:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 369,092,907
Активни 1,064
Страници 30,065
За един ден 1,302,066

Столичният инспекторат се оказа любим на дарителите в София

"Гаранти-Коза" умилостивява "Младост" с 400 000 лв. за саниране на училища
Жителите на столичния квартал "Младост" получиха най-голямото за последните десет години дарение от частна фирма. Турската "Гаранти-Коза България", нашумяла с проектите си за небостъргачи в "Младост" и на други места в София, дарява на района 367 719 лв., с които ще бъдат ремонтирани и санирани няколко училища. Столичният общински съвет прие дарението след няколко месеца преговори с посредничеството на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и местната администрация. По наредба в София дарения до 5 хил. лева се приемат от районните кметове и директорите на съответните образователни, културни или социални учреждения. Сумите над този размер и до 100 хил. лв. се приемат с подписа на кмета на Столичната община, а за над 100 хил. лева е необходимо решение на Столичния общински съвет.

С осигурените средства ще бъде санирано 82-ро ОУ "Васил Априлов" в Горубляне и 118-о СУ "Акад. Людмил Стоянов" в "Младост 1 ". Финализира се и дарение на "Гаранти-Коза" за цялостна подмяна на оградата на 125-о СУ "Боян Пенев", което е на стойност 64 199 лв. Според регистъра на даренията в Столичната община през последните десет години даренията на стойност над 100 000 лв. са едва четири. Две от тях надскачат дарената сума за район "Младост", но те не са в парични средства, а са свързани с предоставяне на недвижими имоти от БНБ и от "Софийски имоти" ЕАД.

От началото на тази година на най-голямо внимание от страна на бенефициентите отново се радва район "Младост", докато сред даренията на другите райони преобладават дребни суми, строителни материали, офис обзавеждане. Сред благодетелите му е "Капитал Форт", отпуснал над 23 хил. лв. за изграждане на двойна детска площадка пред читалището в Горубляне. С дарения ще бъдат ремонтирани и санирани и други училища, детски градини, ще се правят фитнес площадки на открито, нови велоалеи, изтъкват от районната администрация по повод дарението на "Гаранти-Коза".

Справка в регистъра на даренията на Столичната община сочи, че от началото на годината дарителите са били особено щедри и към Столичния инспекторат, а подаръците му са предимно парични. Контролният орган на София е получил до момента около 40 хил. лв., като най-големият му благодетел е фондация "Америка за България", която през февруари е превела в сметките му 10 хил. лв. Общинска банка през април е дарила 5 хил. лв. Още толкова пак през април им е отпуснал безвъзмездно "Българският спортен тотализатор", 5 хил. лв. е и помощта, която са получили от Първа инвестиционна банка. Внимание към инспекторите на общината са оказали още куп финансови институции, а бензиностанции ОМВ са подарили 150 бона за гориво на обща стойност 3000 лв. Контролното звено е подпомогнато и с 50 стека безалкохолни напитки от "Кока-Кола" на стойност 570 лв. Част от даренията към инспектората са свързани и с пролетното почистване на града.

Сред най-големите дарители юридически лица на самата Столична община до момента е "АУРУБИС БЪЛГАРИЯ" АД, която през февруари е отпуснала безвъзмездно 40 хил. лева за нуждите на Софийската художествена галерия. "Главболгарстрой" АД пък е дарило технически проект на стойност 12 хил. лв. за ул. "Маестро Кънев" в "Овча купел". Голяма част от дарените средства, насочени към "Московска" 33, са предназначени за Зоологическата градина. Физическо лице е дарило парични средства в размер на 10 945.00 лева за изграждане на улица тупик. Даренията на дирекция "Социални дейности" пък са предимно в хранителни продукти, сред малкото парични са 1500 лв. от "Сдружение на българските зъболекари".

Често получава дарения и район "Оборище", които преобладаващо са насочени към Софийската математическа гимназия, възпитала много медалисти на световни състезания. На този фон район "Люлин" е почти невидим.СПЕКТЪР

Непаричните дарения пък са най-различни - от шивашки и куриерски услуги, до килими, телевизори, дрехи, играчки и пр.
736
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД