:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Варшава ще опитва да убеди Германия да се откаже от строителството на „Северен поток 2“
МОСВ съветва намерилите безпомощни птици да звънят на "Зеления телефон"
Докато евентуално това се случи, ще се работи с МиГ-ове, поддържани от Русия
„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест", оплаква се той
При такова лошо време и пломбите на хората щели да паднат
Автобусът им се преобърнал
Първи с честитките бяха Китай, Куба, Сърбия, Венецуела, Боливия и бивши съветски републики
Бившият германски канцлер работи за руския проект „Северен поток“
Той пренасял десетки оръжия в официална дипломатическа кола
СТАТИСТИКИ
Общо 372,996,241
Активни 804
Страници 2,542
За един ден 1,302,066

Лечението на деца в чужбина пак е пред сътресения

За втори път тази година фондът, който отговаря за това, е с нов директор
Снимка: МЗ
Тинка Троева беше назначена след скандала с Байрям Али, който замина за Германия по времето, когато вече тя беше директор на фонда.
Фондът за лечение на деца отново е в кризисна ситуация, която може да попречи на нормалната му работа. Директорът на фонда д-р Тинка Троева е освободена от длъжност заради системно нарушаване на правилника за дейността му, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това е втората смяна на директор тази година, след като през пролетта беше уволнен Владимир Пилософ.

"Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата", обявиха от МЗ. Единственият пример, който дават оттам за нарушаване на правилата, е за дете, изпратено за трансплантация в Германия, а случаят много напомня на скандала с Байрям Али, след който си тръгна предишният директор Владимир Пилософ.

Сега става дума за дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. Фондът е изискал становища от двама експерти - детски гастроентеролози. "Според едното становище трансплантацията може да се извърши в болница "Лозенец", а според второто - трансплантацията трябва да се извърши в чужбина. Не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на правилника на фонда", уведомяват от МЗ.

След това Троева е издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетската клиника за детска и юношеска медицина в Хамбург. Детето е хоспитализирано в клиниката, но след това оттам "информират за влошено здравословно състояние и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация". Затова Троева издава втора заповед, с която се отпускат 120 000 евро за трансплантацията. За да стане това факт обаче, министърът на здравеопазването Николай Петров трябва да подпише т.нар. формуляр S2, с който МЗ гарантира, че ще плати. Петров първоначално отказва.

До заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на лицата, чакащи органна трансплантация, а без това не може да бъде допуснато до финансиране, обясняват от МЗ. Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации. Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка. В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България", информират от ведомството.

Впоследствие детето е вписано в регистъра на агенцията по трансплантация. То все пак ще бъде оперирано в Германия, а не у нас, "с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента".

Според Пенка Георгиева от обществения съвет на фонда уволнението на Троева може да се дължи на натиск върху МЗ за смяната й. В случая с детето е искано становище от експерт, който не е в утвърдения от МЗ списък, тъй като случаят е разглеждан през лятото, когато не всички експерти са на работа.

За директор на фонда е назначена д-р Мариета Райкова - бивш директор на болница "Св. Иван Рилски" в София и на столичната здравна каса.

ДЕЖАВЮ

През март от директорския пост беше уволнен и Владимир Пилософ, който пък наследи Павел Александров, който беше арестуван от ГДБОП и обвинен от прокуратурата, че е наемал по-скъп апартамент в Париж, където да отсядат родителите на болни деца и е ползвал становища от едни и същи експерти за лечение в чужбина. Делото стигна до Специализирания наказателен съд, който го прекрати и върна за доразследване заради пропуски. Смяната доведе до големи затруднения в работата на фонда и мотаене на деца и родители. Пилософ си отиде след случая с Байрям Али, който беше спрян от пътуване за бъбречна трансплантация в Германия от МЗ. Тогава министърът - Илко Семерджиев, пак не подписа формуляр S2, позовавайки се на нормативни пропуски. Отново националният консултант по трансплантология Любомир Спасов смяташе, че трансплантацията може да се извърши в подопечната му Правителствена болница въпреки становищата на други експерти, че това е невъзможно. Байрям все пак замина, но след голям скандал.
4
1175
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Септември 2017 20:24
Отново националният консултант по трансплантология Любомир Спасов ... е наживо на мястото на "катастрофата"
12 Септември 2017 21:05
Знам, че звучи много лично, но някога (2010 г.) доцент(тогава) Любомир Спасов ми спаси живота и предполагам, че е спасил не само моя.
Затова, когато говорите за доктори имайте малко милост или реализъм... не знам, как да го кажа.
13 Септември 2017 07:59
болница "Лозенец",
явно има много топла връзка с правителството.
13 Септември 2017 13:38
Операциите на тези деца в повечето случаи са невъзможни в България, поради липса на техника и квалифициран персонал.
В България работят 348 болници с 51 933 легла.
Бизнес за милиони, ако не милиарди.
Операциите които описва пресата са по няколко стотин хиляди евро на дете. И това не са едно и две деца. Медицинското лоби иска да вземе тези пари, независимо че не могат да постигнат необходимия резултат, затова е цялата битка. Не за здравето на децата, а за пари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД