×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,497,828
Активни 1,466
Страници 68,948
За един ден 1,302,066
Загадка

Звукова атака шокира американското посолство в Куба

От месеци не може да се разплете мистерията със загубата на слуха на служители в мисиите на САЩ и Канада в Хавана
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Канадският премиер Джъстин Трюдо говори пред студенти в Университета на Хавана през ноември 2016 г. Канадски дипломати също се оплакват от странни симптоми. Отава бе посредник в преговорите за възстановяване на отношенията между САЩ и Куба.
През последните седмици стана ясно, че все повече канадски и американски дипломати в Хавана и членове на техните семейства имат необичайни здравословни оплаквания като силни главоболия, загуба на слуха и проблеми с равновесието. Източникът на тези симптоми не е изяснен, но и американските, и канадските власти съобщиха, че според тях причината е във въздействието на неуловими звукови вълни или инфразвук. Още по-тревожното е, че тези дипломати, изглежда, са станали мишена на т.нар. звукови нападения - съзнателни опити да тормозят или да възпират противника със слухови стимули.

Ако историята ви звучи като евтин трик от слаб научнофантастичен сценарий, причината е, че вероятно става дума точно за това, писа канадското издание "Маклийнс". Във филма "Невероятният Хълк" от 2008 г. американската армия използва срещу Хълк звукови оръдия, монтирани върху джипове. Всъщност в "Атлас изправи рамене" през 1957 г. Айн Ранд пише за звуково оръжие за масово поразяване. Звуковите оръжия съществуват реално, в категорията на несмъртоносните оръжия са и се използват.

Мистериозната звукова атака срещу американските и канадските дипломати в Куба повдига въпроса какъв вид звуково оръжие може да е използвано срещу тях, писа "Гардиън". Според Държавния департамент на САЩ "атаките" са започнали през есента на 2016 г. и спрели през април тази година, като засегнати са поне 16 души от посолството на САЩ.Не е открито обаче нито устройство,с което да са извършвани нападенията, нито извършител. Кубинските власти отричат да носят отговорност за влошеното здраве на дипломатите. Хавана, Вашингтон и Отава съобщиха, че разследват причините за мистериозните заболявания.

Звуково оръжие, което действа извън обсега на човешкия слух, означава, че то излъчва или на твърде ниска, или на твърде висока честота - инфразвук или ултразвук. През Втората световна война германската армия е обсъждала разполагането на инфразвуково устройство, наречено Wirbelwind Kanone, за да отблъсква със звукова вълна вражеските бомбардировачи във въздуха. Насочен срещу хора, инфразвукът може да резонира в коремната кухина, при което хората внезапно усещат пристъп на гадене или на тревожност. Ниските честоти обаче трудно могат да бъдат насочвани и симптомите в кубинския случай, изглежда, не са предизвикани от инфразвукова атака.

"В кубинския случай вероятно става дума за ултразвук - за честоти над 20 kHz", казва преподавателят по инженерни науки в Оксфорд Робин Кливлънд. "Ако искате да получите силен сноп енергия, който да насочите срещу някого, ви е нужен ултразвук", потвърждава тезата му и преподавателят по подводна акустика от Университета на Саутхемптън Тим Лайтън.

Съществуват множество доказателства, че в резултат на дълготрайно излагане на ултразвук може да се стигне дозагуба на слуха- доказват го изследвания върху работещи в предприятия, където пластмасови частици се спояват с ултразвук.

Според Кливлънд създаването на устройство за излъчване на ултразвук не е трудно. "По интернет можете да си поръчате трандюсъри, които излъчват на такива честоти. Всеки с малко инженерен опит може да сглоби такова устройство", обяснява той. Устройство с размерите на голяма кибритена кутия може да излъчва достатъчно високи честоти на близко разстояния, за да предизвика чувство на тревожност или да затрудни концентрацията. Но конструирането на устройство, което е достатъчно голямо, за да предизвика загуба на слуха, е по-трудно, защото изисква по-мощен усилвател, вероятно ще е нужно и насочване на вълните. Освен това устройството трябва да се постави близо до целта. Високочестотният звук не преминава особено добре през прегради като стени, завеси, дори през човешката кожа.

"Ако е нужно да вложите много мощ в това устройство, за да постигнете вълна, която може да мине през прозорци, то ще е с размера на куфар", казва Лайтън. "За да постигнете загуба на слуха върху обект на 50 м разстояние, ще ви е нужно устройство с размерите на кола".

Друга характерна особеност на звуковите оръжия е, че те по-често ипо-силно въздействат на жени и на деца,отколкото на мъже на средна възраст. Американски медии съобщиха през последните седмици, че според медицинските досиета част от дипломатите са диагностицирани с умерени травматични мозъчни увреждания. Учените обаче са скептични, че ултразвукът е в състояние да причини трайно мозъчно увреждане.

"Малко ми е трудно да го повярвам", казва Кливлънд пред "Гардиън". "Звукът трябва да проникне в мозъчната тъкан. Когато ходите на преглед с ултразвуков скенер, знаете, че поставят гел върху мястото. Защото ултразвукът не прониква навътре, ако между него и тялото има въздух".

Едно от обясненията е, че диагнозите са резултат от множество симптоми и оплаквания като мигрени, загуба на равновесие, проблеми с концентрацията. Тези състояния обаче е нормално да бъдат временни.

Лайтън, който е изследвал мерките за сигурност при използването на ултразвук и вредните му ефекти върху човека, обяснява, че би искал да бъдат разгледани и отхвърлени други "по-прозаични възможности", като въздействие на лекарства или отрова, преди да се говори категорично за теория за използване на звуково оръжие.
 През 1961 г. САЩ прекратяват дипломатически отношения с Куба и затварят вратите на посолството си, което бе отворено отново през август 2015 г. От миналата година обаче част от служителите в мисията и членове на техните семейства се оплакват от главоболие и загуба на слуха.
 Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери отиде в Хавана за повторното откриване на американското посолство на 14 август 2015 г.
24
2886
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
10 Септември 2017 19:20
трандюсър??? Това..яде ли се, пие ли се????
10 Септември 2017 19:26
Там витае духът на Фидел и сигурно им шепне за революцията, та за това са изперкали ...
10 Септември 2017 19:40
Там витае духът на Фидел и сигурно им шепне за революцията, та за това са изперкали

Лош пример дава Куба. Може да са беднички, но пак да имат добро, завидно здравеопазване и образование.
А имат и банани. Липсата на банани беше основната причина да се съсипе социализма в БГ. Така твърдят, де.
10 Септември 2017 20:14
чистели си ушите с гвоздеи и внезапно започнала звукова атака...
10 Септември 2017 20:14
Нашенската първак удря по очите - ако я смучеш още при излизането от казана, от чучура отдолу, с който охлаждащата серпентина завършва... Възможно е кубинският ром първак да удря слуха - тази версия да разследва ГОСДЕПа!
10 Септември 2017 22:37
Тия съвсем изтрещяха. Такава неграмотност ги е налегнала, такива лъжи мятат,че задминаха Бай ти Ганя - "..тури едно перде на очите, па нема и нужда, па псувай наляво и надясно". Преди 60 години, в един български техникум, имаше устройство, наречено тонгенератор, което излъчваше звукови вълни в диапазон 0-30 килохерца и съответната апаратура, която ги улавяше и визуализираше. Аз разбирам да е атакувано руското посолство с тяхната допотопна техника, но фронтмените на прогреса да не могат да уловят хиперзвук или инфразвук, леле мале. Ми последният помияр ще улови 20 кхц. Ама гладните кубинци са изяли и помиярите.
10 Септември 2017 23:36
Егати високата технология! Ми както има генератори, така има и резонатори. Да го фанат тоя инфра или ултра, да го измерят, да посочат от къде иде, какво иска.
А така хептен на вересия го приказват. И вчера писахме за неграмотните автори, та днес вече много ни идва. На най-високо държавно ниво се приказват глупости. Да им премерят температурите на ченгетата и обслужващия ги персонал. Има болести дето минават от термометъра.
11 Септември 2017 02:00
Статията е непълна.
Пропуснали са да кажат за така наречената 'кафява звукова вълна'. Някъде в инфразвуковия диапазон зукът има невероятната способност да предизвика неконтролируеми спази на правото черво.
По всичко личи че руснаците са използвали кафявата вълна поне на два пъти върху злощастния екипаж на "Доналд Кук"
11 Септември 2017 02:06
трандюсъри,


Трансдуктори
11 Септември 2017 02:27
Калпави са им слушалките с които подслушват от американското посолство.
11 Септември 2017 03:30
трандюсъри
,Трансдуктори
Кондуктори - кондюсъри.
11 Септември 2017 05:30
Вентилационната система има автоматики,и при отваряне на врати би могла да създаде слуxова "умора".Ако не е програмирана ,има бъг,или xакери я " модулират".Куба, пак...
11 Септември 2017 06:12

Новината си е сензационна – имало и част от американските дипломати, които са с травматични мозъчни увреждания. Аз мислех, че всички са с мозъчни увреждания по рождение.

А иначе, дългото носене на миниатюрна слушалка с приемник, завряна в ушния канал до самото тъпанче, за да стане невидима, води точно до тези оплаквания, особено когато микрофонът е фокусиран и много чувствителен (за подслушване на тих далечен разговор), пък изведнъж наблизо стане нещо много шумно. Усилването се намалява автоматично, разбира се (АРУ), но не моментално. И слушачът все едно, че е получил силен шамар по ухото.

После – олеле, защо не чувам?
11 Септември 2017 07:40
Твърде неграмотно антрефиле, ама това не е за сефте. По принцип ултразвукът няма вредно въздействие върху човека, нещо повече насочен мощен ултразвук се използва за разбиване на камъни в бъбреците, а също при специфична химиотерапия, ехография, вместо рентген и т. н.
Не така стои въпросът с инфразвука, който за разлика от ултразвука не е насочен, не затихва силно през прегради и реално въздейства върху човешкия организъм, като предизвиква, главоболие, гадене, дезориентация, чувство на страх, изобщо дискомфорт. Звукови вълни с честота под 20 Херца (инфразвук) въздействат непосредствено върху вестибуларния апарат на човека, като нарушават нормалното му функциониране и предизвикват гореописания дискомфорт.
Вероятно в случая се касае за инфразвукови вълни, които възникват в тръбната система на климатичната инсталация при движението на въздуха в нея. Отдавна има регистрирани такива случаи и то точно в САЩ. Напоследък пък има съобщения за възникване на инфразвукови вълни от перките на вятърните ел. генераторите.
Странно защо авангарда на световната техническа мисъл не може да установи причината за това явление в посолството. Ами да си закупят съответната апаратура от датската фирма Brüel & Kjær (безспорен лидер в това направление ) и да установят честотата, интензитета и т. н. ) на вредното излъчване, ако наистина съществува такова, както и източника му. Ако нямат съответните специалисти, да пуснат обява, все ще се намери някой пенсиониран спец от бившите комунистически служби да им реши проблема, така както след 1990 година прекупиха на агентура кило.
11 Септември 2017 07:57
Руснаците пробват новосъздадени оръжия! Лабораториите към разузунавателните ценрали разполагат с невероятни неща.
11 Септември 2017 08:12
болки в главата, загуба на равновесие, гадене, заглъхнали уши-описват утрото на турист в слънчака след нощ на какао бийч.
11 Септември 2017 09:55
Явно здраво са подлсушвали... и прекалили със слушалките.
11 Септември 2017 10:00
както има "синдром на Залива", така и туй си е "постдискотечен синдром"- различни форми на посттравматичен стрес- не са издържали на якият купон в комунистическа Куба.
11 Септември 2017 12:36
Най-вероятно са ползвали една и съща курва и са хванали полово предавана болест.
И сега се вадят разни фантастични аргументи
11 Септември 2017 13:03
Captain Buddy
11 Сеп 2017 07:40
Мнения: 3,246
От: Bulgaria
...Звукови вълни с честота под 20 Херца (инфразвук) въздействат непосредствено върху вестибуларния апарат на човека, като нарушават нормалното му функциониране и предизвикват гореописания дискомфорт.
Вероятно в случая се касае за инфразвукови вълни, които възникват в тръбната система на климатичната инсталация при дви
Точно! 50 Смартфона с барометьр на Бош,(много модели имат вграден),и малка програма би сьбрала данни за контрол, за седмица.Разxодите са на порядъци по малки от медицинските разxоди.Но бюрокрацията винаги печели, мудно...
11 Септември 2017 13:28
мъ мноо гу разбиргати тоз инфръзвук, биии ...

Гаче ли Робърт Ууд ви е ууфнал джигеря
11 Септември 2017 13:35
Явно здраво са подлсушвали... и прекалили със слушалките.

И членовете на семействата на дипломатите, вкл. децата, а?
11 Септември 2017 13:38
Първо, такъв дискомфорт предизвиква инфразвукът с честоти 4-9 Hz, които са резонансни за вътрешни органи като далак, черен дроб, сърце и ... разбира се, мозък.

Второ, дали пък това няма връзка с мощните урагани, които тези дни се навъртат около Куба? Айде малко просвета ...
http://www.slideserve.com/zeno/hurricane-studies-using-infrasound

Трето, вземете си нАучен редактор, бре
11 Септември 2017 13:42
Колкото до оръжието ... Преди близо ... станаха ли ... 50 години ... американците експериментираха с нискочестотна модулация на електромагнитни вълни в инфрачервения спектър. Имаше един митичен полковник Алекзандър, дето все го спрягаха. DARPA кадър. Но това са страшни смешки и смешни страшки от студената война. Вие не се кахърете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД