:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Причината - "безуспешно търсене" на Цветан Василев
Заради ПТП при Микре колите се пренасочват през с. Голец
Повод за сблъсъка в Хановер била офанзивата на турската армия срещу кюрдите в Сирия
Това е втората му тежка присъда
Световният икономически форум се открива днес
200 неправителствени организации ще направят демонстрация в подкрепа на документа
Нови райони към училищата формира Столична община, 16 точки ще има за кака или батко в същото училище
Камери и сензори следят какво взимат клиентите, плаща се онлайн
ГЕРБ: Мотивите на БСП са комични
СТАТИСТИКИ
Общо 365,578,558
Активни 1,459
Страници 59,731
За един ден 1,302,066

Променят правилата за финансиране от фонда за лечение на деца

Промени в правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“ са публикувани за обществено обсъждане. Според мотивите промените са свързани с необходимостта от подобряване на организацията и преодоляване на констатирани затруднения в дейността на фонда. В последната година фондът беше разтърсван от скандали и персонални смени.
При прилагането на утвърдената нормативна уредба е установен проблем със заплащането от Център „Фонд за лечение на деца“ на медицински изделия, посочват от МЗ. На настоящия етап, фондът може да подпомага закупуването на медицински изделия, прилагани при оперативни интервенции на деца по клинични пътеки, за които НЗОК не финансира съответното медицинско изделие, само в случай, че изделието се осигурява от болничната аптека на съответното лечебно заведение, провеждащо лечението на детето, след сключен договор по реда на Закона за обществените поръчки. Проблем е установен при финансирането на медицински изделия, прилагани от лечебни заведения при липса на сключени договори по реда на ЗОП, тъй като съгласно ЗОП частните лечебни заведения за болнична помощ са освободени от задължението да провеждат процедури по този закон.
Занапред медицински изделия ще могат да бъдат осигурявани за нуждите на ЦФЛД чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от ЦФЛД е издадена заповед за одобрение за подпомагане.
Заложена е и възможност по искане на министъра на здравеопазването член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предсрочно освен по предвидените до момента случаи, и при нерегламентирано предоставяне на информация, станала му известна в хода на процедурата по разглеждане на подадените към фонда заявления, както и при системно неподписване на протоколите от заседанията на Обществения съвет.
По отношение представяните от външните експерти доклади по подадените към фонда заявления се залага ангажимент в тях да бъде включена и преценка относно необходимостта от придружаване на детето, за което е подадено заявление за подпомагане лечението в чужбина, от лекар-придружител. По този начин се гарантира, че въз основа на медицинската преценка на външните експерти за здравословното състояние на детето ще се вземе решение по отношение комплексните нужди за подпомагане на неговото лечение от фонда.
697
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД