:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ обаче обявиха, че изборите във Венецуела са „фалшифицирани“
След мача в Благоевград полиция изведе реферите, за да не бъдат бити от фенове на "Пирин"
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,408,225
Активни 1,337
Страници 154,311
За един ден 1,302,066

КЕВР обеща по-евтин газ с 3 - 4% от октомври

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3 - 4% по-ниска, съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Това обаче няма да се отрази на тарифите за парно и топла вода, тъй като те се променят само ако има разлика от повече от 5%.

Преди дни "Булгаргаз" предложи намаление на синьото гориво за четвъртото тримесечие от 7.29%. Така стойността за 1000 куб. м би трябвало да е 343.22 лв., но без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. От 1 октомври 2017 г. цените за достъп и пренос ще се изчисляват по изцяло нов модел според точката на вход и изход от газовата мрежа. Новата методика обаче се оспорва от индустриалните консуматори на ток. Тези дни в отворено писмо те отново заявиха своята готовност за протести. Причината е, че според тях разходите им за доставка на суровината ще скочат с 60% и ще загубят конкурентоспособност. В писмото си от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори изтъкват, че не са против спазването на европейските регламенти и произтичащите от тях задължения за въвеждане на входно-изходния тарифен модел. Те "единствено подлагат под съмнение избрания от "Булгартрансгаз" модел за разпределение на разходите. Той не съответства на спецификата на българския газов пазар и натовареността на газопреносната мрежа", твърдят от федерацията. От "Булгартрансгаз" се оправдаха с ЕК - ако тарифата не бъде въведена до1 октомври, страната ни е заплашена от наказателна процедура. Енергийният министър Теменужка Петкова пресметна в разговор с големите потребители, че крайната цена ще се увеличи не повече 2.4 на сто.

Според Иван Иванов от промяната на тарифния модел и повишаването на таксата за пренос на природния газ най-засегнати ще са топлофикациите. Причината за това е, че те имат неравномерно потребление на природен газ и заявяват количества за определени периоди - тримесечни или месечни, които са с по-високи цени. Той все пак успокои, че дори и в този случай топлофикационните дружества ще получат общо намаление на цената, която ще плащат на "Булгаргаз".

3
589
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Септември 2017 08:18
Поредното непремислено изказване на Иван Иванов.
Няма как да обещава по-евтин газ от октомври, при условие, че цената на Булгаргаз (газа) пада, на Булгартрансгаз (преноса) се вдига (неясно с колко), а на Овергаз (разпределение и снабдяване) се променя към значително повишение (в София например).
В най-добрия случай цената за краен потребител ще остане същата.
13 Септември 2017 11:10
Това обаче няма да се отрази на тарифите за парно и топла вода, тъй като те се променят само ако има разлика от повече от 5%.

Това обаче няма да се отрази на тарифите за парно и топла вода, тъй като те се променят само ако има увелицение на цените.
13 Септември 2017 12:20
Някой забрави ли с колко се увеличи цената преди 3-4 месеца ??? Добре ще подскажа 28%. А сега едва ли не да благодарим на кръвопийците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД