:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Атанас Василев шофирал с 1,49 промила алкохол в кръвта
Темата била основно противодействието на тероризма
Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници
Наложило се органите на реда да го събудят
Сирийската армия навлиза в района
Eлена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета
Съдът допусна гражданските искове въпреки възраженията на адвокатите на Йоан Матев
СТАТИСТИКИ
Общо 369,354,753
Активни 454
Страници 6,629
За един ден 1,302,066

Венецианската комисия не вярва на напредъка на съдебната реформа

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Въпреки критиките на Венецианската комисия председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов е спокоен за съдебната реформа.
Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, се срещна с представители на всички парламентарни групи в Народното събрание, за да провери напредъка на България по съдебната реформа. Очаква се скоро да излезе и доклад по въпроса на консултативния орган.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни след срещата, че са били коментирани измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и процедурата за избор на членове на ВСС, проведена от правната комисия в НС. Скандалните промени в ЗСВ предизвикаха гнева на партии и неправителствени организации, а Съюзът на съдиите заплаши да сезира Европейския съд за правата на човека и Съда на ЕС в Люксембург. Парламентът обаче прие измененията, а президентът Румен Радев отказа да наложи вето на спорните текстове. Ябълката на раздора се оказаха задълженията магистратът да декларира в коя организация членува, членовете на ВСС да се връщат на същото място, на което са били, преди да влязат в съдебния съвет, както и магистратите да бъдат гонени от длъжност при повдигане на обвинение за умишлено престъпление от общ характер. Изслушването на кандидат-членовете на ВСС пък премина при пълното неглижиране от страна на депутатите, което възроди съмненията, че подредбата е направена предварително на политически принцип.

Вчера обаче Кирилов не беше песимист. Той обясни, че на депутатите са били задавани уточняващи въпроси за процедурата и отделни ефекти при прилагането на съдебната реформа. "Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността на съдебната система и гаранцията за независимостта на магистратите", обясни той.

Според Валери Жаблянов от БСП е обсъждана съдебната реформа и основните структурни и кадрови промени в сектора. Голяма част от въпросите от страна на представителите на Венецианската комисия са повдигнати при обсъждането на кандидатурите за членове на ВСС.

Борис Ячев от "Обединени патриоти" каза, че основната тема на разговора е била отношението на парламентарната им група към закона за съдебната власт. "Ние подчертахме, че онези реформи, които бяха направени през м.г., които бяха позитивни и дадоха резултат, са подкрепени от патриотите в предишното Народно събрание", похвали се той.
673
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД