×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,568,194
Активни 1,005
Страници 312
За един ден 1,302,066

Четирима телефонни измамници бяха задържани в Ямбол

В Ямбол е разкрита група телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Ямбол.
В хода на полицейските действия в ямболския квартал „Граф Игнатиев“ са задържани „мулетата“ - 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна, в момент на прибиране на пари от телефонна измама. Минути по-рано възрастна жена, въведена в заблуждение по телефона, че помага за задържане на измамници, е хвърлила през терасата две чанти, съдържащи общо около 2600 лева в различна валута. В задържаните са намерени и иззети още пари и 9 пакетчета с вещество, което на наркотест е реагирало положително на хероин. При последвалите процесуално-следствени действия са установени и задържани и двамата извършители на измамата (т.н.„въртачи“) - мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид.
В хода на разследването са събрани данни, че по същата схема „мулетата“ са прибрали 500 лева от измама в друг областен град. На двамата мъже от Ветово са повдигнати обвинения за извършеното престъпление и с прокурорско постановление са им наложени мерки за срок от 72 часа „задържане под стража“.
43
1553
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
13 Август 2017 14:54
Вчера въввестник СЕГА имаше точната карикатура по този случай.
13 Август 2017 14:56
Чудя се на акъла на тези хора, как без да се замислят могат да хвърлят така пари през прозорци и тераси.
13 Август 2017 15:08
Liberta
13 Август 2017 14:56
Чудя се на акъла на тези хора, как без да се замислят могат да хвърлят така пари през прозорци и тераси.


Ами, възрастните хора изгубват известна критичност. И чертите в характера им се усилват. Който е бил сравнително доверчив, става много доверчив, който е бил скандалджия, започва да се кара със всички и т.н.

Да не забравяме, че живота на много от тези хора е преминал през социализма, когато хората се доверяваха на другите и на властта много повече от сега.

Пък и телефонните измамници са наистина много убедителни и манипулативни. Много! И дори така, не си мисли, че успяват със всеки пенсионер. Процента на успеваемост е доста нисък. Само не ми е ясно, тези с който не са успели, защо не се обаждат в полицията?
13 Август 2017 15:08
Stupid population - weak state !
13 Август 2017 15:18
Само не ми е ясно, тези с който не са успели, защо не се обаждат в полицията?
Все още имаме стационарен телефон поради възрастни близки в чужбина. Неведнъж са се обаждали телефонни измамници. Повечето са с такъв силен цигански акцент, че наистина се чудя как дори в главата на възрастен човек не светва съмнение. Да се обаждам в полицията не смятам, в Румъния ли ще ходят да ги ловят . Така бързо ги навирам в ''миша дупка'', че в къщи ми се смеят - ''пак ли говори с твой човек''.
****
Друго ме интересува, като са хванали ''на място'' въртачите от Ветово ще има ли разследване за произхода на парите с които в това с нищо незабележимо градче в русенско са построени луксозни къщи за стотици хиляди левове. С обща работа на черно по строежи и бостани няма как да бъде доказан доход за подобен имот. И най-вече, ще има ли конфискации като в Катуница.
***
13 Август 2017 15:31
Само не ми е ясно, тези с който не са успели, защо не се обаждат в полицията?


А има ли смисъл да се обаждат, нима ще ги открият?
13 Август 2017 15:33
Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид.

Тука е ключът от бараката. Тоест, "роднина от Ветово - милюцюнер - роднина от Ветово - милю"...
13 Август 2017 15:36
Много пъти съм се замисляла да се направя, че им вярвам и след това да се обадя в полицията. Но синовете ми ме разубеждават, че няма смисъл. Донякъде са прави, че ще ги хванат, после ще ги пуснат. Но има и вариант след това да търсят отмъщение.
13 Август 2017 15:39
Не хулете жертвите.
13 Август 2017 15:39
Здравка
13 Авг 2017 15:18
Ако има конкретно наказателно производство, което да е свързано с разследване на престъпление, за което се предвижда наказание глоба или конфискация, или разследването е за пране на пари /чл.253 от НК/ разследващите и прокуратурата би следвало да проверят и имуществото на измамниците. За квалифицираните състави на измамата /чл.210 и чл.211 от НК/, каквито по принцип са телефонните измами - почти във 100% от случаите става въпрос за предварителен сговор, рецидив или представяне за длъжностно лице, наказание конфискация е предвидено, т.е. прокуратурата и разследващите дължат разследване и за имуществото на измамниците, както и дължат внасяне на искания за обезпечаване на конфискацията по чл.73 от НПК. Много по ефективно в тази насока следва да действат от КОНПИ и НАП. Действията на НАП следва да са перманентни и когато данъчен мине през циганските махали на Ветово, Левски, Павликени, Горна Оряховица и т.н. и следователно няма как да не забележи заможността на циганите там - всички те безработни, то следва да започне и съответната данъчна ревизия. Уви, това не се случва в татковината. КОНПИ, от друга страна, при повдигане на обвинение от прокуратурата срещу измамник, следва да започне производство по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество - чл.22, ал.1, т.10. С други думи, механизми има достатъчно, но се иска и воля за спазване на законите, т.е. функционираща държава.
13 Август 2017 15:42
Liberta
13 Август 2017 15:36
Много пъти съм се замисляла да се направя, че им вярвам и след това да се обадя в полицията. Но синовете ми ме разубеждават, че няма смисъл. Донякъде са прави, че ще ги хванат, после ще ги пуснат. Но има и вариант след това да търсят отмъщение.


1. Какво отмъщение? Това са измамници. Те се занимават с измами, не с грабежи.

2. Смисъл има. Ако полицията ги хване, може да ги пусне, а може и да не ги пусне. (според мене шансът да не ги пусне все пак е доста висок). Ако не ги хване, гарантирано ще си останат на свобода. А хващането на такива измами задължително изисква сътрудничеството на жертвата с полицията.
13 Август 2017 15:49
Недейте да корите нашите баби и дядовци. Старостта е лошо нещо, а инстинктите за децата и внуците работят до последния житейски миг.
По-скоро правоохранителните и правораздавателни органи да си вършат работата така , че вместо старците да приемат за практика , че трябва да се плаща под масата за всичко , най- много да хвърлят, като по татово време, по една кутия бонбони, агнешка плешка или дамаджана хубаво вино за здраве на лекаря или кое да е длъжностно лице .
13 Август 2017 16:01

Топ4ев
13 Авг 2017 15:49
Чудесно, само че, корупцията е проблем, законов такъв, както за вземащите, така и за даващите. Т.е., ако няма даващи, няма да има и вземащи. Телефонните измами са толкова сериозно присъстващи в битността ни от над 20 години предимно заради съзнанието на даващите, които така са свикнали да се оправят всеки път, когато сгазят закона. Точно този им манталитет умело се експлоатира от измамниците.
13 Август 2017 16:04
Това с подигравателен тон да се дивиш как възрастни хора могат да се поддават на внушенията на изпечени измамници е рядка форма на простотия. Разбира се имам предвид дълбооооко уважавания от мен вътрешен министър Вальо Радеф.
13 Август 2017 16:06
Въртят на лицата, вписани в телефонния указател от 1998 г. (последния издаден). За да си имал по това време телефон на твое име в София, трябва да си бил поне на 35-40 години. Значи сега си точно на възраст, подходяща за измамване.
13 Август 2017 16:09
Драги Proculus, явно сте юрист, или най-малко в друг чест професионален досег с правораздаването. Бихте ли ми обяснили, защо, при очевадни разлики между официални доходи и стандарт на живот институциите нищо не предприемат. То бива, бива чадър, но България е две педи територия, представителите на властта по места познават едва ли не поименно жителите на града, или селото, знаят кой, кой е...Наскоро имаше и журналистическо разследване ( поредното ) със съответно излъчване в гледана тв и нищо. Полиция, разследващи екипи, прокуратура и съд от Брюксел ли да ни пратят, че да се разчистят авгиевите обори на бг корупцията?!
13 Август 2017 16:16
Proculus "Т.е., ако няма даващи, няма да има и вземащи. "

Дрън-дрън.
Ти набутай го в тухларната за години искащия , без разните му превенции , подписки и тути-кванти на адвокати и и съдийски състави, пък да видим дали ще има даващи. Освен от сърце , за здраве .
Щото от там тръгват нещата, чувстват се безнаказни .
13 Август 2017 16:27
Proculus
13 Август 2017 16:01
Чудесно, само че, корупцията е проблем, законов такъв, както за вземащите, така и за даващите. Т.е., ако няма даващи, няма да има и вземащи. Телефонните измами са толкова сериозно присъстващи в битността ни от над 20 години предимно заради съзнанието на даващите, които така са свикнали да се оправят всеки път, когато сгазят закона. Точно този им манталитет умело се експлоатира от измамниците.


Сценката с катастрофиралият син/дъщеря и подкупа за полицията отдавна се изтърка и не се използва. В момента се използва двуходова комбинация:

1. Звънят уж от полицията, майор Петров и казват на пенсионера, че разследват група телефонни измамници, които има голям шанс да се обадят на въпросният пенсионер. Той да не се притеснява, ако му се обадят, всичко е под контрол, престъпниците се следят, блока е обграден от полиция и затова да хвърли каквито пари има в къщи. Полицията ще залови измамниците с доказателства и ги вкарва в затвора. Парите ще му се върнат още довечера.

2. Обаждат се "истинските измамници", които вече играят сценката с катастрофата и парите за подкуп.

3. Пенсионерът, мислейки си, че сътрудничи на полицията, хвърля колкото може повече пари, че да осъдят измамниците на повече годинки.

Такъв екшън.
13 Август 2017 17:05
Не съдя и не упреквам никого от възрастните хора, опазил ме Бог. Но не мога да си обясня как така при толкова разгласа в медиите, обяснения точно за схемата с ''криминална полиция'' измамите пак сработват. Няма ли поне една-две жени в пенсионна възраст в селото, или в квартала, които освен сериали да гледат и новини, та да разкажат на другите възрастни хора покрай тях от какво да се пазят. Вярно, че с възрастта отслабва и слухът, но да не разпознаеш по телефона че това не е гласът на собственият ти син, или дъщеря
У нас последното, буквално преди дни обаждане беше след 18.00, троснато нелюбезен мъжки глас - ''от криминална полиция се обаждаме''. Айде бе, какъв е зора да ни търсите след работно време. Е, на ''криминалиста'' ушите му чуха някои не до там любезни думи.
Хубава вечер на всички и се пазете, пазете възрастните си близки, звъннете им, още веднъж им обяснете и ги предупредете, моля ви.
13 Август 2017 17:11
Един от малкото телевизионни репортажи, които са ми доставили истинско удоволствие беше тоя за разследването на циганина Люцкан по Нова тв, когото при полицейската гонка простреляли, докато се опитвал да изблъска полицейската кола.
На репортажа ясно се виждаше, че мръсния мангал силно го боли и едва ходи, много доволен останах.
13 Август 2017 17:26
Един от проблемите е достъпността на SIM-картите. Можете да си купите от мургав бизнесмен за 6 лв.
Ако "полицаят" им каже: Не хвърлите ли парите, ще дойдем с "колегите" да проверим източниците ви на доходите, да видим от къде ги имате!" Някои се панират от това. Правят избор от възможността да направят добро дело или да ги изкарат перачи на пари.
Имаше един царски лаф за чипа на българина...
13 Август 2017 17:30
Аз вярвам на полицията.
Избомбиха тъщата по телефона с над 13 000 лева. Хванаха го и сега е в затвора за 3 години. Добре че имаше тристаен апартамент. В момента е на публична продан - ще си върна парите с лихвите. Няма да имам никаква милост към родителите му.
Жалко , но тъщата ми " мръдна" сериозно след това.
За полицията от Плевен
13 Август 2017 18:04
На тези, които ги хванат, конфискуват замъците им, но тъй като никой не иска да ги купи от държавата те продължават да си живеят с години в тях при символичен наем. Никой не иска да се завре да живее между измамниците.
Като имам предвид, че контрабандните стоки като наркотици, цигари, напитки, дори бракониерската слонова кост и скъпи трофей се унищожават, имам предложение. Палатите и замъците на телефонните измамници, наркотрафикантите, крупните контрабандисти и други подобни, ако до три години след осъждането им не намерят купувач на стойността на първоначалната оценка, да се разрушават. Държавата нищо няма да загуби!
13 Август 2017 18:27
Нямат акъл, имат пари - дават. Той, глупавият, оглупява на стари години много по-лошо от по-малко глупавия. Ето го резултатът. И като се добави, че цял живот са вярвали на "другаря Димов от милицията" - сега ония берат плодовете и се радват на стандарт.
13 Август 2017 18:40
Nickolas: "И като се добави, че цял живот са вярвали на "другаря Димов от милицията" - сега ония берат плодовете и се радват на стандарт."

Ами, вярвали са на др. Димов от милицията , шото такива айдуци не вирееха тогава и директно ги пращаха към Белене или някоя тухларна .
Само че сегашния г-н Димов от полицията е засегнат от страничните ефекти на ощастливилата ни демокрация , а не е оня др. Димов .
13 Август 2017 18:47
Бай Драгане, кой си по списъка-чакащи на тоя цигански апартамент? Защото не ще да е само тъщата ти жертва!
А за апартаментите специално в Плевен - на моята снаха родителите един в центъра, зад съвета, не могат продаде - тухла и хубав,поддържан, с гараж и макар да е 142 квадрата! Няма мющерии. Или има, ама искат без пари. Викат - да бяхме водили децата на море, а не да пестим тука! Пък ние - все на Балкан - в ловешкия - за по-близко. С рейса.
Дано успееш да си върнеш зарара!
13 Август 2017 18:49
Всеки си вярва в кумирите! Едни вярват в Господ. Други във фалшиви профети.
13 Август 2017 18:53
Nickolas :" Всеки си вярва в кумирите! Едни вярват в Господ. Други във фалшиви профети."

Вервай си и ти.
13 Август 2017 18:53
И като се добави, че цял живот са вярвали на "другаря Димов от милицията"

Nikolas, опитваш се да го изкараш чисто роден феномен?!
В Германия, където май живееш, (а и навсякъде, докъдето са се добрали мангалите) измамниците (Telefonbetrüger) са също толкова изобретателни, нагли и безцеремонни с жертвите си. Ето ти една новина от вчера, как се представяли за полицаи:

http://www.sz-online.de/nachrichten/telefonbetrueger-geben-sich-als-polizisten-aus-3748430.html
13 Август 2017 19:02
Само не ми е ясно, тези с който не са успели, защо не се обаждат в полицията

Щото, като се обадиш в полицията, те питат - Пари дадохте ли? Казваш - не. - Ами тогава няма какво да направим. Радвайте се, че сте се измъкнали.
13 Август 2017 19:04
Бай Драган
Жалко , но тъщата ми " мръдна" сериозно след това.
За полицията от Плевен...и аз имам добри впечатления от плевенските полицаи...преди години станах свидетел в едно полицейско управление в Плевен как докараха един ромей...беше влязъл в жилищен дом да краде...но го бяха сгащили...спукаха се да го ритат в главата...и главата му отскачаше от циментовия под като гумена топка....плевенските полицаи бяха много възмутени, че докато ромея влизал в жилищния дом е имало бебе в една от стаите...голямо ритане го ритаха...не знам как оцеля...българин не би оживял след такива ритници в главата...

...не говоря за Бай Тошово време....говоря за демокрацията...за демократични полицаи...
13 Август 2017 19:04
Кой ти е виновен как разбираш писаното от мене. Чети си там и си тълкувай. Не прèчи.
13 Август 2017 19:52
>>><<<

Щото, като се обадиш в полицията, те питат - Пари дадохте ли? Казваш - не. - Ами тогава няма какво да направим. Радвайте се, че сте се измъкнали.


В такъв случай казваш‌"дадохме само 3400 лв"...После нека ги спукат от галене и да ти ги върнат като им конфискуват имането
13 Август 2017 19:58

Топ4ев
13 Авг 2017 16:16
Уважаеми, с това дрън-дрън можеш да минаваш пред комшиите си в щатско. За аргумент аз трудно бих го приел. Ако имате познания по темата с телефонните измамници, с радост ще прочета написаното от вас.
13 Август 2017 20:02
дадохме само 3400 лв

Ромеят си взема добър адвокат и хоп: обвинение във фалшиво обвинение.
13 Август 2017 20:43
Николас,
телеизмамникът е около 40 годишен етнически българин, залавян и преди това с измами , но пускан. Апартаментът е в добър вид ,в български блок. Ще му сваля цената на 20 000, и ще си взема парите . А родителите му - на улицата !
И след като я измами, изродът се обаждаше да я пита дали е събрала още пари. Съпругата ми го е слушала.
Ще ги смачкам, така както синът им скапа тъщата. Никаква милост за такива!
13 Август 2017 20:50
Бай Драгане, остави целата драма около тая случка, кефи ме, че милееш за тъща си.
13 Август 2017 21:00
13 Август 2017 21:00
Аз ти желая успех в начинанието. Баща му и майка му ще си отидат на село и без това! Така че смело.
13 Август 2017 21:06
Proculus : "Уважаеми, с това дрън-дрън можеш да минаваш пред комшиите си в щатско. За аргумент аз трудно бих го приел."

Ти наклон на улука ми ли се опитваш да ми даваш ?
Разбирам професионалната ти солидарност , но фактите, заради които народа негодува , са други.
13 Август 2017 21:18
Бай Драгане, и аз вярвам/х на полицията. Наскоро се опитаха да откраднат колата ми от двора на кооперацията, в която живея. Хванах крадеца и го предадох на полицаите (РПУ-то е на стотина метра от дома ми). Докато го закопчаваха, продължаваше да се заканва как щял да зачерни семейството ми. След това криминалистите намериха при огледа личните му документи и други вещи вътре в колата ми. Заснеха всичко и го отразиха в протокола. Когато работата стигна до разследващия полицай, беше заведено досъдебно производство срещу ... неизвестен извършител за...кражба на слънчеви очила. Те така те
13 Август 2017 23:57

Не корете възрастните хора. Наистина е много стресиращо да ти устроят такива пиески по телефона, пък и да те заплашват. Личен опит - още в момента, в който чух "майор Иванов", бях наясно, че е измама - такива длъжности сега няма - има комисари и пр. И реших да се позабавлявам, но накрая съжалих - като ме усетиха, че си правя гаргара, ме засипаха с ткива клетви, че вече две години от тогава като се сетя, ме побиват тръпки... Между другото проклетникът нямаше грам цигански акцент и сценарият беше свързан с пожарната. Съчувствам на бай Драган за тъщата, и на нея също...
Не знам от къде и как намират инфо за телефоните - нито нашият ( с нов номер), нито на родителите ми, е регистрирван в указател, но на майка ми (86год.) са й звъняли поне десет пъти - вече не й прави впечатление. Отначало й беше забавно да ги разиграва, но напоследък просто им затваря телефона. Наистина е важно да се обсъжда често тази тема с възрастните хора. Един кмет даже се хвалеше как прави седенки на бабите по проблема.

Не разбирам що за хора са това - да могат да живеят в палати, построени от нещастието на измамени старци, и да са щастливи.
14 Август 2017 15:51
Конфискувана къща на човек, който не може да да докаже законността на парите с които е построена да се събаря незабавно, какъв търг, какви пет лева. Без значение дали собственикът е рус, мургав, или зелен. Всички сме равни пред закона.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД