v=vKZPgGbUuX0


14 Септември 2017 10:02
...нищо ново май не са турили на сайта, просто са направили нов прочит на събитията от онова време, от тяхна гледна точка.


Когато се чете исторически труд или статия, тогава това е прочит на събитията, от гледна точка на автора. Но когато се публикуват документи едно към едно, то това е историческа истина и всеки може да си направи съответните изводи.
Още 1936 г. СССР предлага договори за взаимопомощ, вкл. и военна на Франция и Чехословакия. С Франция се провеждат двустранни разговори на политическо, но не и на военно ниво, което обезсмисля договора. Чехословакия се съгласява да подпишат договор за военна помощ в случай на нападение от трета страна, но под натиска на Великобритания, Полша категорично отказва да пропусне съветски войски през своя територия, като с това и този договор пропада. Но не пропуска да вземе Тешинска Силезия от Чехословакия при падането и.
14 Септември 2017 10:07
Мюнхенски договор не е имало и преди 1938 година, но вече го има.
Украйна, като комунистическо творение, е обречена да се разпадне. Като минимум да стана федерация, но ще е за кратко.
Хубаво е да се знаят фактите.
Калкото за договора СССР- Германия, Сталин от май 1939 иска да сключи мирен договор с Атглия и Франция, но те ги пускат в трета глуха.
Колкото до завзменето на част от тогавашните полски земи от СССР, това е била прието нормално от Франция и Англия. Факт е, че не са обявили война и на СССР, както са направили с Германия.
Ако го считаха за неправилно и сега, тези земи са в Украйна и в Молдава. Ами да настояват да ги върнат на Полша и Румъния. Ама нещо на се чуна подобно нещо.14 Септември 2017 10:09
...нищо ново май не са турили на сайта, просто са направили нов прочит на събитията от онова време, от тяхна гледна точка.
Ми не.
https://www.facebook.com/MIDRussia/posts/1133495036749936


Пак там още документи от онези времена и събития:
https://www.facebook.com/hashtag/мюнхенскийсговор?source=feed_text&story_id=1133495036749936

ПП - Впрочем, в дописката е посочено, че архивните документи са публикувани на официалната страница на министерството във Фейсбук.
14 Септември 2017 10:10
Какъвто договор е имал СССР с Хитлер, са имали и други западно европейски страни, но по-важното кой финансира Хитлер, тежката военна индустрия и химия, кой си затвори очите за въоръжаването на Германия в нарушение на мирния договор от Версай?

Кой създаде Хитлер, СССР или алчния Запад? ВСВ беше едно бизнес предприятие, на Запада, същото като сега в Сирия, Либия, Ирак... И само атомните оръжия на Русия спират Запада от нова световна война.
14 Септември 2017 10:11
Но не пропуска да вземе Тешинска Силезия от Чехословакия при падането и.

Трагична и кървава е историята на Европа... Милиони загинали... на практика безсмислено...
Къде щеше да е сега Европа като население и научно развитие, ако не са били войните...
Дано ЕС намери правилния път за истинско обединение и просперитет!
14 Септември 2017 10:13
Mrx++
14 Септември 2017 09:43
Те да вземат да публикуват в пълен текст Московският договор от 23 август 1939г и Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, подписан на 28 септември 1939 г.
Това ще бъде по-интересно.
бе Федя, този договор е следствие на Мюнхенския договор.

Професоре-е-е, професоре. И Голем доктор (да не забравя) Много ми е интересно като как са свързани.
СССР се опитват да обединят европейските държави срещу Хитлер,
......
И трето, да въвлече Великобритания и Фрнция във войната срещу Хитлер, което успява.

Абе как хем ги обединява, хем иска да ги въвлече във война с Хитлер?!?! Туй само професор и Голем Доктор може да го измисли.


обаче те отказват (у нас е така наречената Соболева акция). Явно техните цели са били насочени Германия да нападне СССР.

Много си зле с пропагандата ,уважаеми професоре ( и Голем доктор). Ма не се коси. Не си само ти. То всички продукти на РосТролЗавод са такива.
Да си чувал, чел за конференцията между представителите на военните структура на Великобритания, Франция и СССР, проведена между 14-18 август 1939г?
И как завършва тя?
Тогава Сталин сключва договора с Германия, поне да отложи започването на войната .
От друга страна той включва земите заграбени от Полша по време на Полската експанзи през 1920г.

Тая опорна точка отдавна не е актуална и ви прави по-скоро за смях. Към 23.08.1939г СССР и Германия нямат общи граници. Т.е. Война между тях не може да възникне. Нямат допирни точки. По това време (пък и по-късно) Германия няма стратегическа авиация, така че няма никакъв шанс да нападне. Т.е. Сталин няма какво да отлага.
Професоре-е-е, професоре (и Голем доктор, да не забравя). Хайде малко по-сериозно, ако обичаш.
И, повесели ни още малко и обясни и Договора за дружба и границите. Айде за границите - иди-дойди, ама защо и за Дружба?
14 Септември 2017 10:15
Мюнхенското съглашение трябва да се помни и вечно да е обица на ухото на политиците от западните демокрации. Да помнят, че тоталитарни лидери не могат да бъдат "умиротворявани", като им се дадат Судетите (или Крим) с надеждата, че с това ще задоволят агресивните им апетити и ще има мир за едно цяло поколение.
14 Септември 2017 10:22
Manrico
14 Септември 2017 10:15
Мюнхенското съглашение трябва да се помни и вечно да е обица на ухото на политиците от западните демокрации. Да помнят, че тоталитарни лидери не могат да бъдат "умиротворявани", като им се дадат Судетите (или Крим) с надеждата, че с това ще задоволят агресивните им апетити и ще има мир за едно цяло поколение.

Кратко, точно, ясно.
14 Септември 2017 10:26
Да помнят, че тоталитарни лидери не могат да бъдат "умиротворявани", като им се дадат Судетите (или Крим)...

А по-сериозно...
Не съм чел в тогавашна Чехословакия да е имало референдум за Судетите, но в Крим имаше...
14 Септември 2017 10:27
ФЕДЯ,
/:/
Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, подписан на 28 септември 1939 г.

.....................................................................................
Доколкото ми е известно, договорът НЕ е за "дружба", а за НЕнападение?!?
14 Септември 2017 10:31
Кратко, точно, ясно.

Глупости.

като им се дадат

Много обтекаемо някак - не се разбира кой дава.
Кой бе? Кой какво и на кого е дал, и в какво свое качество?
А истината е, че се сговарят три европейски държави - Франция, Великобритания и Италия - да вземат част от четвърта - Чехословакия - и да я дадат на пета - Германия.
Нищо общо с преврата в Украйна и връщането на Крим в Русия. Дори външните министри на две от горните участнички в мюнхенския сговор играха гаранти за мирен преход в Киев, но само за една нощ. Подопечните им, подкрепяни открито от Щатите, ги прецакаха с хунта.
14 Септември 2017 10:33
СССР се опитват да обединят европейските държави срещу Хитлер, обаче те отказват (у нас е така наречената Соболева акция). Явно техните цели са били насочени Германия да нападне СССР. Тогава Сталин сключва договора с Германия, поне да отложи започването на войната .

Сега това пропаганда ли е или в главата ти е такава каша обикновено. Соболев пристига в България ДВЕ години и ТРИ месеца след подписване на договора между дружките Хитлер и Сталин!
Пактът за ненападение между Германия и Съветския съюз (на немски: Deutsch-sowjetischer Nichtangriffspakt, на руски: Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом), известен също като Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г.

Междувременно Сталин решава да не чака повече в тази патова ситуация и прави светкавичен дипломатически демарш в София. Така на 24 ноември 1940 г. той изпраща там Аркадий Соболев, генерален секретар на Народния комисариат на външните работи на СССР.[4] На 25 ноември Соболев е приет последователно от външния министър Иван Попов, от премиера Богдан Филов и накрая от цар Борис III
14 Септември 2017 10:33
Става страшно ?

Руската имперска авиация прелита над Солигорск, Беларус. Включват се аларми, децата пищят....

............................................


ЗИПе, на моменти пресоляваш с леко тролската си драматургия
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД