:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,599,007
Активни 433
Страници 13,489
За един ден 1,302,066

Пловдив извади най-ценните си графики

Колекцията "Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ-ХХ в." вече е в София
Репродукция: Национална галерия
"Мадам Рекамие" по Жак-Луи Давид, гравюра от Жюл Жаке
До 1 октомври

ДворецаКолекция старинни гравюри от фонда на Градската художествена галерия в Пловдив от днес гостува в Двореца, филиал на Националната галерия в София. Изложбата "Гравюри от ателиетата на Лувър ХVIII-ХХ в." е най-представителната част от богатата сбирка графики на пловдивската галерия. Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създадени в ателиетата на Лувър (Chalcografie de Louvre) за почти 200-годишен период - от ХVIII до началото на ХХ век. Друга част са правени при братята Кюнцли, от Дардоаз - Париж, от Кадарт и Шевалие - Холандия и Франция, и при Сгрили - Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални теми, портрети, пейзажи. Голяма част от експонатите представляват графични копия на известни живописни творби. Тази практика е била много популярна във времената, когато малцина са имали достъп до оригиналните произведения и графичните тиражи са били алтернативен начин за популяризиране на една картина. Изработката на такава творба е изключително сложна и рядко се практикува днес. Предпочитаната техника е така наречения бюрен - медна гравюра в дълбок печат. В съвременното изкуство този метод за гравиране отдавна е изместен от по-съвременни начини.

Творбите, които гостуват на Двореца в София, са наследство от музея на някогашния френски колеж "Свети Августин", съществувал в Пловдив до 1948 година. Колекцията "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на произведенията с азбучен показалец на всички художници и гравьори.
Репродукция: Национална галерия
"Детството на св. Женевиев", по Пюви де Шаван.
553
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД