:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,005,877
Активни 974
Страници 143,657
За един ден 1,302,066

КЕВР предупреди ЕРП-тата да не пречат на свободния пазар

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди вчера трите големи ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про", че нямат право да изискват от клиентите си да променят предназначението на обектите, ако те поискат да променят статута си от битови на небитови потребители или обратното. "Водещ критерий за разделението между битов и небитов клиент са нуждите, за които се ползва електрическата енергия в обекта, а не неговото предназначение", изтъкват в писмо до медиите от комисията на Иван Иванов.

Повод за реакцията на КЕВР са многобройните жалби на потребители, които се оплакват от това, че ЕРП-тата отказват да ги превърнат в битови клиенти, докато не променят статута на самите обекти по Закона за устройство на територията. От комисията предупреждават ЕРП-тата, че промяната на предназначението на използвания ток не следва задължително да се обвързва с промяна на предназначението на обекта.

Само преди два месеца Комисията за защита на конкуренцията обяви, че енерго дружествата пречат на свободния пазар на ток, като бавят документи и дискриминират останалите търговци на ток. КЗК предяви твърдения за нарушения и на трите дружества, които - според комисията, са обменяли "съществена информация за клиенти". Наред с това ЕРП-тата бавели и издаването на документи, което пречело на смяната на снабдителя. И трите компании тогава отрекоха да усложняват избора на доставчик.
2
598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Септември 2017 07:47
свободния пазар

14 Септември 2017 13:27
Да извиняват, ама в случая ЕРП-тата са прави. Обектите си вървят с предназначението и ако то се промени, трябва да се обяви и промени официално.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД