:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пред Печорския районен съд в Киев той отказа да отговаря за престъпления
Шефът на БФС е уверен в преизбирането си на поста
Президентът поздрави бойците, че се връщат с победа
Срокът на обществената поръчка е 4 години, а предметът - "интегрирана логистична поддръжка” на 15 изтребителя МиГ-29
Не се знае кога топлоподаването ще бъде възстановено, но времето се затопля
Дойде време политиците на Прехода да отстъпят, твърди членът на Националния съвет на БСП
СТАТИСТИКИ
Общо 359,848,416
Активни 1,397
Страници 78,462
За един ден 1,302,066

Столичният инспекторат се оказа любим на дарителите в София

"Гаранти-Коза" умилостивява "Младост" с 400 000 лв. за саниране на училища
Жителите на столичния квартал "Младост" получиха най-голямото за последните десет години дарение от частна фирма. Турската "Гаранти-Коза България", нашумяла с проектите си за небостъргачи в "Младост" и на други места в София, дарява на района 367 719 лв., с които ще бъдат ремонтирани и санирани няколко училища. Столичният общински съвет прие дарението след няколко месеца преговори с посредничеството на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и местната администрация. По наредба в София дарения до 5 хил. лева се приемат от районните кметове и директорите на съответните образователни, културни или социални учреждения. Сумите над този размер и до 100 хил. лв. се приемат с подписа на кмета на Столичната община, а за над 100 хил. лева е необходимо решение на Столичния общински съвет.

С осигурените средства ще бъде санирано 82-ро ОУ "Васил Априлов" в Горубляне и 118-о СУ "Акад. Людмил Стоянов" в "Младост 1 ". Финализира се и дарение на "Гаранти-Коза" за цялостна подмяна на оградата на 125-о СУ "Боян Пенев", което е на стойност 64 199 лв. Според регистъра на даренията в Столичната община през последните десет години даренията на стойност над 100 000 лв. са едва четири. Две от тях надскачат дарената сума за район "Младост", но те не са в парични средства, а са свързани с предоставяне на недвижими имоти от БНБ и от "Софийски имоти" ЕАД.

От началото на тази година на най-голямо внимание от страна на бенефициентите отново се радва район "Младост", докато сред даренията на другите райони преобладават дребни суми, строителни материали, офис обзавеждане. Сред благодетелите му е "Капитал Форт", отпуснал над 23 хил. лв. за изграждане на двойна детска площадка пред читалището в Горубляне. С дарения ще бъдат ремонтирани и санирани и други училища, детски градини, ще се правят фитнес площадки на открито, нови велоалеи, изтъкват от районната администрация по повод дарението на "Гаранти-Коза".

Справка в регистъра на даренията на Столичната община сочи, че от началото на годината дарителите са били особено щедри и към Столичния инспекторат, а подаръците му са предимно парични. Контролният орган на София е получил до момента около 40 хил. лв., като най-големият му благодетел е фондация "Америка за България", която през февруари е превела в сметките му 10 хил. лв. Общинска банка през април е дарила 5 хил. лв. Още толкова пак през април им е отпуснал безвъзмездно "Българският спортен тотализатор", 5 хил. лв. е и помощта, която са получили от Първа инвестиционна банка. Внимание към инспекторите на общината са оказали още куп финансови институции, а бензиностанции ОМВ са подарили 150 бона за гориво на обща стойност 3000 лв. Контролното звено е подпомогнато и с 50 стека безалкохолни напитки от "Кока-Кола" на стойност 570 лв. Част от даренията към инспектората са свързани и с пролетното почистване на града.

Сред най-големите дарители юридически лица на самата Столична община до момента е "АУРУБИС БЪЛГАРИЯ" АД, която през февруари е отпуснала безвъзмездно 40 хил. лева за нуждите на Софийската художествена галерия. "Главболгарстрой" АД пък е дарило технически проект на стойност 12 хил. лв. за ул. "Маестро Кънев" в "Овча купел". Голяма част от дарените средства, насочени към "Московска" 33, са предназначени за Зоологическата градина. Физическо лице е дарило парични средства в размер на 10 945.00 лева за изграждане на улица тупик. Даренията на дирекция "Социални дейности" пък са предимно в хранителни продукти, сред малкото парични са 1500 лв. от "Сдружение на българските зъболекари".

Често получава дарения и район "Оборище", които преобладаващо са насочени към Софийската математическа гимназия, възпитала много медалисти на световни състезания. На този фон район "Люлин" е почти невидим.СПЕКТЪР

Непаричните дарения пък са най-различни - от шивашки и куриерски услуги, до килими, телевизори, дрехи, играчки и пр.
686
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД