:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,410,041
Активни 1,203
Страници 156,127
За един ден 1,302,066

И ПАСЕ забеляза пробойни в независимостта на магистратите

От организацията отбелязват, че напредъкът в борбата с корупцията е слаб
Бернд Фабрициус
Проблемът с политическото вмешателство в българския съд стигна и до вниманието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). През октомври международната организация ще разгледа проект на резолюция, подготвен от нейния Комитет по правни въпроси и човешки права, в която се изразява загриженост за независимостта на съдебната власт в 5 страни членки на ПАСЕ, сред които и България. И се призовава всеобхватната реформа на съдебната система да бъде издигната в политически приоритет, както и да се засили борбата с корупцията чрез създаването на антикоруционна агенция.

Проектът на резолюцията е изготвен на основата на доклад на члена на комитета Бернд Фабрициус, на когото през 2014 г. е възложено да работи по темата "Усилване на върховенството на закона в страните от Югоизточна Европа чрез целенасочена реформа на правната система". Той признава, че не е успял да посети България, както му е било възложено от комитета. Затова, за да се запознае със ситуацията у нас, е организирал изслушвания на експерти. Споменава се една такава среща с бившия правосъден министър и настоящ лидер на "Да България" Христо Иванов на 18 май в Белград. Впоследствие по препоръка на Фабрициус темата на доклада е променена на "Нови заплахи за върховенството на закона в страните членки на СЕ: избрани примери".

Фабрициус припомня, че според ГРЕКО (антикорупционната организация към Съвета на Европа) броят на представителите на българския парламент във Висшия съдебен съвет е равен на броя на членовете му, избрани от магистратите. Това създава "риск от политизация на решенията, засягащи кариерите на съдиите и прокурорите". А според Венецианската комисия "значителна част или мнозинството от членовете на съдебните съвети трябва да бъдат избирани от самите магистрати". Напомня и заключенията на Европейската комисия, че има "подозрения за неоправдано политическо влияние и липса на цялостна отчетност" на прокуратурата. Отбелязва и слабият напредък в борбата с корупцията и фактът, че Народното събрание все още не е постигнало консенсус по въпроса за създаването на антикорупционна агенция.

В заключенията си докладчикът приканва българските власти да увеличат усилията си срещу корупцията, да подсигурят разделението на властите и да подсилят независимостта на съдебната власт. Във връзка с прокуратурата изрично посочва, че нейната "независимост няма същата природа като тази на съдиите".

-----------КРИТИКА

Редица критики отправи неправителствената организация "Антикорупционен фонд" срещу правителствения проект на закон за противодействие на корупцията. От фондацията посочват, че избирането на ръководството на бъдещата антикорупционна комисия с обикновено мнозинство от парламента ще я постави под контрола на управляващите. Противопоставят се на ползването на СРС и доброволни сътрудници от комисията. И смятат, че предвиденото обединяване на комисията за конфискация на незаконно имущество с дирекция от ДАНС няма да създаде ефективна институция.
3
1827
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Септември 2017 20:42
Няма ли външен контрол в една система.. тя не става независима, ами обратното - става много зависима от Приятелите, Парите и Роднините. Тях винаги ги има и без балансиращ контрол.. цялата система става зависима.
12 Септември 2017 21:53
Съдебната система в България има множество проблеми. Но за тях да се пише по доклад на брадатия псевдополитик и квазиадвокат, но пълноценен грантоед, е неуместно.
13 Септември 2017 11:06
Съдебната система в България има множество проблеми.

Съдебната система в подмандатната ни територия се нуждае от разпускане и градеж от нула.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД