×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Земеделският министър Румен Порожанов: Няма опасност за хората
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,795,967
Активни 1,419
Страници 91,436
За един ден 1,302,066

Със законно оръжие у нас се вършат повече безобразия

Случаят във Виноградец, при който на рожден ден на дете с пистолета на излъчения от ГЕРБ шеф на Общинския съвет в гр. Септември Лазар Влайков бе убит собственик на заведение, за пореден път показа, че законното оръжие не гарантира безопасност.

"Сватбарската" стрелба с десетки изстрели от една дузина хора, през чиито ръце минава бойният пистолет, включително през ръцете на 6-годишния рожденик, е доказателство за масовата безотговорност при употребата на оръжие. Още по-безотговорно е как МВР и прокуратурата веднага обявиха, че детето неволно застреляло жертвата. След това под натиска на общественото мнение главният прокурор Цацаров се усъмни в подчинените си и премести разследването, като го прати от Пазарджик в Пловдив, но не веднага, а след като се извършат неотложните действия по разследването.

Жалко е и как от ГЕРБ се гънеха покрай активиста си и все пак го изключиха от партията. За втори път. В четвъртък - седмица след стрелбата, Влайков бе обвинен за неправилно съхранение на оръжие и задържан за 72 часа. А това трябваше да стане още няколко часа след престъплението.

Но що за държавен орган разрешава да притежава оръжие човек, който дава на седящите до него да си пострелят и сам стреля десетки пъти на рожден ден в нарушение на всички законови правила. Човек, за когото има данни в полицията за побой през 2008 г. и сигнал за това как през 2012 г. е ранил с нож няколко пъти друг човек в скандал след пътен инцидент. И в двата случая на Влайков му се разминава - бил афектиран. Афектът може да е смекчаващо, но не и оправдаващо обстоятелство.

И щом има такова минало, като има данни за афектиране, не би ли следвало МВР и специално службата за контрола на общоопасните средства (КОС) да направи проверка, преди да даде разрешението? Или пък да проверява постоянно какво прави въпросното лице с оръжието? Нищо подобно.

След дълго мислене МВР си призна вина по случая с убийството на 42-годишната Елена, която бе застреляна от мъжа си в заведение в София в края на август. "Проверката още тече, но има пропуск на служител, който е трябвало да направи мониторинг на изтеклите разрешителни и да предприеме действия за прибиране на оръжието", каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Оказа се, че обвиняемият е имал достъп до три пистолета. И понеже през последната година починал човекът, който трябвало да проследи, че разрешителното на мъжа е изтекло, вече няма виновник.

Но въпросното разрешително се оказа изтекло доста по-отдавна. А МВР не знае. Издава ограничителна заповед в резлутат на жалбите на съпругата, но не прави нищо за оръжието.Лошото е, че урокът не беше научендори след случая с Петко Петков от Лясковец, който наскоро бе окончателно осъден на доживотен затвор за убийството на баретата Емил Шарков и раняването на други трима негови колеги при опит да бъде изкаран от жилището си. Той притежаваше цял арсенал: ловна пушка Иж-27-ЕМ, 12-и калибър, ловен автомат МР 153, пак 12-и калибър, две ловни карабини - Иж-18-МН, калибър 3006, и SLR-95-Н., и стотици патрони за тях.

Абсурдно е, че след проверката тогава бе обявено, че няма никакви нарушения и нито един виновен, че Петков е имал цял арсенал. Версията бе, че МВР цели две години се опитвало да го накара да го предаде, защото разрешителното му е изтекло. И нищо.

Така си останаха висящи въпросите как човек като него изобщо е имал законно оръжие.

Всъщност само два дни след убийството на Шарковпрокуратурата се усети, че проблемът е много дълбок,и обяви, че пуска цялостна проверка за това колко законно оръжие има у населението, как е раздадено то, има ли изтекли разрешителни, има ли проблеми при връщането на оръжията, спазват ли си задълженията служителите от КОС.

И държавното обвинение изобщо не скри шока си от това колко разрешителни и оръжия има - над 200 000 души и фирми разполагат с разрешителни и у тях има 340 583 единици бойно оръжие, заедно с, забележете, 48 717 691 единици боеприпаси.

Оказа се, че у хората има 122 455 оръжия за самоохрана, за охранителна дейност са 13 300, за лов - 180 958. Останалите около 6000 се водят за спортни и други цели. Дори на главния прокурор Сотир Цацаров му направи впечатление огромното количество, защото нарече притежателите - "армия от въоръжени цивилни", която конкурира военните.

При проверката бяха установени 40 случая на изтекли разрешителни за оръжие само в област Видин. В София-град 23 души били с изтекъл срок на разрешение и по отношение на тях не са били предприети действия от органите на МВР. Човек от София се оказал с 13 оръжия без надлежното разрешително.

Проблемът очевидно не е само в неспазването на закона, а и в самите закони. Няма логика да действат нормативни актове, които дават право на толкова много хора да се въоръжат.

Стотиците хиляди пушкала служат за насилие и самоубийства, въпреки че се раздават, за да се пазят хората и да се предотвратяват престъпления. Но досега няма нито един известен случай, в който някой със законно оръжие да се е спасил, а още по-малко да е спасил друг човешки живот.

Всъщност, ако не се ограничи това оръжие, е сигурно, че пак ще надделеят бабаитлъкът, търговските интереси на оръжейното лоби, ведомственото самочувствие на раздавачите на оръжие, самочувствието на притежателите и държавната безотговорност. Безсмислените жертви са гарантирани.
5
1892
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
08 Септември 2017 20:04
Имаше една повест - "До Чикаго и назад 100 години по-късно". Цитирам по памет, тъй като в нея американец и българин си говорят за престъпността и нашият човек, типично в нашенски стил стига до заключение, че ако се забрани притежанието на огнестрелно оръжие, то ще спадне и престъпността. Американеца го разубеждава с три точки.
1. Ако правителството реши да събере всички огнестрелни оръжия, то доброволно ще предадат оръжието си честните и почтени граждани, а престъпниците ще останат въоръжени. Ще са спокойни че жертвата им е невъоръжена и ще продължат с набезите си.
2. Ако хипотетично си представим, че правителството изземе всички оръжия в населението, то пак ще останат смъртоносни такива - ножове, чукове, лостове и др., и престъпниците ще бъдат спокойни, че жертвата им е със сигурност невъоръжена и не може да окаже съпротива.
3. И не на последно място - когато една държава започне да изземва оръжието от собствения си народ, то това означава, че тя се страхува от него.

PS Това няма нищо общо с беззъбият закон за оръжията, със смешния контрол... Всички си мислят, че КОС държали контрола. Кво? Имат една програма, която за нищо не става, и евентуално с нея следят сроковете. Същинският контрол е върху плещите на вездесъщия квартален. Ама как ще провериш всичките си 500 човека в района? през работно време?
Вариант 1: Обаждаш им се предварително - на едикоя си дата ще дойда да видя касата и оръжието. Идилия. В уречения час всичко е на ред.
Вариант 2: Отиваш на изненадваща проверка. Заключен вход, ако влезеш - заключен апартамент - хората са на работа.
Та кво се правим на улави? Какъв контрол? Той трябва да е в главите на получилите разрешения! И точно там е пробема. Куцо кьораво и сакато взема оръжия. щото е достатъчно да си партиен функционер и да натиснеш началника на съответното полицейско управление. И ето ти идиот с глок.
08 Септември 2017 22:05
1. Ако правителството реши да събере всички огнестрелни оръжия, то доброволно ще предадат оръжието си честните и почтени граждани, а престъпниците ще останат въоръжени. Ще са спокойни че жертвата им е невъоръжена и ще продължат с набезите си.
2. Ако хипотетично си представим, че правителството изземе всички оръжия в населението, то пак ще останат смъртоносни такива - ножове, чукове, лостове и др., и престъпниците ще бъдат спокойни, че жертвата им е със сигурност невъоръжена и не може да окаже съпротива.
3. И не на последно място - когато една държава започне да изземва оръжието от собствения си народ, то това означава, че тя се страхува от него.

Точно и ясно!

Не е вярно че няма случаи на законна употреба на ОО което е довело до спасяване на човешки живот. Просто въпросната кака не е проверила.

Оръжието не убива, убива човека и най-вече простотията му, но това е така и с колите дайте да спрем колите щото в идиотите има 4 000 000 МПС-та знаете ли колко народ си умира на година от МПС-та?

08 Септември 2017 22:44
Проблемът не е в КОС, не е в закона...Проблемът е в прилагането му. Септември е некакво градче от селски тип. Бабаит от въпросното...град прави държавата на маймуна. Някой вярва ли, че косаджиите от Септември имат реалната власт да преброят патроните в касата на въпросния шебек? Смях. Че нали ще стоят мирно на килимчето на местния шеф на МВР и ще им изстине мястото на секундата. А това е...Септември. Представяте ли си...Пазарджик, Смолян, Варна, Плевен, Пловдив....София. Нема държава, има ОПГ. Да ви изброя ли последните министри на вътрешните...таквоз. Началото е важно- Цецо Му и...спирам. Смях. Щото собственикът на ресторанта не е имал облаги от приятелството с местния шебек, аре бе. Дали са го проверявали...ХЕИ, НАП, Данъчни...Вервате ли,? Ами, пито- платено.
09 Септември 2017 01:10
Статията е в стил "Брътвежите на рдин луд''
Въпреки гръцкото заглавие, не разбрах при 122 000 ЗАКОННИ оръжия КОЛКО престъпления има извършени?
Също колко преселения има извършени с незаконно оръжие и тогава да сравняваме.
Да не забравяме също, че колата КНО притежават предимно бивши и настоящи военни и полицаи...
09 Септември 2017 06:36
И ето ти идиот с глок.


ФуФайтър,
Докато гледах т.в. репортажите от заседанието на Общинския съвет, в които камерите следяха белоризия и нискочелия индивид си мислех, че Ломброзо би бил възхитен да опише очевидната връзка между външните белези на лицето и вътрешните му садистични пориви! В следващи репортажи чух свидетели да разказват как въпросния двукратен член на ГЕРБ е пребивал ЛИЧНО различни люде! И на този фон още по-жалки изглеждаха после в същите т.в. студиа разните цецкичавки и цветанкикараянки, които пледираха безупречен подбор от страна на Ръководството на ГЕРБ при попълване на общинските листи и тези за НС!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД