:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Заедно с операциите в Ирак, Сирия и други страни са похарчени 1,6 трилиона.долара
Предсрочни избори не са необходими
Подготвяният над година и половина нов закон за храните противопостави производителите на бутилирана вода - минерална, изворна и трапезна
Много вода ще изтече по Дунава преди Хърватия и Сърбия да заговорят за приятелски отношения между двете държави
Само за денонощие 11 загинаха в три катастрофи
СТАТИСТИКИ
Общо 356,798,161
Активни 920
Страници 58,547
За един ден 1,302,066

МОК се разграничи от корупционния скандал

КНДР няма да повлияе на игрите в Пьончан `18, увери Бах
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах изслушва въпросите на журналистите по време на пресконференцията в Лима.
Корупционният скандал, хвърлил ново петно върху авторитета на международния олимпийски комитет, е изцяло по вина на индивидуални членове и не може да се търси колективна отговорност от организацията. Това обяви президентът на МОК Томас Бах по повод воденото в Бразилия разследване срещу местния олимпийски шеф Карлош Нузман за участие в схема за купуване на гласове, осигурили домакинството на Рио де Жанейро на летните игри през 2016 г.

"Не може да има подобно нещо като колективна отговорност в МОК - заяви германецът. - Има кристални правила за избор на олимпийски градове. Който е нарушил тези правила, ще бъде наказан веднага щом получим доказателства. Това, което може да се очаква от нашата организация, е да има строг регламент и необходимите инструменти за съблюдаването му. Затова не може да се търси обща вина за каквото и да било. Действията се извършват от отделни личности и ние ще предприемем необходимото спрямо тях, ако те се докажат. Никой не иска да има проблем с доверието към своята организация, но трябва да бъдем реалисти. Никой не е имунизиран срещу подобни проблеми, така че трябва да се изправим срещу тях. Ние правим точно това, за да се справим с това предизвикателство."

Бах говори по време на встъпителната пресконференция в Лима в навечерието на 131-вата сесия на МОК, която се открива днес в столицата на Перу. Кулминацията в нея ще бъде изборът на домакин за летните олимпийски игри, който за първи път ще бъде двоен - едновременно за 2024 и 2028 г. Победителите в историческото гласуване са предизвестени поради липсата на други кандидати - съответно Париж и Лос Анджелис.

Президентът на МОК коментира и нестабилната политическа ситуация на Корейския п-в заради наближаващото домакинство на Пьончан на зимните игри през 2018 г. Южнокорейският град се намира само на 100 км от границата с КНДР, поставена под международна изолация заради ядрената си програма.

"Подготовката върви по план и политическата обстановка няма да повлияе на олимпиадата през февруари - убеден е Бах. - Севернокорейските спортисти са добре дошли в Пьончан. Надявам се също така, че през ноември ООН ще гласува резолюция за мир по време на игрите."
337
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД