:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Срамен е списъкът с областите, в които има най-много нарушения, добави главният прокурор
Разпореждането предизвикало възмущение и отпор от страна на родители
21-годишното момиче е настанено в болница с тежки наранявания в областта на лицето
СТАТИСТИКИ
Общо 373,299,395
Активни 1,691
Страници 73,874
За един ден 1,302,066

Стартирана е процедурата по избор на изпълнител на проекта за електронно гласуване

 
На 11 август 2017 г. Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), в партньорство с Централната избирателна комисия (ЦИК), стартира процедурата за избор на изпълнител по първа фаза на проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЕУ. Проектът е сред приоритетните в Пътната карта в изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2014 - 2020 г. Срокът за подаване на оферти е 17.30 часа на 21 август 2017 година. В рамките на процедурата ще бъдат извършени проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ) и ще бъдат проведени три симулации на електронно гласуване от дистанция. Процедурата е на обща стойност 33 333.33 лв. (без ДДС).
Анализът трябва да изведе конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване, които ще бъдат отчетени при изпълнението на основната дейност по проекта - изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно електронно гласуване.
Проучването и анализът на световните практики за електронно гласуване от дистанция ще определят параметрите на българската система за дистанционно електронно гласуване. Дейността ще приключи през октомври 2017 г. и трябва да гарантира, че в българските условия ще бъде внедрена най-добрата система при минимален риск от прилагане на неподходящо техническо решение, избрано единствено на база икономическа целесъобразност. Ще бъдат анализирани както технологичните, така и правните аспекти на системите, техните силни и слаби страни по отношение на бързина, сигурност, достъпност и функционалност на софтуера.
В рамките на първата фаза ще бъде избрана една от най-добре функциониращите системи, с която ще бъдат проведени трите симулации на дистанционен електронен вот, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати.
До края на септември 2017 г. ще се проведе встъпителното събитие по проекта. Ще бъдат разяснени дейностите, постигнатото към момента, предстоящите фази на проекта, както и очакваните резултати. Предвижда се симулациите да се проведат на двудневно публично събитие през ноември в София с участието на представители на медиите и на институциите.
До 18 август т.г. ще бъдат обявени резултатите от процедурата за избор на изпълнител по дейностите за информация и публичност на проекта.
14
1069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
16 Август 2017 12:17
А спецификацията на системата и кода и дали ще са отворени? Та да може който пожелае да провери дали системата е достатъчно трудна за хакване, и дали няма задни вратички за "фина настройка" на резултатите, ако не съответстват на генералната линия?
16 Август 2017 12:37
В рамките на процедурата ще бъдат извършени проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ)


и ще бъдат проведени три симулации на електронно гласуване от дистанция.


Процедурата е на обща стойност 33 333.33 лв.

кое от трите ви се струва сериозно?
16 Август 2017 12:44
Нито едно, но пък дава възможност за избор на наш кандидат без да се тревожим за ЗОП
16 Август 2017 12:46
Само Интел можe да гарантира.Кода "работи" с непрозрачeн xардуер.Не е случаино бягането от депутската еуфориа по "прогреса" 15:04, 02 фев "...Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) няма да проверява системите за машинно гласуване. Причината е, че агенцията нямат законова компетентност за проверка и сертифицирането на системи и мрежи за некласифирана информация, става известно от съобщение на институцията..." http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2911342_dans_niama_da_proveriava_sistemite_za_mashinnoto/
16 Август 2017 12:50
Все повече съм сигурен, че изборите наближават!
Пълненето на "касичката" върви със страшна сила!
16 Август 2017 13:14
Каква ли е връзката между темата на статията и турската клавиатура, показана на снимката?
16 Август 2017 13:30
Евала. Гласуването в циганската махала вече ще се провежда директно от лаптопа на Данко Хаирсъзина.
16 Август 2017 14:30
Отворено общество ще раздават безплатно лаптопи по маалите.
16 Август 2017 14:41
Каква ли е връзката между темата на статията и турската клавиатура, показана на снимката?
Такава намерил дежурният по Горещи, такава пуснал.
Щом за отходни води в морето на Крайморие пуска снимка на Слънчевия бряг, а за задръстване на Ахелой снимка от магистралата, кво се чудиш.
Да се радваме, че тоз път поне в дописката няма правописни грешки.
16 Август 2017 14:53
По-голяма глупост от гласуване от разстояние никой никога не е измислил и няма как да измисли. Чрез Интернета демокрацита ще изтеяе в канализацията (клозета).
16 Август 2017 15:37
Каква ли е връзката между темата на статията и турската клавиатура, показана на снимката?

Нестандартният символ, който се вижда на снимката, може да бъде от френски - c cédille.
16 Август 2017 16:01
.33 лв.

Каква главозамайваща точност на изчислението!
16 Август 2017 21:29
Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), в партньорство с Централната избирателна комисия (ЦИК), стартира процедурата за избор на изпълнител по първа фаза на проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“
Ако приемат дистанционно електронно гласуване, това ще е краят дори на илюзията за демокрация на територията.

Ще могат да нарисуват каквито са нужни резултати от вота. Технологиите го позволяват без никакъв проблем.

17 Август 2017 09:33
Han
16 Авг 2017 21:29


По принцип "технологията позволява" и изграждането на сигурна система, която гарантирано да не може да се манипулира. Под "гарантирано" имам предвид, че всеки желаещ ще може да провери сигурността на системата, а не че ще излезе някакво човече и ще каже "гарантирам, че системата е сигурна".

Но аз пък гарантирам, че системата няма да бъде изградена така. Тоест ще бъде компрометирана изначално. Защото в информационната сигурност важи презумпцията за виновност – една програма се приема за несигурна до доказване на противното.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД