:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Посрещнатото с протести в Елин Пелин сирийско семейство започна нов живот в с. Устина

 
Снимка Би Ти Ви

За ново начало за сирийското семейство, което беше посрещнато с протести в Елин Пелин разказва Би Ти Ви.. След като бяха изгонени от хората там, семейство Джабер сами решиха да напуснат и да потърсят щастието си, но отново в България.

Край Пловдив в родопското село Устина откриваме семейство Джабер, разказва още телевизията. Преди два месеца напускат Елин Пелин, след като чакаха половин година за документите си, и заживяват в новия си дом.

Фахим Джабер споделя, че семейството са били предпазливи, защото са били в непознат район. „Но останахме приятно изненадани от хората, на които попаднахме. Тук усетихме, че има демокрация. Хората са прекрасни. Не усещаме никаква дискриминация”, споделя Фахим Джабер.

След като половин година чакаха да получат лични документи от община Елин Пелин, днес болката и обидата от отношението на местните са останали зад гърба им. Фатима признава, че най-накрая се чувства спокойна.

„Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах се несигурна. Бях затворена в къщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око”, посочи Фатима.

В село Устина живеят над 2000 души - както мюсюлмани, така и християни. Но за първи път се заселват бежанци. Така се оказва, че Светла Ботева има нови съседи - семейство Джабер.

Приема новината с изненада и притеснение. „Когато разбрах, че са сирийци бях малко стресирана. В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно и много свикнахме едни с други”, казва тя.
Да се запознае с новите жители на Устина дойде и кметът на селото Нели Бундева. Вярва и се надява, че събитията от Елин Пелин няма да се повторят, разказва още Би Ти Ви?

„В момента няма никакви оплаквания. Съседите също ги приемат добре и казват че са много добри хора. Надявам се да се впишат хората, всичко да бъде нормално”, коментира кметът.

Дом и работа на семейство Джабер намира Кемал Тинев. Разбира за тяхната съдба от медиите. След като вижда негативното отношение на жителите на Елин Пелин към сирийското семейство, решава да им помогне.

Без колебание им предлага работа във фабриката си за обработка на дървесина. „Не можах да го преживея това да гледам как тези хора страдат и никой не се опитва да им помогне”. Той сподели, че в началото е виждал страх и уплаха в очите им, но с всеки ден стават все по-спокойни.

Във фабриката за преработка на дървесина работят около 50 души. Тук синът на Фатима и Фахим Ахмед намира нови приятели, а работата за него сбъдната мечта.

„Имам опит, защото работих преди време в подобна фабрика, на същата машина. Работата е разнообразна. Подготвен съм и се справям добре. Бях отчаян след всичко, което се случи. Дори не очаквах да открия приятели тук”, разказва той.

Ахмед вярва, че един ден ще има своя собствена фабрика. Днес обаче е решен да научи български и взима и първите уроци.
Семейството съвсем скоро ще бъде регистрирано в общината. Но и Фатима, и Фахим се надяват, че един ден войната в Сирия ще приключи и ще могат да се върнат отново там.
22
1708
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
07 Септември 2017 09:50
умилих се. и се разревах.
07 Септември 2017 09:52
Директно анатемосват хората в Елин Пелин,където нямало демокрация /Казват,че тук,в другото село има демокрация.Значи за разлика от Еилин Пелин/.Я да питам:Казват,че президентът Асад е тиранин,той е мюсюлманин.Защо няма нито един християнин избягал от Сирия,а са само мюсюлмани?ХИДЖРА си е.Чиста.Масова.
07 Септември 2017 10:05
Интересно, кметицата дошла "да се запознае" с тях. Значи до този момент въобще не ги е познавала. Не трябва ли тези бежанци да бъдат регистрирани къде са, с какво се занимават? Не трябва ли точно кметицата да знае всичко за тях, а не "да се запознава" по телевизията? Има ли служби за сигуност в тази държава?...
07 Септември 2017 10:13
То, държава няма, ти - служби за сигурност!
07 Септември 2017 10:17
То, държава няма, ти - служби за сигурност!


Да, няма държава. Когато представителят на властта каже "НАДЯВАМ СЕ да се впишат хората", това означава, че няма държава, за съжаление. Надява се кметицата... ако бъдат така добри... ако не ги затруднява... ако не ги притеснява....
07 Септември 2017 10:58
А Ахмед има планове за собствен дървопреработващ цех... Puskam salza...
07 Септември 2017 12:25
Интересно, кметицата дошла "да се запознае" с тях. Значи до този момент въобще не ги е познавала. Не трябва ли тези бежанци да бъдат регистрирани къде са, с какво се занимават? Не трябва ли точно кметицата да знае всичко за тях, а не "да се запознава" по телевизията? Има ли служби за сигуност в тази държава?..

Адресната регистрация на български граждани и на чужденци с право на постоянно пребиваване в страната се извършва в съответната община в служба ГРАО, а не при селския кмет или домоуправетеля.
07 Септември 2017 12:28
За сирийците дето ни уведомяват - добре .. Ама имаше българи-бездомни и безработни..с тях какво става?
07 Септември 2017 12:57
Адресната регистрация на български граждани и на чужденци с право на постоянно пребиваване в страната се извършва в съответната община в служба ГРАО, а не при селския кмет или домоуправетеля.


Е, щом мислите, че кметът на населено място трябва да се "запознава" със сирийците по телевизията, значи всичко е наред Те и във Франция, и в Белгия и на доста други места като Вас смятат....
07 Септември 2017 13:15

Ми много хубаво - значи всички са доволни.
Сирийците щастливи, съседите им в Устина доволни, кметицата също, а и хората в Елин Пелин са доволни.

Извод - не насилвайте нещата там, където не се получават, а намерете мястото, където ще се получат.
Като не става в съответния Елин Пелин, не обвинявайте хората, а намерете съответната Устина.
07 Септември 2017 13:21
Каква изненада !!! Точно в Устина, където джамията е най-поддържаната и посещавана обществена сграда, а имамата е завършил курс по мразене на немюсюлмани в Саудитска Арабия !!! Пишете поне, че в Устина има и пансион за подрастващи джихадисти, за който всички са си плюли в устите, да не коментират ! "Дребни" подробности, но МНОГО ВАЖНИ !!!
07 Септември 2017 13:25
Демек, напук на желанията на българите нагли паразити ще ни бъдат натрапвани?!
Сирийското семейство, което ще живее на разноски на държавата НИ защо не се връща в родна сирия?!
07 Септември 2017 13:39
"... В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно
................................
Или г-жа Ботева за една(!) седмица е научила сирийски, или сирийците са научили български (пак за същото време), или "разговорите ДО КЪСНО" са поредната БИТОВО ИЗМИШЛЬОТИНА за смекчаване на горчивия вкус, че "все пак НИ ги НАТРАПИХА"???
07 Септември 2017 13:58
Какво ново начало могат да имат хора,които пътуват вече към Орландовци.
07 Септември 2017 14:03
Чухте ли ? В Устина, под минарето на джамията, има ДЕМОКРАЦИЯ
07 Септември 2017 14:29
Солидарност и толерантност. Солидарност е проявил българин мюсюлманин, а толерантността в смесените религиозни и етнически общности винаги е по-висока. Нормално е. Всичко е добре, когато свърши добре.
07 Септември 2017 14:31
Сладникаво като сопол в компот...
07 Септември 2017 14:35
Всичко е добре, когато свърши добре.

Де да беше. Тепърва се започва.
07 Септември 2017 14:37
Що , бе генек? Мога да се съглася с теб, че дописката е леко сладникава, но фактът, че хората са намерили подслон, добри съседи и работа е радостен.
07 Септември 2017 15:22
Сладникаво като сопол в компот...


Като я караш на люти туршии, сополът ти се слажда и без компот
07 Септември 2017 15:43
Бачо Кольо,
намерили това, което търсили? а нормалните бежанци търсят спасение и начин да се върнат в родната страна...
фирми,
карай си там на сладкото...
08 Септември 2017 00:14
И нещо да питам АЗ ей така, без проблеми, мога ли да отида и да се устроя в някоя страна??

В Сирия да речем ?? .. или друга арабска страна - Дубай , Кувейт , Саудитска Арабия - за да има реципрочност и справедливост??
Или в САЩ? .. или другаде ..

Решавам - и тръгвам ?

Щото ей ги сирийците- решават и идват - в Устина .. ??
ЯВНО не отговарят на условията, споменати в Конвенцията на ООН от 1956 г. за бежанците (идват от сигурна страна в Устина) ама никой не им иска визи, ни разрешителни за работа, ни справка от НОИ, ни нищо?

А "Ботев" не можа да вземе преди време халф .. щото не му оформиха документите ..

За сирийци - може?? .. за халф - не може ???

А застрашените православни в Косово (с органите им бе търгувано ) получават ли - ей така - възможност да си се заселят , където им душа иска??

Та що НЕЗАКОННО влезналите у нас сирийци (нарушили са явно НК чл. 297 ) не са в затвора, а са в Устина ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД