:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,408,919
Активни 1,282
Страници 155,005
За един ден 1,302,066

Просветният министър иска данъчна проверка в СМГ

Част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси, призна Вълчев
Просветният министър Красимир Вълчев е пратил писмо на финансовия министър с искане да бъде направена данъчна проверка на настоятелството в Софийската математическа гимназия. Това съобщи министърът на заседание на парламентарната комисия по образование, посветено на драмите в елитното училище. Изслушването на заинтересованите страни по казуса, в което се включиха шефката на РУО-София Ваня Кастрева, учители, родители, както и бившият директор Антони Стоянов и сегашният Зоя Савова, бе по искане на депутати от БСП.

В последните дни покрай протестите в СМГ стана ясно, че настоятелството в елитната столична гимназия е организирало в нарушение на закона извънучилищни курсове, от които събира близо 1 млн. лв. на година. Негови членове освен родители са и учители от училището, които управляват средствата и посочват кои преподаватели ще водят курсове, съответно ще получават допълнителни възнаграждения. По този повод министър Вълчев призна, че е информиран отдавна за практиките с курсовете от бившия директор на СМГ Антони Стоянов, които той е определил за "нередни". Така и не стана ясно обаче защо е нямало реакция веднага след сигнала, макар и получен в устен вид.

Просветният министър в прав текст заяви, че "част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси" за дейности, които би следвало да се предоставят от училищата. По думите му на места действително има опорочени модели на управление на настоятелствата - те организират курсове и събират такси, въпреки че по закон дейността им би трябвало да е само подкрепяща, а средствата да отиват у школата. Отново не стана ясно какво ще предприеме МОН, за да неутрализира подобни нередности и в други училища. Единственото, което засега е направено, е писмо на министър Вълчев до всички училищни директори, които са призовани да се въздържат да събират средства от родителите. По закон даването на пари на настоятелството трябва да е доброволен акт, но масовата практика е в началото на годината всяко школо да си определя дадена поносима за родителите сума (10, 25, а на места и 50 лв.), която се изисква от всички родители.
860
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД