:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път бе променен текста на декларацията, която работодателите ще трябва да подават и която бе пусната миналата седмица
Той е един от верните хора на президента и в момента е негов съветник по военна сигурност
Мариана Коцева става статистик №1 на ЕС, а Андрияна Сукова ще е зам.шеф на Генерална дирекция "Заетост"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,465,727
Активни 1,903
Страници 117,603
За един ден 1,302,066

Варна гони София по цени на жилищата

Поскъпването на имотите eдва ли ще достигне прогнозираните 10% в края на годината
.
Морските градове догонват столицата по средни цени на жилищата. Разликата между София и Варна например е около 100 евро на квадратен метър. В столицата средната стойност е 883 евро за квадрат, докато в морската вече е 776 евро на кв. м, сочат данните от реално сключени сделки на една от големите агенции за недвижими имоти.
София, Пловдив, Варна и Бургас от години са начело в статистиките за цени на имотите. Но тенденция за увеличение има и в някои от по-малките областни градове като Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Плевен. Според последните оповестени данни на Евростат жилищата у нас са поскъпнали с 8.8% през първата четвърт на годината. Това поставя България на 5-о място сред страните от Европейския съюз. Първа по темп на поскъпване е Чехия с 12.8%.
Въпреки тази статистика ръстът на цените вероятно няма да достигне очакваните 10%. Около това число бяха обединени прогнозите на повечето агенции за недвижими имоти допреди няколко месеца. Засега на годишна база увеличението е 6-8% и се очаква то да се запази в тези рамки до края на годината, коментира неотдавна Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес" и "Имотека".
Според него въпреки поскъпването жилищата в столицата продължават да са достъпни. По думите му в София има "имот за всеки джоб"- от по-висок клас в кварталите близо до центъра до по-евтини жилища, но въпреки това също в хубави райони на столицата. Определящо за цената е местоположението. На цени около 1100-1300 на евро на кв. м например се сключват сделките в центъра и в кварталите "Иван Вазов", "Яворов", "Лозенец". Заради близостта до метрото цените в кварталите "Младост", "Гео Милев", "Редута" варират около 1000 евро на квадрат. Подобни са стойностите и в "Манастирски ливади". Пак заради близостта до метрото нов хит в столицата е "Кръстова вада". Най-ниски - между 580 и 700 евро за кв. м, са цените в "Люлин", "Обеля" ,"Сердика" ,"Хаджи Димитър".
В момента е засилено търсенето на тристайни апартаменти. Ако имотът се купува "на зелено", разликата в цената няма да е повече от 50-100 евро на кв. м. Тези сделки вече не се приемат за рискови. Строителите обаче нямат изгода от тях и не бързат да продават, преди да се сдобият с Акт 16, което вдига цената.
Въпреки изгодните лихви по ипотечните заеми, които в някои банки слизат и под 4%, кандидат-купувачите трябва да направят реалистичен бюджет за покупката на нов дом и да се съобразяват със сумата, която би им отпуснала банката, съветва кредитният консултант Тихомир Тошев. Още повече че очакванията са до края на годината лихвите да започнат да растат. Трябва да се имат предвид и допълнителните разходи - комисиони на брокерите, нотариалните такси и първоначалните разходи за кредита.

Средни цени в евро на кв. м

София883
Варна776
Пловдив612
Бургас594
Стара Загора564
Пазарджик400
Кърджали400

Цени в евро на кв. м по квартали в София
1100-1300Център, "Иван Вазов", "Яворов", "Лозенец"
1000"Младост", "Гео Милев", "Редута", "Манастирски ливади", "Кръстова вада"
580-700"Люлин", "Обеля", "Сердика", "Красна поляна", "Овча купел", "Хаджи Димитър"

Средни цени, евро на кв. м, реални сделки

В страната
градцена
София883
Варна776
Пловдив612
Бургас594
Стара Загора564
Пазарджик400
Кърджали400


В София
ценови диапазонквартал
1100-1300Център, "Иван Вазов", "Яворов", "Лозенец"
1000"Младост", "Гео Милев", "Редута", "Манастирски ливади", "Кръстова вада"
580-700"Люлин", "Обеля", "Сердика", "Красна поляна", "Овча купел", "Хаджи Димитър"
3
768
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Август 2017 09:22
Въпреки изгодните лихви по ипотечните заеми, които в някои банки слизат и под 4%...

Може ли редакцията да ни информира кои са тези банки?...
14 Август 2017 09:22
П.П.
Не за първи път се пишат подобни "продуктовопозиционирани" материали, та повече конкретност ще е от полза за читателите...
14 Август 2017 14:26
И тук ли пробиха поръчковите статии на брокерчетата? Значи пукането на балона наближава със страшна сила. В София ситуацията силно прилича на 2008-2009. Куцо, кьораво и сакато строи, има-няма пазар. Много ще ми е любопитно, "бума" на пазара на НИ в Плевен от какво е продиктуван, къде работят плевенчани за да бутат цените нагоре. То бива наглост, ама вашето е смешно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД