×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,535,944
Активни 1,280
Страници 107,064
За един ден 1,302,066

Янка Такева: Скринингът за 3-годишните е неточен

 
Скрининг тестът за 3-годишните деца, който трябва да започне да се прави родните детски градини евентуално от догодина, е с много неточности и трябва да се преработи. Това коментира пред „Фокус“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.
„Аз го разгледах и има много неточности. Затова ще препоръчам на МОН хората, които са работили по тези тестове и по наръчника за това как учителите в детските градини да извършват този скринингов тест, да го преработят. Ще дам пример – нарисувани са няколко триъгълника, кръгчета и квадратчета. Въпросът е: „Познай кои фигури са еднакви“. По какво да ги познае? По цвят, по форма, по големина? Ако детето каже по цвят, ще познае. Ако каже по форма, пак ще познае. Ако каже по височина, също ще познае“, обясни Такева. По думите й няма конкретен въпрос, което може да обърка самото дете и съответно да се създаде предпоставка, че то не отговаря правилно на въпросите.
„Да не говоря за наръчника, който е пълен с въпроси. Например: „Когато отидете на гости, Вашето дете стои ли до Вас или си играе около Вас, или тича около масата, на която сте седнали, или тича по стаите?“. След това няма измерими критерии какво показва това. Този въпрос какво показва? Има големи неточности. Аз разбирам, че по европейски програми съставителите са взели достатъчно пари, но да го направят така, че да бъде ясно, точно и измеримо“, допълни тя.
Според Такева тестът трябва да бъде поднесен на детето под формата на игра от учителя. „Плюс това на три години и половина детето е още малко. Една голяма част от днешните деца, особено момчетата, проговарят на по-късна възраст – на 3 г. Ние на три години и половина ще им правим скрининг тест. Бабите и дядовците вкъщи са го направили – детето е посочило лампата, патето, Кума Лиса на картинката и т.н.“, добави още Янка Такева.
Преди дни от МОН представиха промени в наредбата за приобщаващото образование, в която именно бяха записани скрининг тестовете за три годишните деца. Тогова от ведомството на Красимир Вълчев обясниха, че книжката с въпроси, по които ще се оценяват малчуганите, е подготвена от експерти и учени от БАН.
39
2034
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
13 Август 2017 15:33
Тогова от ведомството на Красимир Вълчев обясниха, че книжката с въпроси, по които ще се оценяват малчуганите, е подготвена от експерти и учени от БАН.

С това трябваше да започне новината, за да не я чета до края.
Далеч по-ефективно щеше да е, да наемат няколко учители и възпитатели от детските градини и те да свършат работата. Ама много по-добре е да се наемат разни научни сътрудници, дето са виждали детска градина само отвътре като деца.
13 Август 2017 15:35
А тази вече близо 80-годишна бабичка сега е критична, просто защото не е била включена в колектива на БАН и не е взела пари. Иначе само щеше да хвали въпросния тест.
13 Август 2017 15:45
Така ами! Покажеш му на детето кръста на тамплиерите и до него кръста на йоанитите и го питаш "Къде е, миличко, баба Янка?". То как да се оправи, горкото?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Armoiries_Hugues_de_Payens.svg/600px-Armoiries_Hugues_de_Payens.svg.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Blason_Ordre_Malte_3D.svg/744px-Blason_Ordre_Malte_3D.svg.png

http://www.bulphoto.com/simage.php?i=209294

13 Август 2017 15:54
Скрининг тестът
А на български дали ще може да го преведе някой от фокус-мокус?
13 Август 2017 15:55
Kole 13 Август 2017 15:37
Тая кратунка защо не се пенсионира вече?! 90% от бедите на българските учители идват заради продажници като нея.

Това нагло и подло същество предаде стачката на учителите. Сега бере плодовете на долната си постъпка...
13 Август 2017 15:56
Появява се Янка Такева в телевизора, със стройна снага закрива половината от екрана и мляскайки сладострастно с устни, все още пресъхнали от миналата вечер, прави на пух и прах "експерти и учени от БАН". Ще ми правят проучвания те!

П.П. панКариба, точно това имах предвид
Постъпката й е повече от долна. Позор и предателство е точно тази все още да се титулува председател на каквото и да е, свързано с образованието и българските учители.
13 Август 2017 16:01
Далеч по-ефективно щеше да е, да наемат няколко учители и възпитатели от детските градини и те да свършат работата.
Работата на учителите и възпитателите не е да разработват тестове. Хайде стига сте плюли по БАН, там има хора, които наистина работят. Ако тестовете идват от Института по психология, със сигурност ще са преминали през всички процедури по адаптиране (ако са чужди), стандартизация и надеждност.
Вероятно се опитват да приложат френския опит. Макар, че аз мисля, че няма смисъл да се тормозят ВСИЧКИ деца на тази възраст да попълват тестове.
13 Август 2017 16:13
Въпросът е: „Познай кои фигури са еднакви“. По какво да ги познае? По цвят, по форма, по големина? Ако детето каже по цвят, ще познае. Ако каже по форма, пак ще познае. Ако каже по височина, също ще познае“, обясни Такева.


Може пък детето на 3 години да има повече акъл от баба си Янка Тамплиерката и като чуе "фигура" във въпроса, съзнанието му да филтрира характеристики на обектите като цвят и големина, а?

13 Август 2017 16:13
"Къде е, миличко, баба Янка?".
Ами показваш му снимка на въпросната достопочтена дама и го питаш къде е баба Яга. Никакъв проблем за разпознаване, гарантирам
13 Август 2017 16:27
ей такива чудовища като този динозавър да не кажа крокодил, доказват че у нас нищо не се е променило и няма да се промении.
13 Август 2017 16:42
съзнанието му да филтрира характеристики на обектите като цвят и големина, а

Е, на 3 години това не е много вероятно. Диференцирането на второстепенните характеристики на обектите става на по-късна възраст.
Все пак, както отбелязва вампирът, при доста деца има забавяне на експресивната, а и на импресивната реч. Така е възможно като едното нищо да обявят детето за умствено изостанало и после родителите да се побъркат, като знам как лелките в детските градини обичат да драматизират.

Един от най-старите и най-ефективни методи за диференциране на изоставащи ученици си е бил играта. Изоставащите в когнитивното си развитие деца винаги търсят по-малки деца за игра и обратното.

А и не виждам какво ново са измислили учЕните от БАН. Досега в практиката чудесно са се използвали и наложили два теста именно в тази посока: на Василка Манова - Томова за деца от 0-3 години и на Бине-Терман от 4 години нагоре. И двата теста, особено на Бине-Терман, са създадени за откриването на изоставащи деца.
13 Август 2017 17:18
У нас учебните помагала ги пишат академиците, като ги съобразяват със своите познания.
Няма ли в света някоя прогресивна система, която да следваме?
Макаренко???
13 Август 2017 17:31
Е, на 3 години това не е много вероятно.


Щото не си виждал детската ясла на CALTECH
13 Август 2017 17:32
Макаренко???


Масару Ибука???

http://tkdspartak.com/wp-content/uploads/2016/02/%D0%9D%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%BE.pdf
13 Август 2017 17:39
Изоставащите в когнитивното си развитие деца винаги търсят по-малки деца за игра и обратното.


И това не е така. Моята щерка си беше "осиновила" един М. и си го развеждаше "под мишка" в детската градина. Четеше му книжки.
13 Август 2017 17:41
Скринингът за 3-годишните е неточен

Тъй си я караме - от скрининг на мониторинг и от мониторинг на скрининг, а между тях - скрининг на мониторинга и мониторинг на скрининга - до пълното отродяване!
13 Август 2017 17:44
до пълното отродяване!


Светът върви, брате Гание. Някои вървят с него. Други изостават. Дай ми основание човек да изживее единствения си живот с и сред ... изоставащите. Особено ако има талант, способности някакви или просто е трудолюбив и прилежен.
13 Август 2017 17:56
Бабо Такева. Така нареченият скрининг се прави с една много елементарна цел. Учено ли е детето на български език или само на "майчин" и затова не са необходими никакви тестове. За да се вземат пари обаче е нужно това да стане под формата на някакъв проект. Ще има Координатор, контрактор, изпълнители и т.н. Най вероятно не са те включили заради възрастта и сега ги критикуваш.
13 Август 2017 18:00
който трябва да започне да се прави родните детски градини евентуално от догодина
Тогова от ведомството на Красимир Вълчев обясниха
Интересно, това да не са го превеждали от македонски, че успяха да го объркат?
Плюс това на три години и половина детето е още малко. Една голяма част от днешните деца, особено момчетата, проговарят на по-късна възраст – на 3 г. Ние на три години и половина ще им правим скрининг тест
Въпрос с повишена трудност ( скрининг за чукчи ) "На колко години децата подлежат на първи скрининг тест"
13 Август 2017 18:08
Firmin, наистина ли сравняваш детската градина на КалТех с нашите детски градини?
13 Август 2017 18:15
Firmin, наистина ли сравняваш детската градина на КалТех с нашите детски градини?


Че защо не, всъщност? Кое би ни попречило? Дузина млади хора, просветени ентусиасти. Половин дузина опитни, в подкрепа. Малко парици. И ... кво му плащаш. Ако трябва да решавам 1000 лева къде да вложа, а е имало време и да решавам, ще ги дам за образование и за децата, без много-много да му мисля. Пък и напоследък ми се струва, че колкото за по-ранен етап на образование ги дам, по-добре ще съм ги вложил.
13 Август 2017 18:41
Нямам представа как съм доживял до тази прилична възраст без скрининг.
13 Август 2017 19:43
Един дядо задава на 3-годишното си внуче скрининг-въпрос:
-Имаш една ябълка и ти дават още една,колко стават?
Детето отговаря:
-Де ги?
13 Август 2017 19:50
Как ли се казва 'скрининг' на български ?
13 Август 2017 20:26

Не е ли време Янка Такева вече да отстъпи това място на друг? Тази жена толкова ли е велика? Ако ДА- с какво?
13 Август 2017 20:40
Янка може да е всякаква, ама е права. На три годишни деца "скрининг" ще правят. Гиди смешници ниедни.
13 Август 2017 21:40
Тая кратунка защо не се пенсионира вече?! 90% от бедите на българските учители идват заради продажници като нея.

По мистериозен начин мнението е изчезнало, но е останало в цитат. Затова отговарям: учителите продължават да я избират. Следователно учителите не са в беда или поне са в по-малка беда благодарение на г-жа Такева.
13 Август 2017 21:54
това с избирането надали е вярно или поне избирането е меко казано съмнително. някой знае ли от кога тая е шеф на синдиката и по какъв начин е "избирана". не ми звучи сериозно.
13 Август 2017 21:54
Затова отговарям: учителите продължават да я избират. Следователно учителите не са в беда или поне са в по-малка беда благодарение на г-жа Такева.


Да ти обясня как? Избират я ... пенсионерките, които продължават да са членове на синдиката, уставът го допуска, а някъде го и ръководят, от десетилетия. Подкрепени от пред-пенсионерките с дипломи по Наредба 2 на активна служба. Щото им отърва уравниловката. Същата, чрез която отвратиха и натириха малкото останали млади учители или читавите на средна възраст. Пример. Решаваме какъв да е подходът - да има ли стимули и ДМС за използване на ИКТ в обучението и нови образователни технологии. Е, 80% едва знаят откъде да си пуснат компютъра и как да си отворят пощата. Те какво ще решат, според теб? Правилно. Вишегласие. Така е и с Такева - в застаряващата професия и още по-застарелия синдикат СБУ няма кой да я капичне. Да благодарят, прочее, на Тамплиерката Такева, измолила Благоволението Му, че не са в беда. А ... дали не са в беда, а?
13 Август 2017 22:00
Надявам се да сте усетили иронията в моята констатация за преизбирането на Янка Такева. Фирмин вероятно е прав за основната старческа маса в синдиката, която натежава с гласовете си. Но все пак, ако е така, защо не съм чул нито един скандал с нейното преизбиране? Всички профсъюзи имат дубльори. А при учителите? Защо не си правят синдикат, който реално да защищава правата им?
13 Август 2017 22:01
Фирмин вероятно е прав за основната старческа маса в синдиката, която натежава с гласовете си.


Натежава най вече обезверението на младите и активните, които, все още, милеят за професията и Училището.
13 Август 2017 22:03
Защо не си правят синдикат, който реално да защищава правата им?


Практически във всяко училище има организация на СБУ и на Подкрепа. За радост на ловки и обиграни директори - че им дава шанс да разиграват гамбит "разделяй и владей".
13 Август 2017 22:06
Фирмин, зачекваш въпрос, който засяга цялото общество, затова ще го подхвана. Какво значи млади и активни, милеещи за Училището, пък обезверени и пасивни? Нещо не ми се връзва пасуването със загрижеността за професията.
13 Август 2017 22:14
Какво значи млади и активни, милеещи за Училището, пък обезверени и пасивни? Нещо не ми се връзва пасуването със загрижеността за професията.


Ами то е просто. Тези, де им пука, са смазани от работа. Тези, де не им пука, не мож ги хвана, да свършат нещо. И тези, де им пука, носят на гърба си онези, де не им пука. Пък ние тук, по форумите, мрънкаме мантрата "Болен здрав носи ... Болен здрав носи ..." Щото уви, активността на милеещите се изразява в ... работа. А от работа по-здрав се не става, каквото там и да те баламосват. Милеенето за Училището и Децата, както и загрижеността им за Професията е това, с което ги държат и експлоатират. До пълно изгаряне. Уви.
13 Август 2017 23:10
А каква е тая дума "скрининг" и какво означава в случая? Щото мен, като 3 годишен, никой не ме е скринвал. Или може би е скрийнинг - screening ? Тестване на някакви елементи, дали притежават определени свойства и качества? Tия, които са го измислили това - кога ще ги скрийннем/ тестваме ? Дали са годни, да изпълняват определени функции? И какви функции на 3 годишни деца - трябва да се тестват от такива като тази на снимката?
13 Август 2017 23:47
Мерилото за интелекта е умението да се променяш - Алберт АЙНЩАЙН

На 14 март 1879 г. се ражда един от най-брилянтните умове на човешкия род - Алберт Айнщайн.
Проговаря едва, когато е вече почти на четири години - бавно и с такава неувереност, че родителите му са убедени, че е бавноразвиващ. Години по-късно неговата изключителна интелигентност и оригиналност превръщат името му в синоним на гений.
14 Август 2017 00:33

Firmin
13 Авг 2017 22:14
Милеенето за Училището и Децата, както и загрижеността им за Професията е това, с което ги държат и експлоатират. До пълно изгаряне. Уви.
Жестока истина.
14 Август 2017 07:29
А може би и вместо тестване може да се намери нещо по-малко англосаксонско?
Проучване, проверка на...
Такева
14 Август 2017 07:34
Такива като Такева са много нужни - крепят статуквото, затова и профсъюзите си остават "синдикати", оглавявани от крепителите, непеота колят и бесят, а държавната и общинската управа спи блажен сън. Ако се махнат Такева и подобните, кой знае какъв акъл ще дойде на хората..?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД