:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Този път бе променен текста на декларацията, която работодателите ще трябва да подават и която бе пусната миналата седмица
Той е един от верните хора на президента и в момента е негов съветник по военна сигурност
Мариана Коцева става статистик №1 на ЕС, а Андрияна Сукова ще е зам.шеф на Генерална дирекция "Заетост"
СТАТИСТИКИ
Общо 369,466,301
Активни 1,988
Страници 118,177
За един ден 1,302,066

Живко Мартинов убеди съда, че няма достатъчно доходи

През 2014 г. бившият депутат от ГЕРБ е продал 2 дка до Каварна за 740 хил. лв.
СНИМКА: ГЕРБ
От декларациите на бившия добрички депутат не може да се разбере къде отиват парите от апетитна сделка на морския парцел, купен прескъпо от собствения му парламентарен сътрудник. До ден днешен няма обяви за земя на същото място на толкова висока цена.
Софийският градски съд е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, сега обвиняем по 6 текста от НК, от 45 хил. лв. на 20 хил. лв., съобщиха от съда. Пред съда Мартинов пледира, че е гражданин със средностатистически доходи.

"Сега" обаче откри в декларациите му пред Сметната палата сделки и наличности, които не влизат в графата "средностатистически". Най-интересната е за 2014 г. От нея се вижда, че е продал урегулиран поземлен имот от 2158 кв. м в каварненското село Божурец срещу 740 062 лв., или 342.94 лв. за квадрат. Същата земя е купена през 2005 г. за 25 хил. лв., или по 11.58 лв. квадрата.

През 2014 г. купувачът е каварненският бизнесмен Валентин Николов, се вижда в имотния регистър. Николов е сътрудник на Мартинов в парламента до онзи ден. Преди продажбата върху имота в Божурец е наложена възбрана в полза на НАП. През същата година доходите на Мартинов от дивиденти са 149 500 лв. Не е ясно къде потъват парите от продажбата в Божурец и от дивидентите, защото не са декларирани нито като налични, нито като банкови влогове, нито като похарчени, нито като дарени.

В декларацията на депутата от ГЕРБ за следващата година има само 50 хил. лв. "налични". През 2016 г. наличните му средства са 45 хил. лв. При освобождаването му като депутат покрай скандала "Суджукгейт" Мартинов обявява пред Сметната палата два апартамента, два гаража и къща с двор в Добрич. Има също така нива в добричкото с. Владимирово, както и волво. С тези имоти той влиза във властта. Като налични средства на излизане от парламента Мартинов декларира 220 000 хил. лв. и дялове в три дружества - "Жизел Ж" ЕООД, "Спорт груп" ООД и "Вояджер" ООД. Имотният регистър показва, че през 2015 г. "Жизел Ж" купува от Софийската областна администрация парцел на ул. "Петра" в София до ИСУЛ от 569 кв.м.

Макар и да изсипа в Добрич Бюрото за защита на свидетели, прокуратурата не поиска ареста на Мартинов, а му определи гаранция от 45 хил. лв. Сумата се равняваше точно на оценката на четирите тона суджук, за които гербаджията изнудвал бизнесмен уж от името на премиера Бойко Борисов. Мартинов обжалва и настоя сумата да бъде занижена.

Съдия Антон Урумов приема, че може да се направи обосновано предположение, че Мартинов е извършил престъпленията, за които го обвиняват. Според него прокуратурата правилно е решила да го пусне под гаранция, но е завишила размера й. От представените от обвинението документи не може да се прецени реално дали определената гаранция е съразмерна на имущественото положение на обвиняемия, няма информация за доходите му, наличностите по банковите му сметки и т.н., се вижда от определението, разпространено от съда. Все пак за Урумов размерът на гаранцията е висок. Определението му е окончателно.ОБВИНЕНИЯТА

Според обвинението от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. Мартинов заплашвал колбасаря А.П. с арест, данъчни проверки и че ще му смачка фирмите. За да се спаси, бизнесменът трябвало да даде "4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе елена и телешка пастърма". Мартинов е обвинен и за втора принуда спрямо А.П. Този път за 15 500 лв. Третото му обвинение е за закана с убийство. Прокуратурата твърди още, че през 2014 г. бившият депутат направил опит да бъде осуетено наказателното преследване срещу бивш зам.-министър, причинил смърт при катастрофа. Бившият активист на ГЕРБ е обвинен и че през 2015 г. със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-то в Балчик да извършат нередни действия по служба. Шестото престъпление е от април - опит със заплахи да принуди директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период.
5
1436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
11 Август 2017 21:35
Почти милион за 2 декара калиакренски бостан?
Сигурно вмести дини, растат суджуци в оджаците.
11 Август 2017 21:49
Класическо пране на пари.
12 Август 2017 00:21
Естествено, само червеният независим български съд не е разбрал, за какво става въпрос.
12 Август 2017 06:40
Куче влачи рейс, диря няма...
12 Август 2017 08:11
Класическо пране на пари.

Не е само суджука, май. ОПГ-ето се отрече от него, но само за пред хората. Махат го само от политиката и от политическото крило на групировката.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД