:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Мислех да му кажа: "Разкарай се, плужек такъв!", пише в своя книга неуспялата кандидатка за президент на САЩ
Одобрявате ли действиета на вицепремиер Валери Симеонов в морските ни курорти?
Да, категорично
Да, Симеонов е прав, макар и действията му да са груби
Не. Симеонов може и да е прав, но действията му са неприемливи
Не, категорично. Това е недопустим държавен натиск
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 344,864,451
Активни 393
Страници 9,258
За един ден 1,302,066

Бежанският поток се мести към Испания

Мадрид се тревожи, че надминава Гърция като врата на пришълци в Европа
Снимка: Светослав Терзиев
Голям надпис на английски "Добре дошли, бежанци" краси кметството на Мадрид.
Тройно се е увеличил броят на мигрантите, които са пристигнали в Испания тази година в сравнение със същия период на 2016 г., съобщи в края на седмицата Международната организация по миграцията (МОМ). С 11 849 пристигнали от началото на годината (от които 8385 по море) Испания вече надминава Гърция, която отчита 11 713 новодошли. Пренасочването на мигрантския поток се обяснява с по-голямата безопасност на "испанския път".

Любителски запис показа преди дни изненадани плажуващи в Кадис, които внезапно стават първи посрещачи на трийсетина бежанци, пристигащи с гумена лодка и разбягващи се веднага, стъпвайки на брега. Само девет от пришълците бяха заловени от властите до края на седмицата. Всички са малолетни без лични документи. Полицията смята, че са мароканци. Откарани са в приемателен център за бежанци, където да кандидатстват за бежански статут.

"Смятаме, че промяната (на потока) се дължи на по-голямата сигурност на пътя през Мароко (към Испания)", каза Джоуел Милман, старши говорител на МОМ. "Вероятно тази година Испания ще надмине Гърция (по общ брой мигранти). Това ще е голяма промяна."

Разрастващият се мигрантски поток идва главно от Западна Африка - Сенегал, Гамбия, Гвинея и Кот д'Ивоар. Испания все още е далеч от Италия, която до средата на миналата седмица отчете 96 861 души, пристигнали през Средиземно море от Северна Африка (главно от Либия).

----------

ЗАЛОСТВАНЕ

Испания затвори до 16 август достъпа до анклава си Сеута в Мароко, след като стотици мигранти от Субсахарска Африка опитаха да преминат през единствения пропускателен пункт. Привечер на 7 август граничарите бяха изненадани от внезапния наплив на 187 мигранти към пункта Таражал. Всички бяха насочени към лагер, където ще могат да подадат молби за бежански статут. Анклавът, който се намира точно срещу Гибралтар, се простира на 20 кв. км и има 87 000 жители. От 1999 г. е ограден с 8-километрова ограда от бодлива тел, която през 2005 г. бе достроена и се издигна от 3 на 6 метра. Това е единствената европейска сухопътна граница с африканска държава.
515
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД