:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Единият е летец, а другият – каратист, обяснява бившият културен министър. Той пламенно защитава и Пеевски вече забравил какви ги говореше през 2013 г по негов адрес
Всичките 66 пасажери са загинали
След като вчера стана ясно, че "Рос" вече е влязъл, сега към него се присъединява и "Карни"
СТАТИСТИКИ
Общо 368,997,730
Активни 988
Страници 50,773
За един ден 1,302,066

Агенцията за детето харчи над половин млн. лв. без конкурс

516 000 лв. смята да похарчи без конкурс Държавната агенция за закрила на детето за хотели, семинари и форуми, става ясно от обявена процедура по пряко договаряне. За нея са поканени 4 фирми, а формално нарушение на закона за обществените поръчки няма - той позволява такива процедури за услуги по организиране на семинари, ако са на стойност 70-500 хил. лв. без ДДС (в случая сумата без ДДС е 430 000 лв.). От документацията по заданието обаче не става ясно кое налага да се избегне обичайната практика с конкурс.

Поръчката е обявена на 10 август от председателката на агенцията Офелия Кънева. Заданието е свързано с организиране на събития и мероприятия от календара на агенцията до края на годината - заседания на съвета на децата, работни срещи на служителите, срещи с медиите, чествания, а изпълнителите трябва да осигурят всичко от настаняване и кетъринг до техника и транспорт на участниците. Въпреки че обявлението предполага различен по формат събития, агенцията държи на един изпълнител "поради риск изпълнението прекомерно да се затрудни технически" и да се оскъпи.

Вместо обяснение защо се пристъпва точно към пряко договаряне, а не конкурс, в мотивите е посочено само, че законът за обществените поръчки позволява пряко договаряне в този случай. Към момента осигуреното финансиране е 100 000 лв. от социалното министерство с ДДС, а останалата част от парите се очаква да бъдат осигурени допълнително от бюджета на други ведомства.

Поканата за пряко договаряне е изпратена до "Компания за международни конгреси", "Дива холидейз", "Трипс" и "Абакс". Не е ясно защо точно тези четири компании са предпочетени. "Компания за международни конгреси" в последните години работи основно с медицински прояви и конгреси, има доста наситена програма и преди 2-3 години е организирала събития на социалното министерство. "Дива холидейз", както личи и от името, се занимават основно с почивки и екскурзии, макар че предлагат и организация на корпоративни събития. Фирма "Трипс" е неоткриваема в интернет, но управителят й Димо Зънзов е от бранша - работил е и в хотелиерство, и в туристическите услуги. "Абакс" също основно рекламира почивки и екскурзии.

Преговорите ще се проведат във вторник, а поръчката ще бъде възложена на икономически най-изгодната оферта с оптимално съотношение качество/цена. За да има сключен договор, трябва да бъдат класирани най-малко трима участници.

МЪГЛА

В националната програма за закрила на детето за 2017 няма нито една мярка, предвидена за изпълнение от ДАЗД, която да е с посочен бюджет и цели за постигане, или пък каквито и да е количествени стойности. Издръжката на някои други дейности обаче предизвиква сравнение - годишният бюджет за горещата линия за деца, която агенцията поддържа, е 250 000 лв., показва справка в програмния бюджет на социалното министерство за тази година.
534
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД