×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Социалистите зоват 2-мата депутати-земеделци да "напуснат парламента по морални причини"
Той разпоредил изтегляне на законопроекта за автомобилната камара
Турският президент остана без мнозинство в парламента
Съоръжението било бутнато от автобус
Обещал ми е и министърът, и Валери Симеонов работи по това, твърди той
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,139,808
Активни 1,540
Страници 76,165
За един ден 1,302,066

Страсбург: Прокурорите трябва да търпят повече критика

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Славчо Кържев в съда през 2009 г. - сега бившият прокурор ще бъде обезщетен заради несправедлива присъда.
По отношение на прокурорите, както и на останалите държавни служители границите на приемливите критики трябва да бъдат по-широки, отколкото по отношение на частните лица. Това пише в съдебното решение на Европейския съд по правата на човека в полза на бившия софийски районен прокурор Славчо Кържев, съобщи "Де факто".

Кържев заведе дело в Страсбург, след като преди години беше осъден за обида от двама свои колеги заради интервю. Пловдивският окръжен съд приема, че са обидни фразите: "Опитвах се да победя мафията в прокуратурата"; "Най-нездравите елементи в прокуратурата"; "Много парчета боклук излязоха на повърхността... сега ме смазаха", "прокурор Рушветчийски". Те са навредили на честта и достойнството на прокурорите Б.К. и Г.Ч. и са провокирали у тях "чувство на унижение". Тогава Кържев е осъден на 1000 лв. глоба, по 5 хил. обезщетение на двамата прокурори, което заедно с лихвите прави 14 826 лв. Сега данъкоплатците ще му възстановят тези пари.

Европейският съд отбелязва, че окръжният съд "е изгубил поглед върху общото съдържание на интервюто на жалбоподателя". Критичните реплики са били изречени, докато той е обсъждал предполагаемата корупция в прокуратурата и усилията от негова страна да се бори с нея.

Според съда Кържев е използвал твърде агресивни думи, езикът му е бил неприятен, критикувал е някои от опонентите си, но това е свободата му на изразяване. Освен това интервюто му повдига въпроси от значителен обществен интерес и не представлява безсмислена обида. Освен това засегнатите са упражнили правото си на отговор няколко дни по-късно.КАРИЕРА

Кържев беше шеф на Софийската районна прокуратура през 2005-2006 г., след което напусна сам. Преди това беше шеф на районните прокуратури във Видин и в Смолян, където веднъж нареди ареста на журналисти. В края на 2012 г. беше осъден на 1 г. условно за длъжностно престъпление.
5
1720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
10 Септември 2017 19:14
Борба с корупцията в едно изречение с името на този бивш шеф на СРП, който го играеше медиатор, е проява на лош вкус.
10 Септември 2017 19:25
Мдаааааа......
Страсбург: Прокурорите трябва да търпят повече критика

Европейският съд отбелязва, че окръжният съд "е изгубил поглед върху общото съдържание на интервюто на жалбоподателя".

Същината е, че съдът нещо сгафил и Страсбург го цакал...

Но понеже в момента прокуратурата (разбирай Цацаров е Чудовище) е враг, а съдът (разбирай Панов е Светец) е приятел, то всичко е обърнато наобратно...
10 Септември 2017 19:59
Напълно споделям и двете мнения по-горе!
Ще добавя само, че след като е извел удобно заглавие за дописката си, списващият я удобно е пропуснал да забележи, че въпросното дело за клевета е било такова от частен характер - т.е. минало е само през съда, без каквото и да било участие на Прокуратурата, като институция.
Е, разбира се, ако лирическият герой бе обидил граждани със същите реплики, "вездесъщият" съд, нЕмаше да види проблем в осъждането му...
14 Септември 2017 09:40
Тогава Кържев е осъден на 1000 лв. глоба, по 5 хил. обезщетение на двамата прокурори,

5000 лв. обезщетение за обида?! Щедър съд, толкова дават за средна телесна повреда, че понякога и по-малко
14 Септември 2017 09:46
Щедър съд, толкова дават за средна телесна повреда, че понякога и по-малко


Не подценявай душевната болка!

Душа болит, а сердце плачет,
А путь земной ещё пылит,
А тот, кто любит, слёз не прячет.
Ведь не напрасно душа болит.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД