:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,409,033
Активни 1,268
Страници 155,119
За един ден 1,302,066

НЗОК започва проверки на лекари, изписвали скъпи лекарства

Преразходът по това перо е над 200 млн. лв.
За пореден път здравната каса започва засилени проверки заради преразхода на бюджета си. Ръководството на касата ще подготви екшън план за овладяване на разходите на НЗОК, обяви председателят на надзорния съвет на касата и зам. финансов министър Кирил Ананиев. Част от плана ще е и да се идентифицират медикаментите, които товарят най-много бюджета на касата, лекарите, които изписват най-скъпите протоколи за лечение, както и болниците с най-високи разходи за лекарства. Те ще станат обект на допълнителни проверки.

"Не целим да санкционираме, а да разберем каква е причината при определени лекари, заболявания или болници да има такъв разход. Ако всичко е наред, естествено, че няма да санкционираме", обясни зам.-министърът.

Общият преразход в бюджета на здравната каса за лекарства за тази година е над 213 млн. лв., като основната част от него е за медикаментите в онкологията и хематологията. Според Ананиев в момента контролът от страна на НЗОК при изписването на скъпоструващи медикаменти е "никакъв". Вчера той представи пред надзорния съвет доклад на състоянието на бюджета на касата, който включва и мерки за намаляване на дефицита. Общо преразходът на касата засега е близо 500 млн. лв. - за лекарства и болници. Касата обаче има резерв и очаквано преизпълнение на приходите от здравни вноски, благодарение на които се очаква реално дефицитът в края на годината да е 35 млн. лв. Отделно обаче са и над 250-те млн. лв., които касата дължи за лечение на български граждани в ЕС, т.е. реално дефицитът ще е почти 300 млн. лв.

Ананиев предлага основно засилване на контрола. Освен проверки на лекари и болници, той иска още комисията към касата, която договаря отстъпките за новите лекарства, да се отчита пред надзорния съвет, а също и да се разработи механизъм за контрол и прогнозиране на разходите за лекарствата за лечение на злокачествени солидни тумори, както и тези за хематологични заболявания.

До края на месеца управителят на НЗОК Камен Плочев ще трябва да представи програма за контрол и ограничаване на разходите с конкретни срокове за изпълнението им. "Нямаме време за бавене, искаме тези мерки да заработят още с бюджета за тази година, да дадат отражение върху приключването на бюджета и да ни бъдат основа за бюджета за 2018 г., както и основа за разговорите за новия рамков договор", обяви Ананиев.

1
617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Септември 2017 16:48
ми да ги проверяват, има нужда
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД