:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,408,267
Активни 1,335
Страници 154,353
За един ден 1,302,066

Само 6 от 28 лаборатории знаят какво тече от чешмите

В повечето от малките населени места не се следи какво е качеството на водата
България за поредна година не успява да се справи с разхищението на вода, а в едва шест от лабораториите в 28-те регионални здравни инспекции могат да се направят пълни анализи на съдържанието. Това разкрива доклад на Европейската сметна палата, в който освен България присъстват Унгария и Румъния. Експертите разглеждат какво се случва с водоснабдяването и качеството на водата в трите държави до края на 2016 година.

У нас най-голям се оказва проблемът с т.нар. малки зони за водоснабдяване. Съдържанието на желязо се контролира в около 90% от тях, а хромът и ентерококите - в около 80%. Като се има предвид, че тези зони обслужват около 1.7 млн. души, това означава, че около 340 000 души получават вода, която изобщо не се проверява за ентерококи, се посочва в доклада.

Нещо повече - според предварителните данни за 2014 г. и 2015 г. някои параметри като хром, желязо и ентерококи не са проверявани във всички малки зони за водоснабдяване, разкрива докладът. Стряскащо е обаче, че не е бил извършван мониторинг на всички параметри и за големите зони за водоснабдяване.

Проблемът се признава и от българските власти. Причината е в липсата на достатъчен капацитет - пълни изследвания на пробите могат да се извършват само в шест от лабораториите на 28-те регионални здравни инспекции, а вещества като броматите например могат да се проверят само в две от тях. В момента тече процедура, свързана с подобряване на капацитета за анализ на регионалните здравни инспекции по програма "Околна среда", се отбелязва в доклада.

Все пак качеството на питейната вода в България, Унгария и Румъния се е подобрило през последните години благодарение на европарите, но има още много какво да се желае - поне по отношение на България, отчитат експертите. В рамките на периода 2007 - 2020 г. трите държави ще са получили общо 3.7 млрд. евро за управлението и снабдяването с питейна вода.

Загубите на вода по мрежата у нас продължават да са високи - при средно ниво за ЕС от 34% България успява да прахоса цели 60 на сто. От трите държави членки само Унгария има по-нисък от средния процент (24%), а Румъния е докладвала загуби на вода от порядъка на 40 на сто.

Данните от доклада не са изненада - само преди година се оказа, че някои от големите ни градове са "шампиони" в разхищението на вода в световен мащаб. Добрич и Разград пилеят съответно 80 и 71% от водата. До тях по този показател успяват да се доближат някои мексиканските градове като Мексико сити, Чихуахуа, Сан Луис Потоси и Тукстла, където течовете са между 45 и 65%, показа доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тогава София бе посочена като единствената европейска столица, в която 50% от водата по мрежата се губи. За сравнение - в Амстердам, Кьолн и Париж течовете по ВиК мрежите са в рамките на 4-8%.ПРОТЕСТ

Част от жителите на монтанското село Георги Дамяново се събраха вчера на протест заради поскъпването и качеството на водата, която е със завишено съдържание на арсен. Изследванията на Районната здравна инспекция са огласени на 1 септември, а цената е повишена от 76 стотинки на кубик до 1.60 лв. Снабдяването на Георги Дамяново се извършва от водоизточник на 20 метра от река Огоста. На водосбора няма пречиствателни съоръжения, в най-добрия случай се хлорира, а в дъждовно време от чешмите тече кална вода, предаде "Дарик". Според указанията на здравните инспектори от началото на месеца ВиК дружеството снабдява хората с водоноска.
6
753
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
12 Септември 2017 20:44
Демокрация.. т.е. безхаберие...
12 Септември 2017 21:03
Не се губи толкова. Просто циганите (и по цвят, и по манталитет) не я плащат. А и ВиК дружествата не им я фактурират, защото при фактуриране се задължават да платят ДДС, а шансовете да си вземат парите от циганите клони към нула. И така, тази вода се отчита като техническа загуба.
Но нали цигани вече нямало, та няма и проблем с тях.
13 Септември 2017 03:56
Качеството на водата в България се е подобрило благодарение на европарите...
И как стана?
Добре че имаме прекрасна природа според мен...
13 Септември 2017 10:34
По проект, финансиран на 80 % от ЕС се правят пречиствателни станции. Това си е добре ! Режат се едни ленти, плискат се бакърчета с вода, духовата музика свири, народът се диви. Правителството отчита усвояването на едни европари.
Но после излиза съответният "вечен" Директор на ВиК и казва - " Ами , понеже са инвестирани Х милиона евро във вашата система, цената на водата и канала ви се качва ДВОЙНО ?!"
Добре бе, инвестирани са, ама ти колко фирмени пари си вложил ?
И като не си ги дал ти тези милиони, на кого имаш да ги връщаш ... евентуално. А ?!
13 Септември 2017 11:08
Жителите на община Георги Дамяново отказват да плащат сметките за вода, след като в нея бе открит арсен, а здравните власти забраниха ползването й. От 1 септември кубикът поскъпна със 108%, независимо че тази цена бе предвидено да бъде достигната след 5 години, като на година увеличението да е 20 ст.
Няма да плащаме вода, която не става за пиене, за миене и за готвене и е пълна с тежки метали, категорични са местните хора, които вчера протестираха.
Водоснабдяването на Георги Дамяново става от водоизточник на 20 м от река Огоста, а това, че реката е замърсена с арсен, е установено преди половин век. Няма пречиствателни съоръжения, в най-добрия случай водата се хлорира, а в дъждовно време от чешмите тече кална вода.
13 Септември 2017 11:11
лъжат че знаят- няма уважаващ себе си лаборант пиещ вода , още по-малко от чешмата,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД