:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Силите на реда блокираха украинската столица
Пърформансът има за цел да припомни жестокостите срещу местното население при завладяването на острова от британците
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се виждат за втори път за месец
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,127,298
Активни 1,125
Страници 119,727
За един ден 1,302,066

Старозагорската опера гостува с нов афиш във Виена

Сцена от новия спектакъл "Слугинята господарка".
Със спектакъла "Слугинята господарка" от Джовани Перголези Държавната опера в Стара Загора ще гостува на 20 септември в българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена. Представянето в австрийската столица на едноактното комично произведение дава старт на новия сезон на оперния театър. Директорът Огнян Драганов увери, че афишът е попълнен с малко познати и непознати камерни оперни творби, които ще се представят на различни алтернативни сцени. По този начин се създават условия да бъдат провокирани нови и атрактивно поднесени режисьорски хрумвания с участието на млади артисти и да бъдат стимулирани творчески дебюти на нови таланти.

Най-често изпълняваната опера на Перголези - краткото интермецо La Serva Padrona (Слугинята господарка, 1733 г.) е първата стъпка в актуализирането на афиша. Зрителите ще присъстват на нетрадиционно поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за възрастен богаташ. Режисьорът Славчо Николов пренася действието в 60-те години на XX век в Ню Йорк, за да разкаже своята "малка история в големия град". Действието, вместо в къщата на богаташа Уберто, се развива в адвокатска кантора. Вечните теми за любовта и човешките взаимоотношения са представени през погледа на новото време, в което нищо не е загубило своята актуалност - просто предполага нови и различни изразни средства, адекватни на динамиката в ежедневието. Сценографията на оперния спектакъл "Слугинята господарка" е на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Ана-Мария Токаджиева, хореографията е дело на Ромина Славова. Участват солистите Нели Нечева, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов, балет - Анелия Димитрова, Ивелина Димитрова, съпровод на пиано Деница Петрова и Камерна формация Musica bellissima. На 21 октомври е следващото гостуване на Старозагорската опера в "Дом Витгенщайн" с концерта спектакъл "Джазоспекция".
948
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД