:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 364,918,160
Активни 848
Страници 26,302
За един ден 1,302,066

Дискотеки по морето скараха вицепремиер и шеф на съд

Валери Симеонов
Заповеди за затваряне на ресторанти и дискотеки по Черноморието, чието предварително изпълнение е паднало в съда, са в центъра на грандиозен скандал. Председателят на административния съд в Бургас Панайот Генков е даден на Инспектората на Висшия съдебен съвет от вицепремиера Валери Симеонов, стана ясно в петък. Генков беше сред наказаните от Висшия съдебен съвет заради това, че техни роднини бяха декларирали, че са крайно нуждаещи се, за да получат имоти на морето, но Върховният административен съд (ВАС) отмени наказанията им.

Симеонов настоява да се провери почтеността на съдията и да се установи дали е оказвал натиск, пряко или косвено, върху други магистрати да отменят предварителното изпълнение или актовете на данъчните в Бургас. Според вицепремиера е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите.

Административният съд в Бургас изпрати опровержение, че делата се разглеждат само въз основа на представените писмени доказателства, въз основа на закона и по вътрешно убеждение, а не по разпореждане на председателя. Той не носел отговорност за решенията на отделните съдии.

В съобщението на съда се посочва, че не е отменена нито една заповед на НАП за запечатване на търговски обект през последните 40 дни. Само е отменено предварително изпълнение, тъй като тази мярка трябва сериозно да е мотивирана от административния орган. А данъчните пращали формални аргументи. "Не може с едни и същи мотиви да се подхожда към всеки отделен случай", пише съдът.

От 1 юли до 8 август в административния съд в Бургас са постъпили 91 жалби срещу предварително изпълнение на заповедите за запечатване на обекти. Съдът е отменил предварителното изпълнение на 82 заповеди. Тези решения могат да се обжалват във ВАС. Данъчните са обжалвали само 40 определения. Върховните магистрати са се произнесли по три от жалбите на НАП, като са потвърдили актовете на бургаските съдии.
 Панайот Генков
1020
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД