:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Русия предупреди САЩ да не си играят с огъня в Сирия
За София сумата е 3023,64 лв.
Най-голям е напливът към прокуратурата
Молитва с цел подкрепа на операцията „Маслинова клонка” била озаглавена: "Джихад: Борба с живота и благата по пътя на Аллах”
Григор Димитров се изкачи до №4 в световната ранглиста
СТАТИСТИКИ
Общо 369,151,325
Активни 1,511
Страници 88,483
За един ден 1,302,066

МОН дава предимство на олимпиадите при кандидатстването след 7-и клас

Децата, представили се отлично на състезания, ще получават максимални 200 точки
СНИМКА: БГНЕС
Просветният министър Красимир Вълчев се зае с промяна на наредбите, от които недоволстват голяма част от учителите.
Резултатите от олимпиадите да имат по-голяма тежест при формирането на бала за кандидатстване след 7-и клас - това предлага просветното министерство с промени в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. Ако досега те можеха да донесат най-много 100 точки от максималните 500 т. за прием, занапред по решение на съответното училище тежестта им може да бъде до 200 точки.

Оценките от олимпиади бяха включени като елемент от балообразуването през миналата година заради казуса с Националната природо-математическа гимназия. Новите правила в училищния закон, приет на 1 август 2016 г., отнеха правото на гимназията да организира собствени, вътрешни изпити по природни науки. Заради възникналото недоволство и за да може все пак училището да отсява по-мотивираните ученици, от МОН добавиха към балообразуването и резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година (химия, физика и др.). Максималният брой точки, които можеше да донесе резултатът от подобна олимпиада, бе 100 т., а останалите 400 т. идват от двете оценки от националните външни оценявания по български език и по математика (всеки предмет може да донесе по 100 т.) и оценките от двата предмета, избрани от училищата, от свидетелството за завършено основно образование на ученика.

На училищата бяха дадени за избор общо 6 варианта, по които да формират бала за прием на своите бъдещи ученици - да удвоят максималния резултат от НВО по български (200 т.) и резултата от НВО по математика (200 т.), да утроят резултата по български (300 т.) и да вземат веднъж резултата по математика (100 т.) или обратно и т.н. За следващата учебна година се предлага и още един вариант - в бала да се включат по един път резултатите от изпитите по български език и литература и един път тези по математика. Когато се избере този вариант, резултатите от национален или областен кръг на олимпиади или състезания от календара на МОН ще се удвояват и ще носят максимални 200 т. На практика промяната гарантира почти наполовина приема в подобни гимназии на децата, които са се представили отлично на олимпиади.

-------------ЕЛЕКТРОННО

Поправка в друга наредба пък - за информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование - предвижда край на задължителния хартиен дневник и замяната му се електронен вариант. Предвидено е промените да влязат в сила от учебната 2018/19 г. Тогава директорите ще имат право да използват само електронен дневник, без да се налага да го водят паралелно с традиционния книжен вариант. Е-дневниците ще са част от национална електронна и информационна система за предучилищното и училищното образование. Идеята е всички школа да разполагат с подобен дневници, но ако в някои това е невъзможно да се случи през 2018 г. по технически причини, те ще продължат да използват хартиените. В столичното 119-о училище например електронни дневници се ползват от 2012 г. Те позволяват след нанасяне на оценка или забележка на даден ученик в дневника тя да се изпрати почти веднага и на родителите.787
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД