:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Снаряд е ударил спортен клуб в квартал, където се намира и руското посолство
Той молил да се върне в Русия, Кремъл отрича
Оцелели след стрелбата във Флорида се появиха на корицата на "Тайм"
Борисов иска най-тежки наказания за полицаите, пуснали без проверка самолета от Франция
СТАТИСТИКИ
Общо 373,585,163
Активни 903
Страници 104,177
За един ден 1,302,066

Квотата за българи от чужбина в нашите вузове остана наполовина празна

Усилията на правителството да привлича повече чуждестранни студенти от български произход, включително увеличените преди дни стипендии от 150 на 200 лв., удрят на камък. От одобрен план-прием за академичната 2017/18 г. за 1000 чуждестранни студенти от български произход, приетите на първо класиране са едва 351 души, съобщиха от просветното министерство.

Бройката на българите, живеещи зад граница и имащи право да учат в български държавни вузове, бе увеличена м.г. от 400 на 1000 човека. Както тогава, така и за наближаващата академична година обаче квотата ще остане незапълнена. Ако м.г. 1/3 от нея остана празна, сега половината от гласувания план-прием няма да бъде реализиран.

Да се обучават в родни висши учебни заведения са кандидатствали едва 455 човека от традиционните български общности. От тях на първо класиране са приети 351 души за обучение в степен "бакалавър" и "магистър", показват данните на МОН. 222 са класираните от Украйна, 100 са от Сърбия, 27 са от Косово, 1 от Казахстан и 1 от други страни.

Желаещите да учат у нас младежи от диаспората ни са кандидатствали за почти всички специалности. Най-много са избралите да следват медицина, компютърни науки, икономика, туризъм, транспорт и политически науки. Университетите, които са предпочетени от младите хора, са Софийският университет, медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен, Икономическият университет - Варна, и Висшето военноморско училище "Н.Й. Вапцаров" - Варна. Тази година се забелязва увеличение на кандидат-студентите от Украйна. Все още не е ясно колко ще са кандидатите от Македония.
3
1829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
11 Август 2017 22:24
Ако м.г. 1/3 от нея остана празна, сега половината от гласувания план-прием няма да бъде реализиран.


Разбира се, че няма да бъде реализиран, някой съмнява ли се в това?
Като се знае, какъв е контингента от набедени за учЕни-преподаватели от БАН в университетите, защо човек да им гърля пеликанските гуши?
12 Август 2017 11:16
Като се знае, какъв е контингента от набедени за учЕни-преподаватели от БАН в университетите


Няма начин НБУ да участва в тази кампания, защото това е само за държавните университети. А относно самото НБУ - имати голям боклук (Минчев, Данов и сие са само пример как се става доценти и професори), но имат и много специалности, които безпроблемно конкурират другите вузове. Нали съм си от ИТ-то мога директно да заявя, че техните програмисти са по-добри от СУ и ТУ. Затова ги предпочитам да ги вземам при мен - бият в последните години на олимпиадите по информатика без проблем.
13 Август 2017 10:56
.... А относно самото НБУ - имати голям боклук (Минчев, Данов и сие са само пример как се става доценти и професори), но имат и много специалности, които безпроблемно конкурират другите вузове. Нали съм си от ИТ-то мога директно да заявя, че техните програмисти са по-добри от СУ и ТУ.За програмистите не знам, но за природоматематичние науки са достойни за научен Стършел. Има такива бисери, като цитирам "закон на Гюров-Нютон", че не е истина.

По принцип е хубаво да има стипендии за българчета от Украйна, Македония, Сърбия и т.н. както и на емигрантите, които никой не ги брои за живи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД