:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,585,159
Активни 904
Страници 104,173
За един ден 1,302,066

КАТ съставя повече, но по-некачествени актове

Прокуратурата ще сезира шефа на полицията, че тя трябва да подобри работата си
СНИМКА: БГНЕС
Заради двете верижни катастрофи на магистрала "Тракия" в началото на юли, при които се удариха десетки коли и имаше ранени, ВАП е разпоредила на Националната полиция да направи контролна проверка.
КАТ пише актове и фишове за нарушения по пътищата на килограм, но те са за сметка на качеството им. Затова масово се отменят от съдилищата. Това е установила проверка на Главната дирекция "Национална полиция", разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП). От държавното обвинение припомнят, че миналата година ВАП възложи на окръжните и районните прокуратури в страната да проверят как през 2015 г. полицаите са изпълнявали дейността си по контрол на движението по пътищата и по налагане на административно-наказателна отговорност на нарушителите. Резултатите са се оказали съкрушителни в сравнение с предходните две години. Те показаха, че се пишат по-малко актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове, но те са създали много поводи наказателни постановления да бъдат отменени. "Поради това беше сезиран директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) за предприемане на организационни мерки с цел подобряване качеството на работата им и активизиране на дейността на полицейските органи по контролиране спазването на правилата за движение по пътищата", посочват от ВАП.

Заради двете верижни катастрофи на магистрала "Тракия" в началото на юли, при които се удариха десетки коли и имаше ранени, ВАП е разпоредила на Националната полиция да направи контролна проверка. Тя е трябвало да установи дали след намесата на прокуратурата миналата година има промяна в качеството на работата на пътните полицаи. Инспектирана е работата на катаджиите през първите шест месеца на тази година.

"Според данните, приобщени в резултат на проверките, за периода на контролната проверка броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период, което сочи, че в резултат на предприетите мерки по реда на надзора за законност от страна на ВАП е преодоляна негативната тенденция в тази насока", съобщиха вчера от държавното обвинение. Но допълват, че не може да се отчете положителна тенденция за качеството на написаните актове и фишове от пътните полицаи в по-голяма част от структурите на МВР и това е видно от броя на отменените наказателни постановления.

Това е причината ВАП отново да сезира директора на Националната полиция Христо Терзийски, че трябва да се подобри качеството на административно-наказателната дейност и катаджиите стриктно трябва да спазват законовите изисквания при налагането на санкции за нарушения на пътя.

13
2011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Август 2017 19:33
Журналя!. АУАН не подлежат на съдебен контрол. Няма как да ги отменя съдът. Подлежат на съдебен контрол НП. Отмяната на НП не означава, че не е било извършено нарушение. Просто не е било пространно и широкообхватно описано, съгласно архаичния ЗАНН. Ето затова джигитите са спокойни. Всеки адвокат може да събори НП заради запетайка, а съдебните решение изобилстват от подобен формализъм. Та как борим нарушенията по пътищата?
11 Август 2017 19:34
Те показаха, че се пишат по-малко актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове, но те са създали много поводи наказателни постановления да бъдат отменени.


А, да... Ами то щото елементарно, Уотсън. Нали Вучи/Бъчи забраниха на служителите от териториална полиция да санкционират нарушения по ЗДвП? Затова са по-малко АУАН. Това не попречи на ръководсвото на МВР да обяви, че били извършени по-малко нарушения. Всъщност, били са констатирани по-малко нарушени. Щото им забранихте на 80% от състава да пише актове по ЗДвП.
11 Август 2017 19:37
Та как борим нарушенията по пътищата?

Пращаме грамотни полицаи - а ако не намерим таквиз, пращаме полицаи с трафарет. Или с по пет печата в джоба, с най-популярните нарушения. Бац печатчето и всичко е наред. А ако пътникът много напъва - с печата по челото, бац, да си го чете на спокойствие!
11 Август 2017 20:19
"Каквато козата, такова и ярето "- казва народът. Щом актовете са некачествени тогава...
11 Август 2017 20:34
И с'я к'о пра'им?
11 Август 2017 21:09
zdran, отговорът е: "Пишете ми акт или фиш."
Ама тарикатите хвърлят кинти, за да им се размине. После реват.
12 Август 2017 08:30
Файтъре, точно АУАН-ите падат в съда, когато се обжалва НП. Защото за некадърно съставен АУАН или невярно спрямо обстоятелствата , НП няма как да е правилно по смисъла на закона... в другите случаи на обжалване на НП е размера на глобата най-често.
12 Август 2017 08:58
chengel, не се издава НП, ако има пороци в АУАН. В съда никога не се обжалва АУАН, тъй като срокът за възражения е тридневен след съставянето му. Произнася се наказващия орган. В съда се обжалват САМО НП.
12 Август 2017 09:44
И в колко случая наказващия орган се съобразява с допълнителните възражения и обяснения на гражданите ? За това когато жалят НП, в съда подхващат акта първо, как, кога, при какви фактически обстоятелства е съставен, свидетели, дрън-дрън, дати, запетайки и ако всичко е изрядно и акта не може да ''падне'' тогава атакуват НП. Ще ти дам пример с един колега ,акта е по чл. 104 а здвп : колегата е записал ''...без наличие на устройство...", вместо да запише ''...без да използва устройство...'', а гражданина реве пред съда, че е имал даже три и съда приема неговата теза отменяйки АУАН като неправомерно съставен. Та точно за такива случаи става въпрос във статията. Ако не си ходил скоро по такива дела недей коментира.
12 Август 2017 10:29
Ок, хванахнсе за фразата обжалване на акт. Но пък даденият от теб пример е показателен за формализма в процедурата. Не било записано тъй, ами инак. Според мен всички масови нарушения трябва да са с опростено установяване и санкциониране. Дата, час, контролен орган, място, автомобил, водач, нарушение - чек бокс или текст. После дата за явяване пред съдия, чукче и санкция.
12 Август 2017 10:53
То си го има - фиш, просто трябва да отменят границата на глобата и да дават възможност за обжалване, но тези които пишат правилата не са запознати с реалността. Не става въпрос само за меверейските простотии, а за всеки отрасъл в държавата. Все едно тези хора живеят в някакъв друг свят и всичко се отнася за ''другите''...
12 Август 2017 12:03
...но тези които пишат правилата не са запознати с реалността.


За съжаление си много прав, но това не е само в МВР. Навсякъде е пълно с парашутисти, които не познават нито институцията, в която работят, нито са способни да я управляват.
12 Август 2017 23:23
за периода на контролната проверка броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период,
Тия резултати от дейността на ВАП как да се разбират - издадени са два акта и три фиша в повече или "значителното нарастване се измерва в рамките на единицата?
Защото за некадърно съставен АУАН или невярно спрямо обстоятелствата , НП няма как да е правилно по смисъла на закона...
Сиреч проблема не е в пътните полицаи, а в "наказващия орган" - юристите, киото пишат наказателни постановления на база на неправомерни актове. Кой ги е обучавал тия юристи, прокурори?
Излиза, че каквато е правната мисъл (ВАС, ВАП, юристите), такова е действието на пътните полицаи. При прости юристи (две числа не могат да сравнят по-горе) няма как да има умни полицаи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД