:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 369,092,947
Активни 1,064
Страници 30,105
За един ден 1,302,066

Комисията за конфликт на интереси все пак се зае с пернишкия случай

Тази седмица се очаква Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) да се занимае със случая от Перник, при който половината от сградата на държавна детска градина се оказа дадена под наем на частна забавачница, собственост на общинарката от ГЕРБ Румяна Гьорева. В сряда, веднага след гръмването на скандала, от КПУКИ заявиха, че ще разгледат казуса на регулярното си заседание следващия ден. Оказа се обаче, че медийният мониторинг, след който комисията се самосезирала, течал със седмица закъснение. Затова въпросът остана за настоящата. Първоначалното разглеждане на темата не означава, че ще бъде стартирана проверка на Гьорева. Разследване ще има само ако комисията прецени, че са налице данни за конфликт на интереси.

Казусът е интересен не само защото Гьорева е участвала в гласуването на общинския съвет, вследствие на което по-късно тя получава помещенията, ами и поради факта, че въпросът преди това се е обсъждал и в образователната комисия, където тя е председател. Чл. 9. от Закона за конфликт на интереси гласи, че лице, заемащо публична длъжност, няма право да се разпорежда с държавно или общинско имущество "в интерес на юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на управление или контрол, управители, съдружници или притежават дялове или акции". Според юристи обаче Гьорева може да се окаже невинна в тесния смисъл на закона, тъй като всички решения и гласуването документално са с цел организиране на търг за обекта, а не лично тя да го получи.

--------ЗАКАНА

Междувременно БСП се закани да не остави току-така въпроса. Очаква се темата да бъде повдигната в парламента след старта на есенната сесия. ГЕРБ се опитва да тушира скандала с контраобвинения към БСП, а самата Гьорева се отказа от договора и обяви, че ще дари на общината вложените ремонтни средства.
668
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД