×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Исландците пропуснаха VAR-дузпа и отстъпиха с 0:2
Срещата била в рамките на Българското европредседателство, пише премиерът във Фейсбук страницата си
Новият заем ще бъде използван за погасяване на стари дългове
Нападнаха съветници от американската коалиция в зона за деескалация в Сирия
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
Столтенберг очаква Македония да бъде поканена в НАТО в началото на юли
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,847,511
Активни 564
Страници 6,205
За един ден 1,302,066

Борисов възложи на двама министри да проверят проблемите на българите в Украйна

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
„Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение“, коментира министър-председателят.
Темата беше обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов, а стенограма е публикувана на сайта на правителството.
37
1751
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
13 Септември 2017 18:23
Като е почнал с Украйна, мое да се погрижи и за българете у Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Македония и Албания. Като за начало...
13 Септември 2017 18:27
В Украина всички са УКРАИНЦИ !
100.00 %
13 Септември 2017 18:31
Ето и стенограмата от заседанието на правителството:

* * *
БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, искам да запозная Министерския съвет с един проблем, който възниква с българите в Украйна. Това е проблем, възникнал след гласувания Закон за образованието в украинския парламент, с който се ограничават правата на националните малцинства там, включително и на българското национално малцинство. Това е един проблем, който е поставен от евродепутатите в парламента, но един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, тъй като ние имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Аз мисля, че Министерският съвет трябва да се заеме с този въпрос. Знам, че Министерството на външните работи е запознато, и мисля, че госпожа Захариева може да ни каже повече по въпроса.
По принцип това е ограничение. С новия закон се въвежда ограничение – малцинствените езици може да се използват само в детските градини и началното училище. Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението. Все пак, това удря и нас. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна.

Това исках да доложа. Мисля, че ние трябва да вземем позиция, да вземем някакви мерки, за да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения. Това е въпросът, който исках да поставя.

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Господин премиер, уважаеми колеги, да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно от украинския парламент. Подготвяме съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос.
Искам да направя само няколко уточнения.

Забраняват се училища, в които се преподават всичките предмети изцяло на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български език. Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език. Но това не означава, че не сме притеснени, защото наистина се ограничава в училищата до трети или четвърти клас, в зависимост от тяхната система, както каза и вицепремиерът Каракачанов.

Още миналата седмица, в петък съм провела разговори с колегите от държавите, които най-много са засегнати, както спомена господин Каракачанов – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме съвместно писмо, с което да фокусираме вниманието отново на украинските ни партньори, че не бива мерките, които предприемат, да засягат малцинствата, още повече че те са страна по тази конвенция и следим въпроса с внимание. Със сигурност реагираме и следим.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От кой клас имаха право да се обучават?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Като чужд език се изучаваше в техните училища, но ние нямаме училище изцяло на български.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Нали щяха да откриват сега в Одеса?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: В Одеса паралелките са в украинско училище, но Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Аз поставям въпроса, който мисля, че е важен.
Между другото, действително Министерството на външните работи са запознати с въпроса и е хубаво да вземем навреме мерки. Едно от нещата, които може да се случат, е, самият украински президент да наложи вето на този закон да се коригира.

БОЙКО БОРИСОВ: Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е, това е писмото, сами разбирате, че между петима министри на външните работи не се съгласува толкова лесно – сигнализираме украинците.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Пет държави са.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Пет държави са, аз затова ги изброих тези пет държави. Имахме разговор с украинския посланик, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци изразиха, че няма да ни засегне, но все пак ние сме притеснени от съдържанието на този закон и затова предприемаме всички мерки, за да запазим правата на нашите малцинства там.

БОЙКО БОРИСОВ: Друго?
Закривам заседанието.
13 Септември 2017 18:39
Застила се черджето за Батюшката.
От язовир Копринка до връх Шипка.
И на връх 3 март реже лентата на хъба у Варна...
13 Септември 2017 18:40
Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението.

Руснаците много елегантно са набутани в т. н.

Законът е приет на 05.09 и ако нашата диаспора не беше вдигнала шум най-вероятно щяха да си мълчат като бити (те си знаят).
Има и такъв проблем, че повечето българи там са настроени проруски и как Захариева ще го извърти така че да не засегне Порошенко и сие никой не знае.
13 Септември 2017 19:03
Проблемът идва от Киев, ама Фльор говорила с Могерини и Хан... Трудно било 5-ма министри (и то вънкашни, и то ойросъюзници) писмо да напишат...
Много е зле момата, ама много!
13 Септември 2017 19:04
Какво да проверява. Законът е приет и хубликуван. Орбан преди 3 дни заяви, че ще блокира всички инициативи на ЕС за Украйна заради този закон, а ББ само си пипа к...
13 Септември 2017 19:06
Увъртанията на въпросната Захариева я прави изключително противна!
Ама то нямало да ни засегне, ама посланикът го нямало, ама то има още 5 държави, трудно се съгласуват нещата...
Боже колко прости са управляващите ни! И после тук във форума има доста хора, които се подиграват на поляците. Ама те със зъби и нокти бранят интересите си. Нашите продажници само броят сребърниците си.
13 Септември 2017 19:15
По-добре да пратят члена на Борда Росенчо да пие една горилка с Пьотърчо. Стари дружки са, може пък и нещо да "се случи"...
13 Септември 2017 19:22
Нашите продажници само броят сребърниците си.

Съгласен съм, но не са "нашите". Продажниците никой не ги припознава.
13 Септември 2017 19:27
По-добре да пратят члена на Борда Росенчо да пие една горилка с Пьотърчо
Ще припадне. С Петро трябва да пие някой държелив.
13 Септември 2017 19:33
Няма. Грижата за диаспората ще го държи над масата.
13 Септември 2017 19:45
Боже,каква простотия,отвратен съм
13 Септември 2017 19:46
то остана и да не обърнат внимание на над 200 000 българи в Украйна. Защото както днес отбелязах

SINDBAD
13 Септември 2017 16:23
то ако си бяха на местата, нямаше да мълчат относно

Коментар: Антибългарското решение, за което София мълчи
Украйна отне възможността децата на етническите българи, петото по численост малцинство в страната, да се обучават на майчиния си език след началното образование. София мълчи


На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 200-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) – правото на майчин език. Да сте видели обаче реакция от София, пита журналистът Юри Михалков в анализ на агенция БГНЕС.
Досегашното законодателство на Украйна позволява на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици.


Повечето държави с етнически малцинства вече реагираха срещу закона. Унгарският външен министър Петер Сийярто обяви пред украинската посланичка в Будапеща, че закона е „срам и позор“, а страната му спира всякаква подкрепа за Украйна на международната арена, докато Киев не промени решението си. Румъния и Молдова също скочиха срещу „езиковия деспотизъм“ на титулната нация.


къде сте, бре, патриоти!!! Кам я външната министърка да извика посланика на Украйна и да му обясни дипломатично, че леко се пързалят по склон със гвоздеи!

Политико само прави реклама, а лоша и на това отгоре- безплатна, реклама няма!


реакцията е правилна

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България.


да видим резултата!
13 Септември 2017 19:54
Грижата за диаспората ще го държи над масата.

Хич не го е грижа. Законът е срещу руските училища и преподаването на руски. Останалите са collateral damage.
13 Септември 2017 20:01
Така е и е изначално ясно. Но вече не бих се учудил да конкретизират укрозакона и да остане валиден само за руския език.
А иначе Флъор ще чака някой от Брасълс да и подшушне какво да напише, ако въобще ще пише нещо.
В петък Той ще звъни, но това е ден на майстора и Петро може и да не Му вдигне.
Ще въздъхнат с облекчение Могерини да изчурулика нещо в четвъртък. И до там с нашичките международници...
13 Септември 2017 20:05
да видим резултата!
0
13 Септември 2017 20:14
Личният на Фльор зам. мин. Георг по телефона: "Товаришч пасоль, это я, Георг!"
Посланикът: "В отпуска съм! В отпуска съм!"
13 Септември 2017 20:20
Никой няма против руските у-ща .
Има против пост-съвецките.
Това "наСродна република" да ви напомня нещо провалено в историята ?
13 Септември 2017 20:25
Никой няма против руските у-ща .
Гледай да не казваш това на глас, ако ходиш в Киев.
13 Септември 2017 20:32
Но вече не бих се учудил да конкретизират укрозакона и да остане валиден само за руския език.
Ако го направят, ще изпишат вежди на руснаците. Нали помниш онзи мракобесен проектозакон за забрана на руския език, който беше съществена част от причината за връщането на Крим и образуването на ДНР и ЛНР?
13 Септември 2017 20:38
затуй пък Бачо донесе бастуня на даскал Ботйов докато се е гласувал закона и в Одеса са го молили за застъпване. Хвала на таквиз туристи -патреотарполитикани. Дори не е разбрал какво му говорят и е искрено изненадан в МС.

Политиката ни е голямо порно
13 Септември 2017 21:09
И като проверят какво? Най-много Варели да донесе още един бастун. Или балтон. Или да глътне бастун. Все тая.
13 Септември 2017 21:12
и е искрено изненадан в МС
Вярното е, "прави се на изненадан", защото се разшумяха унгарци и поляци и нали уж го играе патриот, трябваше да реагира... някък!
За мен се получава весело, че по подобен въпрос се налага да реагира военния министър!
Заглавие "Военния министър протестира срещу закона за образованието в Украйна"
13 Септември 2017 21:22
Помните "Чемодан, вокзал, Россия", нали?
И тази кокошка помните, нали?
https://www.youtube.com/watch?v=51OBHZMLMyQ
Ако не използват българите и другите малцинства за прикритие, сами ще докажат правото на Крим, ДНР и ЛНР да се махнат.
Ако Киев се навие на отстъпки за всички малцинства без руското, което при това е многомилионно - пак същата работа.
13 Септември 2017 21:29
Разбрах, че никак не сме засегнати, защото нито имаме училища, нито паралелки, нито официално се изучава някъде български език. Но пък подкрепяме, в смисъл - крепиме! Казва ли ти някой защо?
13 Септември 2017 21:35
щурчо
13 Сеп 2017 18:39
Мнения: 21,651
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Застила се черджето за Батюшката.
От язовир Копринка до връх Шипка.
И на връх 3 март реже лентата на хъба у Варна...


ДА живее ТРАКИЙСКИЯТ ПАТОК !!!
Мъка мъка щура мъка... Дръжте се братя тракийци и мизийци....
13 Септември 2017 22:05
Накъдето и взор да обърнеш -- все неграмотни и продажни твари!
13 Септември 2017 22:24
Преди 2 седмици писах че веднага след Майдана забраниха руския. После махнаха забраната. Сега обаче пак се сетиха и понеже не върви да забранят само руския забраняват всички за да стане разпада както в Югославия на малки държави по езиков признак.
Всичко се обърка когато им забраниха да си дърпат нелегално газ от тръбите за Европа.
13 Септември 2017 22:26
Българите в Украйна са проруски настроени и това е естествено. Техните прадеди са бягали от турските зверства в Руската империя. А не в незалэжна Украина..
13 Септември 2017 22:49
Даниле за нашите чиновници това няма значение. Те са с правилна евроатлантическа ориентация и това не ги брига.
Българите и гагаузите в Молдова също са проруски настроени, но това не се вписва в правилната политика.
Нашите политици са си европейци, а другите (които не са като тях) кучетата ги яли.
Пфу. Противно е.
13 Септември 2017 23:00
Украйна както е тръгнала,ако не я федерализират,ще запали война в Европа. И точно тогава ще се разпадне,както стана с СССР. Федерализацията е единственият начин за оцеляване на Украйна. Но,вероятно русофобията ще я затрие.
14 Септември 2017 00:42
Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.

Унгарците имат и университет и някъде мернах реплика от унгарски министър, защо българите нямат университет? Аз няма да питам, защото знам че е затова, че може и да имаме нещо като държава, но държавници нямаме.
14 Септември 2017 00:53
Пам'ятай, чужинець, тут господар українець.
Бикоз всички знаем, че на Окраината нацисти няма, абсурд - те просто така си кръщават булевардите на хауптмани от вермахта.
14 Септември 2017 01:08
Борисов възложи на двама министри да проверят проблемите на българите в Украйна
---
Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието и науката да проведат разговори с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Като чужд език (БЕЛ) се изучаваше в техните училища, но ние нямаме училище изцяло на български.
В Одеса паралелките са в украинско училище, но Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.


Сетила се Мара да се побара!
(снимка: натиснете тук)
14 Септември 2017 07:28
Има една българска приказка. Росиянете видяха ли какви я свършиха?
Зорлем бутате половин Украйна на запад.Зорлем набутвате полския език в Киев. Рекох да послушам малко украински тия дни. Има думички точно училище - няма нужда от превод, има дума донка за дъщеря, ние имаме лично име Донка и т.н..
Такива като поляци , унгарци , румъни , ... я делят.
Украйна е точно като нас , с наречия с основа един език , източно, западно, северно , южно.. Украинците не искат източното наречие . Москвичите говорят северното наречие .
Просто такова е времето , за определения, за раздробяване. Започнало е от малките , ще мине през големите държави.
После ще дойде времето на обединенията.
14 Септември 2017 08:23
Айде стига вече читалищни пиески, а?

От Козяк що рекоха?

Щото ... https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/906801089181306880 ... както виждаме, сахибите откъм Сикорски поздрави раздават в Киев. Само едно FuckEU липсва, ама вий си го знаете, нали?

Ай да ви
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД