:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,164,253
Активни 1,033
Страници 28,743
За един ден 1,302,066
Армия

Превъоръжаването като дилема между "бира или ракия"

Бавенето на играта ще продължи до края на годината. След това започва председателството и държавата ще работи само по него
Дали наистина от ГЕРБ имат намерение да влагат пари за нови изтребители, или първоначалната идея за наливане на средства в поддръжката на МиГ-29 все още е предпочитана от премиера? Ако това е така, то бавенето на топката чрез парламентарни комисии е най-подходящата стратегия.

"Аз искам да се спра на темата с модернизацията. Започва, за съжаление - ще го кажа абсолютно откровенo,... да се разиграва една истерия по тази тема. Все още става въпрос дали да отидем в магазина и да си купим пет бутилки бира или пет бутилки ракия." Ако се чудите откъде е този твърде странен цитат, то това е изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, направено пред Комисията по отбрана към Народното събрание на 25 юли 2017 г.

Едва ли мнозина данъкоплатци щяха да разберат какво си е говорил военният министър с депутатите от въпросната комисия, но стенограмата от въпросното заседание заслужава да бъде анализирана, защото дава ясни индикации как управляващата коалиция ще процедира с плановете за превъоръжаване на армията.

Пред Комисията по отбрана, която се председателства от бившия началник на отбраната и настоящ депутат от ГЕРБ Константин Попов, военният министър развива тезата, че трябва много да се внимава с програмите за превъоръжаване, за да не го "разхождат до онази сграда с лъвовете", явно визирайки Съдебната палата в София. Според Каракачанов имало "пренатягане на пружината" и се създавало впечатлението, че проектите за модернизация се бавят по политически съображения.

През юни 2016 г. 43-тото Народно събрание гласува инвестиционните проекти за придобиване на нови изтребители за ВВС и два нови патрулни кораба за ВМС. С това фактически даде зелена светлина за провеждане на процедури по избор на доставчик. 15 месеца по-късно има някакво половинчато решение само по въпроса за новия изтребител. В края на април 2017 г. междуведомствена експертна комисия определи офертата на шведското правителство за новопроизведени Gripen C/D за най-добра.Това решение бе тежко критикувано от ГЕРБи в края на юни бе създадена временна парламентарна комисия (т.нар. комисия Gripen) за изясняване на въпросите около придобиването на нов изтребител. Комисията трябва да приключи работа в края на този месец, но вероятно този срок ще се удължи.

Каракачанов дава да се разбере, че няма да предприема никакви действия, преди временната парламентарна комисия да излезе със становище, защото според него "парламентът може да реши всичко". Военният министър разсъждава и че се сеща за няколко страни, които могат да застрашат суверенитета ни, но "с една, две или три ескадрили не можем да спрем техните въздушни флоти".

По отношение на програмата за придобиване на нови патрулни кораби за ВМС развитието е буквално нулево, тъй като Военноморските сили не смогват да изготвят тръжната си документация (проектът трябва да мине по ЗОП). Първо, през миналата година бе приет изцяло нов закон за обществените поръчки, след това правителството подаде оставка, а в момента на власт в Министерството на отбраната е човек, който многократно определи този проект като "далавера", чийто победител е ясен предварително. В нощта след първия тур на президентските избори Каракачанов пък директно каза, че "онази далавера" с патрулните кораби трябва да бъде спряна. В ролята си на министър той вече е доста по-обран в изказванията си. Сега заявява, че българската индустрия трябва максимално да участва в проекта.

Каракачанов върза проекта за нов изтребител и нов патрулен кораб, защото ги сложи в едно предложение за правителствено решение за изменение на техните инвестиционни проекти и разсрочване на плащанията по тях съобразно с решенията на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май. Но решението няма да се придвижва, докато не приключи работата на комисията Gripen. Така поне още един месец министърът на отбраната ще има желязно оправдание да не прави нищо по тези проекти, защото ще чака решението на временната комисия. А след това?Комисията Gripen реално може да излезе точно с две решения -1) че не открива притеснителни моменти в процедурата и й дава благословията си или 2) че открива такива и препоръчва прекратяването й. Кое от двете решения ще бъде, засега никой не смее да предполага.

От една страна, в дните около създаването на комисията военният министър, началникът на отбраната, командирът на ВВС и председателят на комисията по отбрана заявиха в различни интервюта, че нямат притеснения за процеса, който посочи шведския Gripen. Стенограмите от заседанията на комисията също не показват нищо съществено.

В същото време Цветан Цветанов яростно нападна избора на Gripen, хвърляйки обвинения за корупция. Председателят и заместник-председателят на Комисията "Gripen", които са депутати от ГЕРБ, в няколко различни интервюта говорят за "много и притеснителни" въпроси и нужда от изчистване на имиджа на България.

Каквото и решение да бъде взето, може да чакаме тежки скандали около него тази есен.

Третият голям проект за превъоръжаване е този за придобиване на нова бронирана машина за пехотата. Премиерът Борисов директно заяви, че той лично подкрепя този проект, тъй като бил за "царицата на боя - пехотата", с което - волно или не - цитира Сталин.

Министър Каракачанов обаче си позволява многозначителни изказвания за този проект пред Комисията по отбрана, с което навежда на мисълта, че може да има разнобой по високите етажи на властта по този проект.

"Но ако предположим, че може да се случи нещо, каквото наблюдавах в Афганистанската, Виетнамската, Югославската война, ситуацията днес в Сирия, си задавам въпроса: каква всъщност бойна техника и способности ни трябват? Най-необходими ли са ни тези тежки бронирани машини, които сме заложили? Тежките бронирани машини! Отговора оставям на всички нас!"

Покупката на бойни машини има още доста дълъг път до реализацията си. Дори не е приет инвестиционен проект за него, а това е много малко вероятно да се случи тази година. Текат и сериозни дебати във военните среди за това как точно да изглежда новата бойна машина на пехотата, а в залагането на критериите може да се скрие фаворизиране на един или друг участник.

Проектът за новата бронирана машина се очаква да надхвърли 1.2 млрд. лева и по него има потенциал за множество скандали, защото машината трябва да се сглобява в България, а това значи вкарване на местни компании, което отваря вратите за сериозни икономически интереси.

Смело може да се предположи, че до края на годината бавенето на топката по трите големи проекта за превъоръжаване ще продължи. Единствено е вероятно проектът за придобиване на нов изтребител да бъде спрян от Народното събрание и изборът на Gripen да бъде зачеркнат.Какво ще се случи тогава с изтребителната ни авиация?Военният министър има решение и то е контакт с руската държавна компания РСК "МиГ" за поддръжка на наличните изтребители. В началото на юли Каракачанов е поканил представители на компанията, за да разговаря с тях, и им е заявил, че желае да се работи директно с тях и без посредници.

Да, завоят по високите етажи на МО е невероятен - само преди година и малко тогавашният министър Николай Ненчев заклеймяваше руската компания с обвинения в корупция и хибридна война. Всъщност тук няма нищо ново, премиерът Борисов още през май каза, че покупката на нови изтребители може да почака, защото наличните МиГ-29 могат да се поддържат до 2028 г. с участието на авиоремонтния завод "Авионамс", който наскоро бе национализиран. За да стане това факт обаче, трябва да се налеят сериозни средства в оборудване на завода. Отделно поддръжката на МиГ-29 не е особено евтина. Според Каракачанов в Словакия РСК "МиГ" поддържа тамошните МиГ-29 за $7 - 8 млн. годишно на самолет, което според министъра звучало добре.

Елементарната сметка обаче показва, че за да държат в летателна годност всички 15 изтребителя от този тип (нещо, за което Каракачанов настоява), ще излезе над $1 млрд. до края на жизнения им цикъл след само 10 - 11 години. Огромна сума, която няма да доведе до повишаване на бойните ни способности. Да не говорим за скъсването на отношенията с Русия във военната сфера, което се повтаряше като мантра до съвсем скоро.

В същото време в отбранителния сектор могат да се вземат няколко по-лесни и по-престижни решения, като например вдигане на заплатите на военните. Само по себе си това решение не е лошо, защото при стартова заплата от 608 лв. е безкрайно трудно да се намират качествени кандидати за редници, което оголва щатовете в армията. Но колкото и да са високи заплатите във въоръжените сили, те няма да компенсират гигантското технологично изоставане, което е факт в момента.

Бавенето на играта ще продължи до края на годината, а след това започва председателството и кабинетът "Борисов 3" вероятно ще вдигне ръце от всичко, която не го засяга особено, с обяснението, че цялата държава работи за това да не се "изложим пред чужденците".

А дали след края на председателството все пак ще вземем решение дали ще купим от магазина пет бутилки бира или пет бутилки ракия, или държавата ще влезе на предизборна вълна заради нови предсрочни избори?
6
1892
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Септември 2017 21:13
Министър Каракачанов обаче си позволява многозначителни изказвания за този проект пред Комисията по отбрана, с което навежда на мисълта, че може да има разнобой по високите етажи на властта по този проект.

"Но ако предположим, че може да се случи нещо, каквото наблюдавах в Афганистанската, Виетнамската, Югославската война, ситуацията днес в Сирия, си задавам въпроса: каква всъщност бойна техника и способности ни трябват? Най-необходими ли са ни тези тежки бронирани машини, които сме заложили? Тежките бронирани машини! Отговора оставям на всички нас!"


Кой го избра това дебелото недоразумение за министър на отбраната..?
Точно опитът от последните конфликти е напълно недвусмислен по тази тема. Достатъчно е дори само да се види, как главорезите на Багдади обличат предната част на джиповете си Тойота и КИА, с минимум половин тон стоманени плочи... разположени под подходящи ъгли... за да даде отговор на въпроса... какви БМП-та са най-подходящи при съвременните въоръжени конфликти. Апропо, евреите още от 80-те на миналия век правят подобни машини, почти изцяло от преоборудвани танкове- БМП-та и БТР-и Ахзарит, Намер и израелската Пума, считайки тежкото им брониране за най-цената им черта... а те не като да нямат опит. Руснаците с експериментите им по БТР-Т и БМП въз основа на платформата Армата, изглежда също твърдо са се насочили в тази посока, а германците с новата им... германска Пума, вече даже са там. Експертът ни по бирите и ракиите обаче... бил се съмнявал /явно му се мержделее и някоя комисионна. Строителството на палати уви, дори за "патриотите" като него не е без пари/ ...
10 Септември 2017 21:17
Абе не я знам тази дилема, моя кумбаро пие ракията с бира като "хастар" ...
10 Септември 2017 23:03
Няма въпрос, няма дилема, няма драма, защото...няма войска, няма армия, министърът е един смешко, генералитетът гледа да е на завет, солдат спит, служба идет...Надолу кой как се уреди, но това няма всъщност никакво значение. Ама никакво. Дали са Грипени, или САЩки таралясници, или самолети - кукурузници от селскостопанската авиация - все тая. както е все тая какви са БМП тата или 30-ната танка и дали има катери. Въпрос единствено на комисионни.
В едно тоя човечец Каракачанов е прав - ако става дума за защита на България от агресивни съседи - визирам Турция - сегашната армия, със сегашната структура, численост и с каквото и да е въоръжение във трите рода войски е ЕДНА СМЕШКА. Аскерът, дето бай Туй много обича да го поздравява като Тато на "мараба" ще се разходи до София и едва ли ще забележи т.нар. българска армия.И Тато поздравяваше аскера и беше курназ, но зад Тато стояха 2000 танка, 300 самолета ( и още 100на транспортни) 150 000 под замената в мирно време, ракети, артилерия, Пво и най вече Мечката. България можеше да бъде защитена.
Сега - Грипен ли, Фиат 500 ли, все тая. Теляци...
11 Септември 2017 11:11
те няма да компенсират гигантското технологично изоставане, което е факт в момента.


Оо-паа, айде по-полека, "пасито-пасито" , както се пее в летния шлагер.
И с просто око се вижда , че в най-мащабния военен конфликт от няколко години насам, Сирийския, се млатят предимно и само със старо руско бронетанково въоръжение. Демек, едно поколение преди наличното в БА.
Във въздуха също не виждаме нищо по-модерно от нашичките Ми-24, Су-25 и Су-24 /у нас имаме консервирани Су-22/.
Друг е въпросът , ако някой е решил да захлеби сериозно от лова на риба в мътни води...
11 Септември 2017 12:20

Begemot
10 Сеп 2017 23:03
Мнения: 3,843
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Донякъде сте прав, но не изцяло...
Вярно е, че демократизаторите се опитаха да съсипят абсолютно всичко в България, но мъничко все пак оцеля. Не е като съвсем да липсва, върху какво да се гради отново. И ресурс не е съвсем като да няма, стига частта от него която не се краде, да не се хвърля на вятъра, без никакъв смисъл и полза, както беше например при т.нар. саниране... Просто трябва отнякъде да се почне...
В момента дори, и 2-3 хиляди надрусани главореза на Багдади, струва ми се биха ни дошли нанагорно. Това е неприемливо. Една добре бронирана бойна машина на пехотата, би представлявала сериозно препятствие срещу подобна хипотеза...
Някой светъл ден, Боклукът от Банкя и доброволно подложилия му се "патриотичен" ибрикчия, ще се продънят окончателно в бездната на политическата забрава. Тогава може би и този градеж ще се подхване сериозно отново, но е важно още отсега да бъдат парирани, предателските решения с дълготрайни последствия в армията. Защото изборът на лека БМП би представлявал точно това- откровено предателство... обричащо при евентуално участие в някакъв въоръжен конфликт, не само самите машини, за които ще са платени доста пари, но и използващите ги военнослужещи... на почти 100%-во гарантирана гибел.
11 Септември 2017 14:50
Превъоръжаването като дилема между ферментирала боза (слабително) или айран без кисело мляко (гола вода), и нека на всяка редова електорална единица на територията да е ясно, че не става въпрос за никакво "превъоръжаване", а за изграждане на нова Българска Армия от нищото, което има в момента: със закон, с гарнизони, с въоръжение и техника, с личен състав, с обучение и подготовка, с учения, с възстановяване всички национални традиции.................... Само с приказки, "проекти", патриотарство, полит-пренебрежение, генералски послушание и глугинаж............... - днешната гола вода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД