:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,598,967
Активни 420
Страници 13,449
За един ден 1,302,066

Арестантът Куцаров умрял от "внезапна сърдечна смърт"

Съдът оправда обвиняемите полицаи на първа инстанция 8 г. след случая
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Няма доказателства, че подсъдимите полицаи са упражнили насилие върху арестанта, пише в мотивите на съда.
Пламен Куцаров, който почина през 2009 г., след като бе арестуван от ГДБОП, е умрял от "внезапна сърдечна смърт", а полицаите, които са го конвоирали, нямат вина. Това е записано в мотивите на съдия Петя Крънчева от градския съд. Наскоро тя оправда бившите полицаи Божидар Проданов и Ирен Вълев, които бяха обвинени за смъртта на Куцаров. Прокуратурата твърдеше, че двамата са го натиснали, докато са се возели в полицейския бус, и така мъжът се задушил.

Според съда това не е вярно. Съдия Крънчева отхвърля тезата, че арестантът е бил поставен в поза, която му е пречела да диша. "Съдът, като взе предвид събраната доказателствена съвкупност в нейната цялост, пълнота и взаимовръзка, прецени, че за причина за смъртта следва да се възприеме внезапна сърдечна смърт от сърдечна дисритмия", пише в мотивите.

Куцаров беше арестуван на 21 януари 2009 г. по подозрение, че има връзка с отвличане. През деня той е воден в ГДБОП и Института по психология на МВР за полиграфско изследване. При ареста му е сложена плътна качулка, но след това е свалена и съдът приема, че не може да се е задушил от нея. На арестанта му прилошава, след като заедно с полицаите си тръгва от института. На излизане оттам също бил с качулка, но на собствената му дреха, която не покривала лицето му. Според делото той е седял с белезници зад гърба и леко приведен напред, но не много.

"Вещите лица категорично заявяват, че не установяват травми, дължащи се на силно притискане на починалия в областта на гърба от човешка ръка", пише в мотивите. Куцаров е изведен от института вечерта и му прилошава в района на Южния парк. Полицаите твърдят, че му предложили вода, но той отказал. След това започнал да хърка и се отпуснал. Полицаите го откарали в "Пирогов", където малко по-късно е констатирана смъртта му.

"По делото не се установява нито едно пряко доказателство, нито такава съвкупност от косвени доказателствени източници, която да позволява единствено възможен извод от фактическа страна, че по отношение на починалия е упражнявано насилие, докато е бил конвоиран от подсъдимите, а още по-малко, че е бил поставен в поза, затрудняваща дишането му", пише в мотивите си Крънчева. Нейното решение не е окончателно и може да се обжалва.

СНИМКА: архив "СЕГА"
Петя Крънчева
796
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД