×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само през 2017 г. в Мексико са убити 25 339 души
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа, но Саудитска Арабия би с 2:1
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,180,438
Активни 1,670
Страници 116,795
За един ден 1,302,066

Венецианската комисия не вярва на напредъка на съдебната реформа

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Въпреки критиките на Венецианската комисия председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов е спокоен за съдебната реформа.
Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, се срещна с представители на всички парламентарни групи в Народното събрание, за да провери напредъка на България по съдебната реформа. Очаква се скоро да излезе и доклад по въпроса на консултативния орган.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни след срещата, че са били коментирани измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и процедурата за избор на членове на ВСС, проведена от правната комисия в НС. Скандалните промени в ЗСВ предизвикаха гнева на партии и неправителствени организации, а Съюзът на съдиите заплаши да сезира Европейския съд за правата на човека и Съда на ЕС в Люксембург. Парламентът обаче прие измененията, а президентът Румен Радев отказа да наложи вето на спорните текстове. Ябълката на раздора се оказаха задълженията магистратът да декларира в коя организация членува, членовете на ВСС да се връщат на същото място, на което са били, преди да влязат в съдебния съвет, както и магистратите да бъдат гонени от длъжност при повдигане на обвинение за умишлено престъпление от общ характер. Изслушването на кандидат-членовете на ВСС пък премина при пълното неглижиране от страна на депутатите, което възроди съмненията, че подредбата е направена предварително на политически принцип.

Вчера обаче Кирилов не беше песимист. Той обясни, че на депутатите са били задавани уточняващи въпроси за процедурата и отделни ефекти при прилагането на съдебната реформа. "Много коментирахме номинациите на кандидатите, изслушването, публичността на съдебната система и гаранцията за независимостта на магистратите", обясни той.

Според Валери Жаблянов от БСП е обсъждана съдебната реформа и основните структурни и кадрови промени в сектора. Голяма част от въпросите от страна на представителите на Венецианската комисия са повдигнати при обсъждането на кандидатурите за членове на ВСС.

Борис Ячев от "Обединени патриоти" каза, че основната тема на разговора е била отношението на парламентарната им група към закона за съдебната власт. "Ние подчертахме, че онези реформи, които бяха направени през м.г., които бяха позитивни и дадоха резултат, са подкрепени от патриотите в предишното Народно събрание", похвали се той.
779
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД