:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Пред Печорския районен съд в Киев той отказа да отговаря за престъпления
Шефът на БФС е уверен в преизбирането си на поста
Президентът поздрави бойците, че се връщат с победа
Срокът на обществената поръчка е 4 години, а предметът - "интегрирана логистична поддръжка” на 15 изтребителя МиГ-29
Не се знае кога топлоподаването ще бъде възстановено, но времето се затопля
Дойде време политиците на Прехода да отстъпят, твърди членът на Националния съвет на БСП
СТАТИСТИКИ
Общо 359,848,530
Активни 1,403
Страници 78,576
За един ден 1,302,066

Гърция арестува нашенци за туби с бензин в колата

Спазвайте лимита за цигари и алкохол, за да не си вгорчите почивката, съветва Агенция "Митници"
.
Презапасяването с цигари, спиртни напитки или бензин може да навлече проблеми на туристите в Гърция. Преди дни трима българи бяха задържани на ГКПП-Промахон заради нелегален внос на акцизни стоки. В автомобилите им гръцките митничари намерили туби с гориво и по 20 литра алкохол. Оказва се, че тези количества превишават нормите за разумна лична употреба и затова се третират като контрабанда на стоки.

Има евродиректива, която указва до колко цигари и бутилки максимум може да пренесе в личния си багаж пътникът, който е тръгнал за друга държава от ЕС, припомнят от Агенция "Митници". Пределните количества са: тютюневи изделия: цигари - 800 къса; пури - 200 къса; пурети - 400 къса; тютюн за пушене - 1 килограм; високоградусов алкохол - 10 литра; вина - 90 литра (пенливи вина не повече от 60 литра); пиво - 110 литра.

Нашите митничари обаче предупреждават, че докато България се придържа към лимитите в евродирективата, други държави от ЕС може да имат допълнителни специфични ограничения.

А специално за горивата разрешени запаси няма - позволено е само това, което вече е в резервоара на колата. Тубите с бензин в превозното средство са забранени и от митническите власти, и от противопожарните служби.

От Агенция "Митници" изтъкват също, че цигарите и алкохолът трябва да имат бандероли, иначе туристите ще си имат проблеми с граничните власти, дори да влизат в лимитите. Ако пътуващите през граница ракия или вино са домашни, трябва да се представи доказателство за това - документ от обекта, в който са произведени.ЕК предупреждава:

Страните от ЕС могат да ограничават броя цигари, внасяни от страни от ЕС, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Потърсете информация от митническите органи в страната, в която отивате, преди да тръгнете на път.

Ако носите повече от разрешените за лична употреба тютюневи изделия или алкохол, може да поискат от вас: да докажете, че те са за ваша лична употреба; да докажете, че сте ги купили (разписка или фактура).

Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате.

Тези правила не важат за пътници на възраст под 17 г., на които изобщо не е разрешено да носят алкохол или тютюневи изделия. Няма безмитно пазаруване за пътуващи от една страна от ЕС в друга.

752
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД