:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тя планирала „мащабен терористичен акт в центъра на Киев"„ твърди украинският главен прокурор
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
СТАТИСТИКИ
Общо 373,315,594
Активни 1,719
Страници 90,073
За един ден 1,302,066

Георги Гатев: Атаката срещу мен е предупреждение към бюрото за СРС

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Георги Гатев
Съществуването на бюрото за контрол на СРС-тата се подкопава с отнемането от ДАНС на допуска до класифицирана информация на зам.-председателя на институцията Георги Гатев. Освен това целта на атаката срещу него е и предупреждение към останалите членове на бюрото, което би имало възпиращ ефект. Това пледира Гатев пред Върховния административен съд в жалбата срещу отнетия си допуск. "Тази цел е напълно недопустима от гледна точка на правовия ред и закона", пише Гатев.

Делото стигна до ВАС, след като Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) като първа инстанция отхвърли жалбата на Гатев срещу решението на ДАНС. Върховният съд обикновено насрочва делата за след месеци.

ДАНС отне допуска на Гатев по искане на прокуратурата. Преди това от държавното обвинение обявиха, че са предложили на ДАНС отнемането на разрешителното на член на бюрото, който се е срещал с обвиняем магистрат в заведение, а после магистратът подал заявление да бъде проверено дали е подслушван незаконно. Той обаче не го написал сам, а това станало на компютъра на административния секретар на институцията. По същия начин било изготвено и заявление от друг подсъдим. После от прокуратурата съобщиха неофициално пред определени медии, че това са варненският съдия Светлозар Георгиев, прокурорът от Плевен Димитър Захариев и пловдивският прокурор Росен Каменов.

В жалбата си Гатев твърди, че решението на ДКСИ нарушава закона и трябва да бъде отменено. От ДКСИ не са мотивирали акта си, нито са провели заседание, на което да присъства и Гатев, за да му дадат възможност да се защити. Дори не било ясно дали в ДКСИ са получили преписката по проверката, на която е основано решението на ДАНС за отнемането на допуска.
784
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД