:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,408,806
Активни 1,275
Страници 154,892
За един ден 1,302,066

Юнкер поиска всички държави от ЕС да са в еврозоната и в Шенген

Шефът на ЕК предлага лидерите в съюза да бъдат избирани пряко от жителите на общността
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер откри политическия сезон с речта си за състоянието на ЕС, която произнесе вчера пред евродепутатите в Страсбург.
Всички държави - членки на ЕС, трябва да бъдат част от еврозоната и от Шенгенското пространство, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза, която произнесе вчера пред евродепутатите в Страсбург, цитиран от агенциите. "Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген", подчерта той и настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на ЕС. Юнкер неколкократно спомена България в словото си. "Европа е от Виго до Варна, от Испания до България и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим", каза той.

Шефът на ЕК е на мнение, че всички държави от ЕС трябва да въведат единната европейска валута. "Еврото е предопределено да стане единна валута на ЕС като цяло", заяви той пред ЕП. За да се помогне на държавите да предприемат тази стъпка, той предлага специален "подготвителен механизъм", чрез който да им окаже техническа и финансова помощ. Жан-Клод Юнкер каза също, че според европейските договори всички държави от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, имат правото, а и задължението да се присъединят към еврозоната.

"Не ни трябват нови институции на ЕС", посочи още Юнкер. Той предложи в бъдеще ЕК и Европейският съвет да бъдат оглавени от председател, избран пряко от жителите на общността. Шефът на ЕК също така се обяви за създаването на бъдещ европейски "министър на икономиката и финансите", чиито задължения обаче да се изпълняват не от нов еврокомисар, а от комисаря, отговарящ за валутните и икономическите въпроси, който същевременно е и шеф на Еврогрупата.

Жан-Клод Юнкер настоява за по-тясно сътрудничество в Европа и за целта се подготвя стратегия, която да гарантира конкурентоспособността на индустрията в бъдеще. Предвидено е и създаването на нова служба, която да контролира спазването на стандартите на европейските трудови пазари и на качеството на храните. "Вятърът отново надува платната на Европа и това открива възможности за действие, но тези възможности няма да съществуват вечно", каза Юнкер пред евродепутатите.

МЕРКИ

ЕП одобри още 500 млн. евро към бюджета на ЕС за 2017 г. за решаване на проблемите с младежката безработица, съобщиха от пресслужбата на институцията. Евродепутатите приеха резолюцията с 574 гласа "за" срещу 113 "против", 2-ма се въздържаха. Те призоваваха ЕК и държавите членки да се погрижат всичките 500 млн. евро да бъдат усвоени до края на 2017 г.

1
671
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Септември 2017 22:14
Както казва едно мото на една немска партия за настоящите избори: "Von weniger Europa keiner kriegt mehr". Приблизителен превод: "От "по-малко Европа" никой няма да спечели".
Съгласявам се с това, но някои ограничения трябва да останат.
И което е по-важното: законите трябва да се спазват от всички.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД