:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Атанас Василев шофирал с 1,49 промила алкохол в кръвта
Темата била основно противодействието на тероризма
Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници
Наложило се органите на реда да го събудят
Сирийската армия навлиза в района
Eлена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета
Съдът допусна гражданските искове въпреки възраженията на адвокатите на Йоан Матев
СТАТИСТИКИ
Общо 369,354,809
Активни 467
Страници 6,685
За един ден 1,302,066

Футболист и полицай - най-мечтаните професии в шести клас

10% от децата не живеят с родителите си, половината са готови при първа възможност да избягат от час
За 46% от децата най-важните предмети - математика, история, география, английски, са напълно безинтересни. 45% са готови да избягат от час при първа възможност. Момчетата мечтаят най-силно да са футболист (23%) и полицай (17%), а момичетата - адвокати (19%) и лекари (18%). В свободното си време едните играят футбол или компютърни игри, а другите - излизат навън или слушат музика. Този портрет на шестокласника в България рисува национално представително изследване на Центъра за приобщаващо образование, направено със съдействието на фондация "Велукс".

Най-добрата новина от проучването е, че 95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си. Добрите новини обаче са дотук. Половината деца споделят готовност да избягат от час при първа възможност. Това, според авторите на изследването, показва, че училището не е адекватно на изискванията на съвременните деца. Тази теза допълнително се подсилва от отговорите за любимите и най-нехаресвани предмети. Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%) - и това не е изненадващо, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса, отбелязват експертите. А най-нехаресваните предмети са всъщност най-важните - история (43%), математика (40%), география (35%) и английски (31%). Почти половината шестокласници (46%) ги обявяват за безинтересни - което означава, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля, коментират от центъра.

Мечтите на шестокласниците за това какви искат да станат, като пораснат, се диктуват от сериалите, които гледат - нито момчетата, нито момичетата имат план как се постигат професиите, които най-силно желаят. Като цяло, отбелязва изследването, децата нямат изградени устойчиви интереси и хобита. Противно на очакванията, техният най-голям проблем не е агресията (едва 18% са я посочили като нещо, от което се боят), а страхът от провал в ученето (56%).

Социално-икономическият разрез на випуска също е тревожен - 23% от децата живеят в крайна бедност. На 14% им се налага да работят, за да изкарват пари. 12% пътуват до училище в друго населено място. 10% не живеят с родителите си. 18% имат трудности с българския език. Като цяло, според експертите на центъра, изследването сочи, че 30% от шестокласниците у нас са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от училище.

Авторите на проучването са се спрели на шести клас, защото според тях това е най-малко изследваната група ученици, а същевременно и групата в най-критична възраст.ПРЕПОРЪКИ

Има решения как да се събуди интересът на децата към училището, пишат експертите от Центъра за приобщаващо образование. Те съветват често да се демонстрира на децата защо това, което учат, е важно и как може да се приложи в живота, да се въведат повече практически занятия и уроци, свързани с учене чрез правене. Ще помогнат и повече часове извън класната стая, в среда, свързана с темите на урока. Училището да се отвори навън и при всяка възможност да среща децата с хора извън училището, защото в местната общност има голям неизползван ресурс, който училището може да привлече, препоръчват още авторите на изследването.
4
640
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Септември 2017 21:05
Брях! И кой ги наема тези 14 % на работа на 12 години?! Аммм...
Или изследването е освинчено, или репортерът пак не е дочул и разбрал.
А и си мисля, че по-скоро съвременните шестокласници не са адекватни на изискванията на училището, а не обратно.
Друго - ако 37 на сто от момичетата искат да станат адвокати и лекари ( но не били наясно, че за да станат трябва да се нагодят към училището и да учат здраво), то останалите 63 % вероятно искат да станат маникюристките и фризьорски със собствен салон.
12 Септември 2017 22:30
по-скоро съвременните шестокласници не са адекватни на изискванията на училището, а не обратно.


За да си добър ученик (не отличник, макар че изискванията на масовото училище са за средноинтелитентни деца, каквито са над половината), трябва да имаш самодисциплина, постоянство, убеждение в заслугата чрез труд, уважение към знанието, цел за лично постижение ... Кое от тия неща поощрява и развива днешното общество, шоутата, мутренската култура, беззаконието и всички останали реалности от деградиращата ни държава?
13 Септември 2017 05:52
Българският език и литература отсъстват от "най-важните предмети". Защо ли?
Кой е преценил, че английският е "най-важният предмет"? Защо не немски, френски, руски, испански, китайски?
П-Ф-У!
13 Септември 2017 07:33
Мдам, http://glasove.com/categories/skandalyt/news/obratno-v-90-te-v-stolichna-obshtina-pritiskat-direktorka-s-mnimi-donosi
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД