:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път бе променен текста на декларацията, която работодателите ще трябва да подават и която бе пусната миналата седмица
Той е един от верните хора на президента и в момента е негов съветник по военна сигурност
Мариана Коцева става статистик №1 на ЕС, а Андрияна Сукова ще е зам.шеф на Генерална дирекция "Заетост"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,466,106
Активни 1,945
Страници 117,982
За един ден 1,302,066

Гърция арестува нашенци за туби с бензин в колата

Спазвайте лимита за цигари и алкохол, за да не си вгорчите почивката, съветва Агенция "Митници"
.
Презапасяването с цигари, спиртни напитки или бензин може да навлече проблеми на туристите в Гърция. Преди дни трима българи бяха задържани на ГКПП-Промахон заради нелегален внос на акцизни стоки. В автомобилите им гръцките митничари намерили туби с гориво и по 20 литра алкохол. Оказва се, че тези количества превишават нормите за разумна лична употреба и затова се третират като контрабанда на стоки.

Има евродиректива, която указва до колко цигари и бутилки максимум може да пренесе в личния си багаж пътникът, който е тръгнал за друга държава от ЕС, припомнят от Агенция "Митници". Пределните количества са: тютюневи изделия: цигари - 800 къса; пури - 200 къса; пурети - 400 къса; тютюн за пушене - 1 килограм; високоградусов алкохол - 10 литра; вина - 90 литра (пенливи вина не повече от 60 литра); пиво - 110 литра.

Нашите митничари обаче предупреждават, че докато България се придържа към лимитите в евродирективата, други държави от ЕС може да имат допълнителни специфични ограничения.

А специално за горивата разрешени запаси няма - позволено е само това, което вече е в резервоара на колата. Тубите с бензин в превозното средство са забранени и от митническите власти, и от противопожарните служби.

От Агенция "Митници" изтъкват също, че цигарите и алкохолът трябва да имат бандероли, иначе туристите ще си имат проблеми с граничните власти, дори да влизат в лимитите. Ако пътуващите през граница ракия или вино са домашни, трябва да се представи доказателство за това - документ от обекта, в който са произведени.ЕК предупреждава:

Страните от ЕС могат да ограничават броя цигари, внасяни от страни от ЕС, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Потърсете информация от митническите органи в страната, в която отивате, преди да тръгнете на път.

Ако носите повече от разрешените за лична употреба тютюневи изделия или алкохол, може да поискат от вас: да докажете, че те са за ваша лична употреба; да докажете, че сте ги купили (разписка или фактура).

Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате.

Тези правила не важат за пътници на възраст под 17 г., на които изобщо не е разрешено да носят алкохол или тютюневи изделия. Няма безмитно пазаруване за пътуващи от една страна от ЕС в друга.

788
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД